Ni LA-profiler ser tilbage på tiden i regering: Det har vi lært om magten

LANDSMØDE: Et statsapparat stærkere end den sorteste liberale fordom. Et kronologisk uheld i en taxa. Glæden ved at dele penge ud. Og en nyfunden ydmyghed over for at lange ud efter andre partiers manglende liberale aftryk. Det er blandt erfaringerne hos ni LA-profiler efter to år i regering.

Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
Klaus Ulrik Mortensen

Tiden som regeringsparti er ved at rinde ud.

Det ved man godt i Liberal Alliance. Målingerne er stagneret langt under valgresultatet på 7,5 procent. I det seneste snit fra Altinget står partiet til 4,4 procent. Og i en måling fra sidste uge fra Norstat balancerer partiet med 3,2 procent af stemmerne snublende tæt på spærregrænsen.

En måling, som samtidig sender Mette Frederiksen direkte i Statsministeriet med overbevisende 98 mandater. Men selv hvis det skulle lykkes Lars Løkke Rasmussen (V) og resten af blå blok at vende skuden, er Liberal Alliances fremtid i regering langtfra sikret.

Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulesen Dahl, har flere gange fremført, at DF’s mandater ikke vil sikre LA endnu en tur i ministerbilerne.

Jeg har lært, at jeg fungerer godt som minister, fordi det at være minister handler om at være et ærligt og oprigtigt menneske, der stræber efter noget større end sig selv.

Ole Birk Olesen
Transportminister, LA

Det giver derfor god mening at bruge weekendens netop overståede landsmøde i Tivoli Hotel & Congress Center til at bede ni af partiets tydeligste stemmer gøre status efter fire år ved magten; halvandet år som støtteparti og to et halvt år i regering.

Samuelsen: Et andet parti
Partileder Anders Samuelsen tyvstartede ved at bruge talen lørdag til at se tilbage på nogle af partiets dyrt købte erfaringer.

Jeg siger ikke, at embedsværket har spændt ben for LA’s politik, men jeg tror, at vi ville få et mere velfungerende demokrati, hvis ikke politiske ideer blev bremset af departementernes systemiske træghed. Hvis Mette Frederiksen blev statsminister og satte et hold med 10 af de rødeste økonomer fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, ville jeg klappe i mine hænder.

Joachim B. Olsen
Finansordfører, LA

“Vi er blevet et andet parti. Vi har ikke fået en anden grundholdning, men vi har fået langt mere erfaring. Vi har vist, at vi har modet til at tage ansvar – og modet til at indrømme, når vi tager fejl. Jeg ved, at baglandet nogle gange ville ønske, at vi kunne løfte den liberale fane mere. Men det betyder også noget at kunne tage ansvar,” sagde han.

Men hvad med de andre? Mette Bock, Simon-Emil, Henrik Dahl, Ole Birk og hvad de ellers hedder. Hvad har de lært om dansk politik og sig selv efter to år i magtens centrum?

Simon Emil Ammitzbøll-Bille Simon Emil Ammitzbøll-Bille, økonomi- og indenrigsminister:
“Jeg har lært, at statsapparatet er stærkere, end selv den sorteste liberale fordom ville have tilsagt. Der er ni partier i Folketinget, og så er der Slotsholmspartiet. Og det er i virkeligheden det stærkeste af dem alle sammen.”

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00