DI vil sænke selskabsskatten til 20 procent: "Det er en af de mest forvridende skatter i Danmark"

I 2023 vil 16 EU-lande have en lavere selskabsskattesats end i Danmark. Derfor opfordrer DI nu Folketinget til at lempe selskabsskatten med to procentpoint over de kommende to år. Muligheden er der i efterårets reformspor. "Man kunne sagtens se selskabsskatten komme i spil i en større aftale," lyder det fra DI.

DI håber, at statsminister Mette Frederiksen (S) vil gå med til at lempe selskabsskatten som del af regeringens kommende reformspor.
DI håber, at statsminister Mette Frederiksen (S) vil gå med til at lempe selskabsskatten som del af regeringens kommende reformspor.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Christoffer Lund-Hansen

For ottende år i træk falder den gennemsnitlige selskabsskattesats i Europa, men Danmarks selskabsskattesats ligger over EU-gennemsnittet.

Det er en af årsagerne til, at landets største erhvervsorganisation, DI, nu anbefaler Folketingets partier, at sænke selskabsskattesatsen i Danmark fra 22 til 20 procent over de kommende to år. 

"Selskabsskatten er en af de mest forvridende skatter i Danmark. Det er ikke kun DI, men også Produktivitetskommissionen og de økonomiske vismænd, der siger det," siger Bo Sandberg, skatteøkonom i DI, og tilføjer:

"Skatten hæmmer blandt andet investeringer i tidssvarende produktionsteknologi, ligesom skatten i sidste ende i lige så høj grad bæres af lønmodtagerne som af virksomhederne. Derfor er der nogle indenrigspolitiske grunde til, at det giver god mening for samfundet at sænke selskabsskatten."

Formålet med DI's forslag om at sætte selskabsskatten ned med to procentpoint er, at Danmark i højere grad lægger sig på niveau med landene i vores nærområde. 

Danmark ligger nu på en delt tredjeplads sammen med Norge i Østersø- og Nordsøregionen, når det kommer til den højeste selskabsskattesats.

I regionen er Danmark kun overgået af Tyskland og Holland, hvor Holland er kendt for en række favorable og indirekte særregler på selskabsskatteområdet.

Og en ny analyse fra DI viser, at 16 ud af de 27 EU-lande i 2023 vil have en lavere selskabsskattesats end Danmark.

I 2016 var tallet 14, men siden har blandt andet Sverige og Østrig sænket selskabsskatten til under dansk niveau.

Altinget logoErhverv
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget erhverv kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00