Hver anden kvinde på kontanthjælp vil ikke arbejde

KONTANTHJÆLP: Næsten hver anden kvinde på kontanthjælp er ikke parat til at tage et job, selvom de er arbejdsmarkedsparate, lyder det nu fra Danmarks Statistik. Vi har et rådighedsproblem, slår beskæftigelsesministeren fast.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) vil have gjort op med rådighedsproblemerne og foreslår, at man skal arbejde for kontanthjælpen og inddrage private aktører som ISS i jobindsatsen.
Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) vil have gjort op med rådighedsproblemerne og foreslår, at man skal arbejde for kontanthjælpen og inddrage private aktører som ISS i jobindsatsen.Foto: Thit Andersen/Altinget.dk
Jørgen Skadhede

Det er ikke kun hver tredje kvinde på kontanthjælp, der ikke er parat til at tage et job, sådan som Jyllands-Posten skrev i sidste uge.

Faktisk står næsten hver anden kvinde på kontanthjælp ikke til rådighed for arbejdsmarkedet, selvom de befinder sig i matchgruppe 1 og dermed er erklæret arbejdsmarkedsparate.

Det slår rigsstatistiker Jan Plovsing fra Danmarks Statistik nu fast, efter at der i sidste uge blev sået tvivl om troværdigheden i Jyllands-Postens (JP) artikel.

"Alt i alt må jeg konkludere, at de fleste arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere gerne vil have et arbejde, men omkring en tredjedel står ikke til rådighed ifølge deres egne svar. Blandt kvinderne er det op imod halvdelen (40-52 procent) i årene 2007-2011, mens det gælder op imod en fjerdedel af mændene (18-28 procent)," skriver Jan Plovsing i et indlæg i Jyllands-Posten.

Der er en statistisk usikkerhed, men det ændrer ikke på, at vi tilsyneladende har problemer omkring rådigheden.

Mette Frederiksen (S)
Beskæftigelsesminister

I JP's oprindelige artikel blev det angivet, at 15.000 kontanthjælpsmodtagere havde deltaget i undersøgelsen, men det rigtige tal er kun 909 personer på kontanthjælp i årene 2007-2011.

Dermed er den statistiske usikkerhed større, men andelen, der ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet, er altså endnu større end det, der først blev beskrevet.

Mens næsten halvdelen af kvinderne på kontanthjælp ikke har søgt arbejde inden for de seneste fire uger eller ikke er villige til at tage et job inden for de næste to uger, så gælder det for lidt under hver fjerde af mændene på kontanthjælp. (Se fakta i bunden af artiklen).

Mette F: Der er problemer
Og beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) slår fast, at der er problemer omkring rådigheden for kontanthjælpsmodtagerne.

"Der er en statistisk usikkerhed, men det ændrer ikke på, at vi tilsyneladende har problemer omkring rådigheden," sagde Mette Frederiksen onsdag på et samråd i Folketinget.

Hun henviser også til, at der i 2010 blev givet 84.000 økonomiske sanktioner til de cirka 30.000 arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere. Dermed har hver enkelt i gennemsnit fået tre økonomiske sanktioner i løbet af et år.

"Det viser, at der i næsten 90.000 tilfælde har været problemer med den konkrete rådighedssituation. Det er alvorligt. Når man er arbejdsmarkedsparat, så skal man stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Det er prisen for at få lov til at kunne hæve dagpenge eller kontanthjælp," siger Mette Frederiksen.

Private aktører skal mere på banen
På samrådet beskyldte tidligere beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) den nye minister for "beskæftigelsespolitisk ammestuesnak". Han ville gerne have svar på, hvad regeringen konkret har tænkt sig at gøre for at rette op på rådighedsproblemerne.

"Jeg har netop holdt møde med ISS, og de laver noget meget interessant i deres jobafklaringscentre. Nemlig at man flytter indsatsen for kontanthjælpsmodtagere til ISS i stedet for at gøre det i kommunens regi. Der får man uniformen på fra dag et og kommer ud for at udføre et reelt stykke arbejde. Det er en god måde at gribe det an på, som jeg tror, kan inspirere os," sagde Mette Frederiksen og fortsatte:

"Med voksne mennesker tror jeg, det er sådan, at man får mere ud af at lave et stykke konkret arbejde end at være til samtale med en jobcentermedarbejder på et bestemt tidspunkt."

Skal arbejde for kontanthjælpen
Desuden nævnte beskæftigelsesministeren S-SF's gamle forslag om, at alle arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere skal arbejde for kontanthjælpen ved at sendes i aktivering senest efter en måned.

"Jeg har tidligere forslået, at vi stiller krav om nytteaktivering for de unge kontanthjælpsmodtagere, sådan som de eksempelvis gør i Aalborg Kommune. Men det har den tidligere regering desværre afvist hidtil. Men jeg synes, det er nødvendigt, at unge, der er arbejdsmarkedsparate, og som ikke er i uddannelse, mødes med meget kontante krav om, at de skal lave noget for deres kontanthjælp," sagde Mette Frederiksen.

Hun har bebudet, at der skal laves en reform af kontanthjælpen i løbet af 2012. Og her er det vigtigt, at der bliver taget hånd om rådighedsproblemet, mener Dansk Arbejdsgiverforening DA.

"Det er DA's opfattelse, at mangel på rådighed blandt andet skyldes svage incitamenter til at søge et arbejde. Derfor bakker DA op om regeringens ønske om at en kontanthjælpsreform," siger Erik Simonsen, underdirektør i DA, i en pressemeddelelse.

Dokumentation

FAKTA: 
Så mange står ikke til rådighed

  Mænd  Kvinder  I alt 2007-2011 
 Interviewede      
 Dagpenge  5.150  5.558 10.708 
 Kontanthjælp  444  465  909
 Står ikke til rådighed      
 Dagpenge  8 pct. 10 pct.   9 pct. 
 Kontanthjælp  23 pct. 46 pct.   35 pct.

Kilde: Danmarks Statistik

 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Hjort Frederiksen

Fhv. MF (V), fhv. minister og partisekretær
cand.jur. (Københavns Uni. 1972)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00