Moderaterne præsenterer sundhedsudspil: “Vi stopper blødningen”

Fem tiltag skal løse nogle af de mest presserende udfordringer, sundhedsvæsenet står overfor i 2023. Læs her om tiltagene, som Moderaterne fredag præsenterede på Christiansborg.

Fredag præsenterede Moderaterne deres sundhedsudspil "Akut redningsplan for sundhedsvæsenet" for 2023. Formand Lars Løkke Rasmussen var flankeret af spidskandidat i København, Monika Rubin (tv.), og spidskandidat på Fyn, Rosa Eriksen (th.)
Fredag præsenterede Moderaterne deres sundhedsudspil "Akut redningsplan for sundhedsvæsenet" for 2023. Formand Lars Løkke Rasmussen var flankeret af spidskandidat i København, Monika Rubin (tv.), og spidskandidat på Fyn, Rosa Eriksen (th.)Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Frederik Gjersen Hansen

En ekstra pose penge om måneden skal få flere til at arbejde fuldtid i sundhedsvæsenet, mens en specialenhed skal nedbringe sagsbehandlingstiderne på udenlandsk arbejdskraft.

Moderaterne præsenterede fredag fem udspil, der skal løse nogle af de akutte problemer, som sundhedsvæsenet står overfor i 2023.

“Det handler om at stoppe blødningerne i sundhedsvæsnet,” sagde partiets formand, Lars Løkke Rasmussen (M).

Partiet vil også uddanne et "taste-korps", som skal nedbringe det øvrige sundhedspersonales tidsforbrug på dokumentation. Administrativt personale skal i højere grad hjælpe med patientrettede opgaver, og så skal behandlingsgarantien suspenderes midlertidigt. 

I faktaboksen herunder kan du læse om elementerne i Moderaternes udspil.

Moderaternes sundhedsudspil for 2023

Moderaterne præsenterer fredag d. 14. oktober fem udspil, der skal løse de mest akutte udfordringer i sundhedsvæsenet.

  • Midlertidigt fuldtidstillæg for professionsuddannede sundhedsfaglige medarbejdere

Moderaterne foreslår 2500 kroner i ekstra månedligt løntillæg til al professionsuddannet sundhedspersonale. Forslaget skal skabe et incitament til at få mange af de deltidsarbejdende til at arbejde fuldtid. Der afsættes 1,625 milliarder kroner.

  • Fast track-uddannelse af ”taste-korps”

I samarbejde med professionshøjskoler og regioner vil Moderaterne uddanne et "taste-korps" bestående af lægesekretærer, så det øvrige sundhedspersonale skal bruge mindre tid på dokumentation.

Der afsættes 40 millioner kroner. Finansieringen findes ved at udskyde udflytning af uddannelsespladser, hvor der er afsat 59,4 millioner kroner.

  • Forskere og administrativt personale skal bidrage med patientrelateret arbejde

Moderaterne foreslår, at sygehusene fremadrettet skal oprette "delestillinger" for sundhedsfagligt personale i relation til forskning og administrativt arbejde. Det kan eksempelvis være en betingelse, at mindst 20 procent af tiden bruges i patientrettet arbejde.

  • Ny specialenhed for rekruttering og godkendelse af udenlandsk sundhedspersonale

Der afsættes 15 millioner kroner til en ny specialenhed for rekruttering og godkendelse af udenlandsk sundhedspersonale.

  • Suspendering af behandlingsgarantien i 2023

Moderaterne foreslår en midlertidig suspendering af behandlingsgarantien.


Kilde: https://moderaterne.dk/akutplan/

Halvdelen af danske sygeplejersker arbejder på deltid i sundhedsvæsenet. Her vil Moderaterne lokke med et ekstra månedligt tillæg på 2500 kroner til alle professionsuddannede, der vælger at arbejde fuldtid.

Det ekstra løntillæg vil ifølge partiet få en tredjedel af de deltidsansatte til at overgå fra deltid til fuldtid. Men der er ikke noget, der er sikkert.

“Vi ved ikke, om det præcist bliver tre ud af ti af, der vil tage fuldtid. Måske der kommer flere, og så vi skal have fundet flere penge – og måske det bliver færre,” siger Lars Løkke Rasmussen.

0:000:00