Debat

Tidligere departementschef til S-rådgiver: Nej, Mette Frederiksens sejr har intet at gøre med sexisme

Det var ikke en mislykket sexistisk strategi fra de borgerlige partier, der skaffede Mette Frederiksen sejren på valgnatten. Hun vandt, fordi hun lagde arrogancen på hylden og begyndte at smile, skriver Peter Loft.

Mette Frederiksen lagde sin stil om i valgkampen. Væk var
den fornærmede attitude, når nogen stillede hende et ubekvemt spørgsmål, skriver Peter Loft.
Mette Frederiksen lagde sin stil om i valgkampen. Væk var den fornærmede attitude, når nogen stillede hende et ubekvemt spørgsmål, skriver Peter Loft.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Peter Loft
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det var dog et besynderligt indlæg af Louise Lindskrog, som blev bragt i Altinget den 23. november.

Louise Lindskrog er politisk udviklingskonsulent i Socialdemokratiet, og hun er nået til den konklusion, at Socialdemokratiet vandt valget, fordi de borgerliges sexistiske strategi mislykkedes. Det er altså ikke den politik, som hun formentlig har været med til at udvikle, der gav Socialdemokratiet valgsejren.

Den skyldes ene og alene, at de borgerlige partier bevidst og fra Mette Frederiksens tiltrædelse som statsminister for tre et halvt år siden konsekvent har satset på at kunne vinde valget på at fremstille statsministeren som magtfuldkommen, samt at denne personfikserede smædekampagne mislykkedes.

Man skulle tro, at politisk substans, indhold og de gennemførte handlinger havde en vis indflydelse på valgresultatet, men som i så mange andre af livets sammenhænge kan alt henføres til hankønnets sexistiske adfærd.

Lindskrog skriver, at mænd og kvinder ikke dømmes ens. Det er givetvis rigtigt. En markant forskel er, at den dom, mænd forsynes med, er de selv skyld i, mens kvinders dom skyldes mænds sexisme.

Statsministerrollen er ikke for sarte sjæle

Det er et generelt vilkår, at hvis man er statsminister, skal man ikke være alt for sart. Tidligere statsministre er blevet skildret som en indskrænket hulemand; en bugtalerdukke, hvis mest markante handling var at optræde med en cykelhjelm, der var seks-syv numre for små, eller som en småsvindler med uorden i sagerne.

Det har de måttet leve med, uagtet at jeg antager, at de næppe var tilfredse med det image, de blev forsynet med. Lindskrog skriver, at mænd og kvinder ikke dømmes ens. Det er givetvis rigtigt. En markant forskel er, at den dom, mænd forsynes med, er de selv skyld i, mens kvinders dom skyldes mænds sexisme.

Ifølge Louise Lindskrog er Mette Frederiksens image som magtfuldkommen alene skabt af de borgerlige mænd. Det første, man kan konstatere, er altså, at de radikale er borgerlige og styret af mænd, idet det immervæk var dette parti, som på grund af statsministerens påståede magtfuldkommenhed foretog de handlinger, som udløste valget.

Læs også

Mette Frederiksen skiftede strategi

Dernæst er det værd at bemærke, at Mette Frederiksen tilsyneladende er kommet til den konklusion, at der måske var noget om kritikken. I hvert fald lagde hun stilen fuldkommen om i valgkampen. Væk var den fornærmede attitude, når nogen stillede hende et ubekvemt spørgsmål.

Der var langt til tidligere tiders ”lev med det” eller ”øh nej” som svar på et spørgsmål, om hun da ikke havde et medansvar for minksagen. Det var en helt anden statsminister, vi så under valgkampen i forhold til hende, der lettere fornærmet bekendtgjorde, at minksagen overhovedet ikke var en skandale.

Der forekommer også at være ret langt fra den statsminister, som under coronaen nærmest styrede landet bag om ryggen på Folketinget som under Estrups provisorietid, til den statsminister, som nu gør alt, hvad der står i hendes magt, for at overbevise om, at hun mener det alvorligt, når hun kæmper for en bred regering hen over midten.

Om kvinder har lettere ved at blive udstillet som egenrådige og magtfuldkomne, og om de dømmes hårdere for den slags egenskaber, skal jeg ikke kunne sige. Men jeg tror, at begge køn dømmes lige hårdt for arrogance. Og det indså statsministeren i sidste øjeblik.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Louise Lindskrog

Politisk udviklingskonsulent, Socialdemokratiet
cand.scient.pol. (Aarhus Uni.)

0:000:00