Næse for kritik: 59 næser på 30 år

HISTORISKE NÆSER: Hvad vil det sige at få en næse? Har rød eller blå blok fået flest næser? Og hvem fik en næse i 2006 for forsinkelsen af IC4-togene? Her får du overblikket over politiske næser siden 1990. 

Kristian Jensen er politikeren, der har modtaget flest næser siden 1990.
Kristian Jensen er politikeren, der har modtaget flest næser siden 1990.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Patrick Blåbjerg ThomsenSimon Egelund Hansen

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) og forsvarsminister Trine Bramsen (S) er netop blevet tildelt en såkaldt næse af et flertal i Folketinget.

Det er sket i forbindelse med respiratorsagen, som også udenrigsminister Jeppe Kofod (S) allerede i maj måned fik en næse for, hvormed han blev den første i Mette Frederiksens (S) regering, der fik en næse af Folketinget. 

Respiratorsagen handler om, at Danmark i maj tilbød at sende nogle ældre respiratorer til Italien, som ikke kunne bruges til behandling i forbindelse med coronasmitte.

Der er dog ikke kun delt næser ud til den nye regering i forbindelse med respiratorsagen. Torsdag aften blev klimaminister Dan Jørgensen (S) tildelt en næse af Folketinget for fodslæberi på klimaområdet.

Et flertal i Folketinget mener, at klimaministeren har siddet dem overhørigt, når det kommer til at sætte rammerne for iblandingen af biobrændsel i brændstoffet til næste år. Det sker på baggrund af, at et flertal i Folketingen allerede i februar havde opfordret ministeren til at indkalde til forhandlinger på området. 

Altinget er gået i arkiverne for at se nærmere på, hvordan de politiske næser har fordelt sig over de seneste 30 år. 

For selvom kritik kan være ubehageligt, er en næse ingen sjældenhed for politikerne på Christiansborg. I et dokument, Altinget har fået udleveret af Folketinget, fremgår det, at der siden 1990 er blevet uddelt 59 næser.  

En næse er ikke sjov 
Selvom der ikke findes nogen direkte konsekvens af at få en næse, er det ikke rart for en minister at modtage en, fortæller professor ved Samfund og Erhverv på Roskilde Universitet Eva Sørensen:  

”Det er ikke sjovt at få en næse. Det er noget, der kan klæbe til en politiker. Man kan sammenligne det med en advarsel i håndbold: Det er noget, man skal tage seriøst, men samtidig noget, man godt kan spille videre med”.  

I dokumentet, Altinget er i besiddelse af, fremgår det, at der er uddelt betydeligt flere næser efter årtusindeskiftet i sammenligning med 1990’erne. Det kan blandt andet skyldes en mere intens mediedækning af det politiske felt: 

”En næse er en genstand, der taler til medierne. Det er godt forsidestof i den medialisering, der er sket i forhold til det politiske arbejde. Det er ikke noget, der nødvendigvis kommer forrest i en ugeavis, men derimod er det noget, der hurtigt kan komme ud i radiodækning og på nettet. Man kan måske også tale om en øget politisering af næser, hvor de bruges som et redskab i medierne,” siger Eva Sørensen.  

Forskellige størrelser 
Næser kan variere i størrelse, og der findes ingen grænse for, hvor mange næser en minister kan få, før det får konsekvenser. Næserne er forskellige og er ikke altid lige alvorlige. Der er dog visse indikatorer for, om næsen er større end sædvanligt:  

”Enhver opposition foreslår med jævne mellemrum at uddele næser for at problematisere en siddende regering. Men når selv dem, der tilhører regeringskoalitionen mener, at en minister er gået for vidt, så er det alvorligt for regeringen.”  

”Når det er sagt, kan det også være en måde at få oppositionen til at falde til ro, så man kan undgå en større undersøgelse. Så kan man sige, at oppositionen fik, hvad de ville have,” siger Eva Sørensen.  

Herunder kan du se, hvilke politikere der siden 1990 har fået Folketinget til at rynke på næsen.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024