Debat

Morten Bødskov: Lavere selskabsskat er den forkerte coronavaccine

DEBAT: Regeringen er positiv over for en fælles europæisk bund under selskabsskatten. Det kan stoppe konkurrencen mellem de europæiske lande om at lokke virksomheder til med lavere og lavere skatter, skriver skatteminister Morten Bødskov (S).

Lavere selskabsskat vil efterlade et hul i statskassen og vil derfor give færre penge til at hjælpe coronaramte virksomheder, skriver skatteminister Morten Bødskov (S).
Lavere selskabsskat vil efterlade et hul i statskassen og vil derfor give færre penge til at hjælpe coronaramte virksomheder, skriver skatteminister Morten Bødskov (S).Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I Danmark er vores velfærdssamfund baseret på en samfundskontrakt.

Vi har alle pligt til at betale skat, overholde loven og bidrage til fællesskabet. Til gengæld har vi ret til en række ydelser og goder som sygesikring, uddannelse og alt muligt andet.

Den samfundskontrakt holdes i hævd, når vi føler, at alle bidrager med deres fair del til fællesskabet, og at de stærkeste skuldre bærer mest. Det gælder for borgerne, og det gælder for både de små og mellemstore virksomheder og for de store selskaber.

Når danske og udenlandske virksomheder driver forretning i Danmark, så bruger de den infrastruktur, som er betalt af vores alle sammens skattekroner.

Temadebat

Skal vi have en ensartet selskabsskat i EU?
45 procent af danskerne bakker op om en flad selskabsskat i EU, som vil sikre, at virksomheder i alle EU-lande betaler den samme skatteprocent. Det viser en rundspørge, som Epinion har foretaget for Altinget og DR.

Selskabsskatterne i EU er ifølge Eurostat faldet markant siden midten af 1990'erne. Danmarks selskabsskat lå på omkring tre procentpoint under den gennemsnitlige skattesats i EU i 1995, men selvom Danmark har sænket skatten yderligere mellem 2013 og 2016, lå Danmark i 2018 knap 0,5 procentpoint over gennemsnittet.

Altinget giver ordet til politikere og interessenter, som vil give indspark til, hvorvidt EU-landene skal være omfattet af en ensartet selskabsskat.

Hvilke fordele og ulemper får en ensartet selskabsskat i EU? Skal Danmark fortsætte ræset mod bunden for at gøre os mere attraktive for udenlandske virksomheder, eller skal Danmark stå af toget? Vil en ensartet selskabsskat i alle EU-lande være løsningen, eller skal EU alene vedtage en bund for, hvor lav landenes selskabsskatter skal være?

Her er deltagerne:
  • Asbjørn Sonne Nørgaard, direktør, Cevea 
  • Brian Mikkelsen, direktør, Dansk Erhverv
  • Henrik Fugmann, formand og direktør, Tekniq Arbejdsgiverne
  • Jacob Bræstrup, skattepolitisk chef, Dansk Industri
  • Kim Valentin (V), erhvervsskatteordfører og medlem af Folketinget
  • Kira Marie Peter-Hansen (SF), medlem af Europa-Parlamentet og næstforkvinde i parlamentets skatteudvalg 
  • Martin Ågerup, direktør, Cepos 
  • Mia Amalie Holstein, cheføkonom og politisk chef, SMVdanmark
  • Morten Bødskov (S) skatteminister og medlem af Folketinget 
  • Ole Birk Olesen (LA), skatteordfører og medlem af Folketinget
  • Pernille Weiss (K), medlem af Europa-Parlamentet
  • Rune Lund (EL), skatteordfører og medlem af Folketinget
  • Stine Bosse, formand, Europabevægelsen
  • Thomas Søby, cheføkonom, Dansk Metal.
Om temadebatter:
I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Og de skattekroner skal ikke kun komme fra borgernes lommer. Det er blandt andet derfor en god ting, at vi har en selskabsskat.

Positivt med fælles minimumssats
Igennem en årrække har vi desværre oplevet en tendens til et såkaldt "ræs mod bunden", hvor nogle europæiske lande nedsætter deres selskabsskat eller giver store rabatter i konkurrence om at tiltrække store virksomheder.

Når selskabsskatten bevæger sig tættere og tættere på nul, så svækkes samfundskontrakten. Hvis store selskaber ikke betalte skat, ville kontrakten mangle en meget vigtig paragraf

Morten Bødskov (S)
Skatteminister

Det ræs skal ophøre. For når selskabsskatten bevæger sig tættere og tættere på nul, så svækkes samfundskontrakten. Hvis store selskaber ikke betalte skat, ville kontrakten mangle en meget vigtig paragraf.

Derfor er regeringen positiv over for ideen om en fælles europæisk bund under selskabsskatten, altså et fælles effektivt minimum for, hvor lavt et europæisk land må sættes sin selskabsskat.

På den måde sikrer vi, at selskaberne stadig betaler deres fair del, og vi stopper konkurrencen mellem de europæiske lande om at lokke virksomheder til med lavere og lavere skatter.

Lavere selskabsskat er en dårlig coronavaccine
Lige nu er hele verden ramt af corona. I Danmark er mange virksomheder desværre blevet syge som følge deraf.

De virksomheder skal vi hjælpe. Og regeringen er villig til at udskrive checks med mange nuller for at redde danske virksomheder og danske arbejdspladser fra at blive ofre for coronapandemien. Det er og skal være af absolut højeste prioritet.

Men at sænke selskabsskatten er ikke den rigtige medicin i den nuværende situation. Tværtimod. En lavere selskabsskat vil for det første kun gavne de selskaber, der har overskud, fordi et selskab i sagens natur kun betaler skat af sit overskud. En lavere selskabsskat vil altså ikke gavne de virksomheder, der lige nu oplever underskud og derfor har mest brug for hjælp.

For det andet vil en lavere selskabsskat efterlade et hul i statskassen. Det vil derfor give os færre penge til at hjælpe de virksomheder, som lige nu har brug for støtte.

Øget likviditet til coronaramte virksomheder er vejen frem
Regeringen har gennem coronakrisen sikret danske virksomheders likviditet med milliarder af kroner. Det er sket i form af blandt andet lønkompensation til hjemsendte medarbejdere og udskydelse af betaling af moms og skat.

Disse tiltag er nemlig den rigtige medicin til nødlidende danske virksomheder, og det vil regeringen hellere bruge pengene på end at give en skattelettelse til selskaber, der i forvejen oplever et overskud.

Det, mener vi, er måden at gøre det på i et moderne velfærdssamfund. Det er både socialt retfærdigt og økonomisk ansvarligt. Og det er vejen frem, hvis vi skal holde vores samfundskontrakt i hævd.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Bødskov

Erhvervsminister, MF (S)
BA i samfundsfag (Aalborg Uni. 1994)

0:000:00