Mørkelagt formandsopgør i 3F

KAMPVALG: Tillidsfolk i 3F føler, at forbundsledelsen forsøger at tie formandsopgøret i Danmarks største fagforening ihjel. Hidtil har en frustreret redaktion på Fagbladet 3F kun bragt en note om et kampvalg, der har været en realitet i flere måneder.
Foto: 3F
Jørgen Skadhede

Om få uger er der for første gang i 18 år kampvalg om posten som formand for Danmarks største fagforening.

Men de cirka 323.000 medlemmer af 3F har ikke haft mulighed for at få noget at vide om de to kandidaters visioner for fagforeningen, der ellers ynder at bryste sig af sit medlemsdemokrati.

Det er ellers snart fire måneder siden, at formanden for 3F Transport, Jan Villadsen, på arbejdernes kampdag den 1. maj offentliggjorde, at han ville udfordre den siddende formand Poul Erik Skov Christensen til et kampvalg på efterårets 3F-kongres.

Siden da har medlemmernes eget organ, Fagbladet 3F, kun bragt en enkelt lille note om, at der et kampvalg på vej. Den manglende debat og åbenhed om formandsopgøret har i den seneste uge fået flere af tillidsfolkene til at undre sig på 3F's interne forum for tillidsfolk, tillid.dk.

Fakta
Kampvalg om formandsposten i 3F

Den 56-årige formand for 3F Transport, Jan Villadsen, stiller op mod den siddende forbundsformand, 60-årige Poul Erik Skov Christensen.

I hovedbestyrelsen har Poul Erik Skov Christensen et massivt flertal på 67 mod 7 bag sig. 20 medlemmer stemte blankt, da hovedbestyrelsen skulle indstille sin kandidat.

Men i sidste ende er det de 863 delegerede på den kommende 3F-kongres i Aalborg, der den 19. september skal vælge fagforeningens fremtidige formand.

Tillidsfolk: Skal vi vælge i blinde?
De sidder med en følelse af, at forbundsledelsen med Poul Erik Skov Christensen i spidsen forsøger at tie formandsvalget ihjel, så modkandidaten til den siddende formand ikke kommer til at fremstå som et seriøst alternativ.

"Det, der tricker mig, eller rettere bekymrer mig, er, at man godt kan få en følelse af, at formandsvalget skal ties ihjel," skriver en tillidsmand.

"Giv os nu den debat. Giv os muligheden for at kunne træffe det rigtige valg. Et valg om, hvem der skal lede os ud i fremtiden. Vi skal vel ikke vælge i blinde?" skriver tillidsmanden, som har fået opbakning til sine synspunkter fra flere andre tillidsfolk på det interne forum.

"Ja, lad os få gang i en debat, men vi må desværre nok konstatere, at vores "nye" formand er valgt," skriver en anden tillidsmand.

Frustreret redaktion på Fagbladet 3F
Ifølge Altinget.dks oplysninger ville en frustreret redaktion på Fagbladet 3F ellers meget gerne have skrevet om formandsvalget. De har gentagne gange spurgt ledelsen om, hvordan de skulle dække valget, men i flere måneder fik de ikke noget klart svar.

De sidder også tilbage med en følelse af, at ledelsen har forsøgt at tie kampvalget ihjel. I sidste øjeblik før kongressen kommer Fagbladet 3F i sit næste nummer dog med et opslag om valget med begge kandidaters synspunkter.

De interne kritikere mener dog, at det er for lidt og for sent, at Fagbladet først informerer medlemmerne fyldigt om valget af deres formand, få dage før kongressen begynder.

Chefredaktøren på Fagbladet 3F er Nicolai Kampmann. Han er også kommunikationschef i 3F, men han er meget lidt meddelsom om den manglende dækning af formandsvalget i Fagbladet. Han henviser til de to kandidater.

3F-formand afviser indblanding
3F-formand Poul Erik Skov Christensen afviser beskyldningerne om, at han skulle have forsøgt at tie valget ihjel. 

Har du dikteret, at Fagbladet slet ikke har måttet dække valgkampen før den sidste uge op til kongressen?

"Det har jeg ikke en skid med at gøre. Jeg har set, at der på vores tillidsmandsforum har været en intern debat om det, og jeg har også noteret mig, at der har været nogle enkelte afdelinger, der gerne så, at vi kom på turne rundt i landet. Men der har ikke hverken i hovedbestyrelsen eller fra Jans side været ytret ønske om sådan en turne," siger Poul Erik Skov Christensen.

Det er medlemmerne, der betaler gildet. Har medlemmerne ikke krav på at få noget information om noget så ekstraordinært som et kampvalg om, hvem der skal være deres formand?

"Der kommer et opslag om det i næste nummer af Fagbladet, hvor både Jan og jeg udtaler os."

Er det ikke lidt sent med sådan et opslag en uge før kongressen?

"Hvis det var nogen i hovedbestyrelsen, der mener, at vi skulle have rejst debatten noget før, så skulle de have rejst det ønske på et møde i hovedbestyrelsen, og det er ikke sket," siger Poul Erik Skov Christensen.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Poul Erik Skov Christensen

Byrådsmedlem, (S), Frederikssund, fhv. forbundsformand for 3F
executive board programme (Insead 2014)

0:000:00