Næsten 30.000 flere job på et år

JOB: Der er skabt 28.000 flere job i Danmark det seneste år, og den private sektor står for næsten hele fremgangen. Det går den rigtige vej, konkluderer både arbejdsgivere og fagbevægelse. Men de vil ikke bruge ordet opsving.
Foto: Colourbox
Jørgen Skadhede

Næsten 200.000 arbejdspladser gik tabt på få år, efter den økonomiske krise brød ud i 2008. Men nu er der solide tegn på, at udviklingen på det danske arbejdsmarked igen går den rigtige vej.

Beskæftigelsen har nu været stigende fem kvartaler i træk, hvis man korrigerer for lockouten af skolelærerne sidste forår. Samlet set er der skabt cirka 28.000 nye job fra begyndelsen af 2013 til begyndelsen af 2014, viser de nye nationalregnskabstal fra Danmarks Statistik.

Også ledigheden er faldet vedvarende det seneste halvandet år, så den nu er nede på 5,0 procent, det laveste niveau i fem år.

 

(Artiklen fortsætter under figuren) 
<iframe height=371 width=450 src="//docs.google.com/spreadsheets/d/1rz6wbURy9lvkpwrh5Y9o5iwdna6oamBWjYOtjFHA0Gk/gviz/chartiframe?oid=1456766225" seamless frameborder=0 scrolling=no></iframe>Grafen viser antallet af beskæftigede fordelt på årstal. Tal for 2014 omfatter kun første kvartal. Tallene er eksklusiv orlov mv. Kilde: Nationalregnskabstal fra Danmarks Statistik. (Hold markøren over figuren for at få mere information) 
 

Vi befinder os ikke i et opsving, men vi er skiftet fra dårlige til gode nyheder, og vi er godt på vej ud af krisen. Der er dog meget lang vej igen, før vi har fyldt det store beskæftigelseshul, som krisen har skabt.

Jan Kjæraa Rasmussen
Cheføkonom i LO

Det er den private sektor, der nu trækker beskæftigelsen op, da beskæftigelsen i det offentlige kun er steget med cirka 1.000 personer det seneste år. Især servicesektoren har fremgang, men beskæftigelsen er også vokset i byggeriet og industrien med henholdsvis 4.000 og 3.000 personer det seneste år.

Netop industrien har ellers været hårdt ramt. Over 80.000 arbejdspladser er forsvundet i industrien siden 2008, hvilket svarer til mere end hvert femte danske industrijob.

Stadig stort beskæftigelseshul
Fremgangen er et varsel om bedre tider, men hverken arbejdsgivere eller fagbevægelse vil bruge ordet opsving om den nuværende situation.

"Vi befinder os ikke i et opsving, men vi er skiftet fra dårlige til gode nyheder, og vi er godt på vej ud af krisen. Der er dog meget lang vej igen, før vi har fyldt det store beskæftigelseshul, krisen har skabt. Det hul er vi først lige begyndt at dække til, og der kommer til at gå en årrække på fem-syv år, før vi er tilbage på sporet fra før krisen," siger Jan Kæraa Rasmussen, cheføkonom i LO.

"Det vigtigste er, at vi sikrer de gode takter og ikke laver overilede ændringer af den økonomiske politik som i 2010 med genopretningspakken. Nogle taler om, at vi er på vej mod en overophedning af økonomien, men det har vi meget svært ved at se. Der er stadig historisk lave lønstigninger og et kæmpe beskæftigelseshul på 150.000 arbejdspladser, hvis man sammenligner med før krisen," siger Jan Kæraa Rasmussen.

Tempoet er langsomt
Hos arbejdsgiverorganisationen Dansk Byggeri vil man også se udviklingen mere an, før man vil tale om et decideret opsving.

"Vi skal have flere kvartaler med en positiv udvikling i beskæftigelse og BNP, før vi vil tage et ord som opsving i vores mund. Men vi er ved at arbejde os ud af krisen. Der er ingen tvivl om, at tingene går i den rigtige retning nu. Men tempoet lader meget tilbage at ønske, hvis man ser på væksttallene," siger Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri.

Han peger desuden på, at beskæftigelsesgraden i befolkningen på trods af de nye job fortsat ligger og roder på niveau med den store krise i begyndelsen af 1990'erne. hvor der var en arbejdsløshed på over 10 procent.

Den nuværende ledighed bliver således holdt kraftigt nede af det store uddannelsesboom de seneste år, hvor antallet af studerende på få år er steget med over 50 procent til nu over 300.000 studerende.

Glæde hos regeringen
Fremgang i beskæftigelsen vil være et af de tungeste argumenter for Thorning-regeringen i den kommende valgkamp. Derfor var det også en tilfreds beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), der mandag sendte følgende kommentar ud i en pressemeddelelse:

"Der er grund til at glæde sig over, at det går den rigtige vej på det danske arbejdsmarked. Der er samtidig udsigt til, at beskæftigelsen forsætter med at stige. Derfor er det vigtigt, at arbejdsløse danskere får brugt tiden i ledighedskøen rigtigt og dygtiggør sig, så de har bedre forudsætninger for at være klar, så snart virksomhederne er parate til at ansætte."

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bo Sandberg

Cheføkonom, Aktive Ejere
cand.polit. (Københavns Uni. 2000)

0:000:00