Debat

Ngo-rådgiver: Hold op med at true hjælpeorganisationerne, Messerschmidt

Messerschmidt skal ikke have held med at true politisk uafhængige hjælpeorganisationer på deres eksistensgrundlag, skriver Christian Sophus Ehlers.

Hvorfor nævner Morten Messerschmidt overhovedet, at Amnesty International bør fratages statsstøtte, når organisationen af princip slet ikke tager imod støtte fra staten, spørger Christian Sophus Ehlers.
Hvorfor nævner Morten Messerschmidt overhovedet, at Amnesty International bør fratages statsstøtte, når organisationen af princip slet ikke tager imod støtte fra staten, spørger Christian Sophus Ehlers.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Christian Sophus Ehlers
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Morten Messerschmidt (DF) havde forleden held med et sommerridt, der fik lov til at rejse – tilsyneladende uimodsagt – på tværs af en lang række landsdækkende medier: Lederen af Dansk Folkeparti vil fratage ngo'er den støtte, som de modtager på finansloven.

Vel at mærke ngo'er, som Messerschmidt er politisk uenig med, forstås. Som eksempel oplister Messerschmidt nogle af landets største og mest respekterede hjælpe- og interesseorganisationer; Red Barnet, Røde Kors, Amnesty International og Folkekirkens Nødhjælp. Fordi Messerschmidt mener, at organisationerne deler synspunkter med det, som han betegner som venstrefløjen.  

Som eksempel oplister Messerschmidt nogle af landets største og mest respekterede hjælpe- og interesseorganisatione såsom Red Barnet, Røde Kors, Amnesty International og Folkekirkens Nødhjælp

Christian Sophus Ehlers
Selvstændig konsulent

Ingen har tilsyneladende fået fortalt Messerschmidt, at Folkekirkens Nødhjælp eksempelvis er en 100 år gammel dansk hjælpeorganisation, der arbejder ud fra et kristent menneskesyn og støtter verdens fattigste i deres kamp for et værdigt liv. Hvornår det blev særligt venstreorienteret at have et kristent værdigrundlag og udvise næstekærlighed, må henstå i det uvisse.

Minder om Foghs opgør med eksperter

Messerschmidts opgør med ngo'er minder mig om det angreb, som Anders Fogh Rasmussen i en kontroversiel nytårstale for præcis 20 år siden med et nedladende udtryk indledte imod dem, som han kaldte for "eksperter og smagsdommere" og "et ekspert­tyranni, som risikerer at undertrykke den frie folkelige debat". Det var mennesker med faglig forstand på det, de beskæftiger sig med, som Fogh talte om et opgør med.

Nu er turen så ifølge Messerschmidt kommet til de professionelle hjælpeorganisationer, som rent faktisk fagligt ved, hvad de taler om, og hvor skoen trykker, men som Messerschmidt er politisk uenig med og derfor gerne ser frataget støtte.

Det giver sig selv, at Messerschmidt ikke må få held med at føre sin trussel mod politisk uafhængige hjælpeorganisationer ud i livet. Og hvorfor overhovedet nævne Amnesty International, ligesom for eksempel Greenpeace og andre organisationer af princip slet ikke tager imod støtte fra staten.

Netop ud fra et ønske om at være uafhængige af økonomisk pression fra politikere og regeringer. Når de ikke modtager penge, kan de lettere tale regeringer og partier midt imod, mener de.

Politisk arbejde er ikke partipolitisk arbejde

Organisationer som Røde Kors, Red Barnet, Amnesty International, Folkekirkens Nødhjælp og med dem mange andre er sat i verden for at tale på vegne af den sag, det er deres mandat at kæmpe for, såsom mennesker i nød, børn, menneskerettigheder og verdens fattigste. Hverken særligt eller unikt venstreorienteret, men snarere medmenneskelige, hvis du spørger mig.

Det ligger i organisationernes mandat og DNA, at de altid skal kæmpe for deres mandat og sag. Det gælder i høj grad også politisk

Christian Sophus Ehlers
Selvstændig konsulent

Det ligger i organisationernes mandat og DNA, at de altid skal kæmpe for deres mandat og sag. Det gælder i høj grad også politisk. Og det gør ngo'erne heldigvis også – uanset hvad skiftende politiske flertal, politisk mindretal og enkeltpartier mener om deres mandat.

Sondringen mellem at arbejde politisk for deres mandat – men ikke partipolitik – kommer på fineste vist til udtryk, når selvsamme organisationer kritiserer politikken hos de venstreorienterede partier, som de ellers ifølge Messerschmidt skulle være politisk enige med.

Fogh tabte værdikampen – det gør Messerschmidt også

Anders Fogh Rasmussen tabte værdikampen mod hans smagsdommere og eksperter. I dag er der flere forskere og eksperter, der udtaler sig i medierne om emner, de har faglig indsigt i. Og heldigvis for det.

Det er positivt, fordi vi som samfund har brug for eksperter og forskere, der tør deler deres viden. Det har vi, for at vi som samfund kan tage bedre og frem for alt oplyste politiske beslutninger. Og på samme vist kommer Messerschmidt til at tabe sin kamp mod ngo'erne.

For vi har som samfund brug for ngo'er og et civilsamfund med faglige indsigter inden for det område, som de arbejder med. Vi har brug for et civilsamfund, der tør og vil argumentere politisk for den sag, som de er sat i verden for.

Det arbejde skal vi fortsat støtte økonomisk på samme måde, som vi også støtter politiske partier som Dansk Folkeparti.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00