Rød blok opnår bedste måling siden valget

POLITISK INDEKS: Med 98 mandater står rød blok til det bedste resultat i en Norstat-måling siden folketingsvalget. Det her er langt over, hvad Løkke kan indhente i en valgkamp, siger Altingets politiske kommentator.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Med blot 80 dage til, at valget senest skal afholdes, står oppositionen til at få den største opbakning i en Norstat-måling i denne valgperiode.

55,1 procent af vælgerne vil nemlig sætte kryds ved et af partierne i oppositionen, hvis der var valg i dag.

Det viser Norstats nye måling foretaget for Altinget og Jyllands- Posten.

Hvis tallene holder stik, vil oppositionspartierne indtage 98 pladser i Folketinget, mens blå blok må nøjes med 77.

Det markante forspring ned til Lars Løkke og co. får Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, til at kalde målingen for en ”total gyser” for blå blok:  

”Det er helt håbløst for Løkke at udskrive valg, hvis rød blok står til at få 98 mandater. Problemet er bare, at tiden er ved at rinde ud, og der er ikke noget, der tyder på, det bliver bedre. Kommer der flere elendige målinger, risikerer Løkke ligefrem, at nogle af Venstres kandidater bliver fristet til at markere afstand til hans lederskab,” siger han og tilføjer:

”Det her er langt over, hvad Løkke kan indhente i en valgkamp. Men jeg vil tage det forbehold, at Venstre ligger væsentligt dårligere, end man har set i andre målinger. Den tendens vil jeg godt se bekræftet af nye målinger, før der konkluderes jernhårdt.”

Sundhedsreform flytter formentlig ikke meget
Venstre står ifølge målingen til at få 16,9 procent, hvilket er 2,6 procentpoint mindre end folketingsvalgresultatet i 2015, der ellers var partiets værste i 25 år.

Størstedelen af målingens tal er dog indsamlet, inden statsminister Lars Løkke Rasmussen sammen med regeringen og Dansk Folkeparti præsenterede aftalen bag sit store prestigeprojekt: sundhedsreformen, som er tiltænkt at give ham og Venstre medvind i meningsmålingerne – og måske være nøglen til at sikre genvalg.

Men Erik Holstein tvivler på, at reformen vil få den ønskede effekt:

”Præsentationen af sundhedsreformen kom blå blok ganske godt fra, og Løkke har en stærk tro på, at vælgerne vil se storheden i reformen, når han først får forklaret den. Men jeg tvivler på, det ændrer ret meget,” siger han.

Foruden Venstres tilbagegang fortsætter Dansk Folkeparti sin nedtur i målingerne, og i denne står partiet til at få 14,4 procent.

Det sidste parti i blå blok, der kan tilegnes skylden for blokkens ringe opbakning, er Liberal Alliance. Partiet rykker tættere på spærregrænsen og står til at få 3,2 procent af stemmerne. Lørdag samles partiet til sit årlige landsmøde, og selvom målingen er en dårlig optakt, mener Erik Holstein ikke, at Liberal Alliance skal frygte at ryge helt ud af Folketinget:

”LA har haft en nedadgående tendens i de sidste tre målinger, og 3,2 procent er alt for tæt på spærregrænsen. Men jeg tror alligevel ikke, LA er i seriøs fare for at ryge ud. Partiet har en lille gruppe loyale kernevælgere, der bør kunne holde dem oven vande. Og så har LA sikkert en gavmild sponsor eller to parat,” siger han.

Rødt flertal uden Alternativet
Det markante flertal til oppositionspartierne betyder også, at der er et rødt flertal, selv hvis Uffe Elbæk og Alternativet ikke vil lade deres mandater tælle med i en dronningerunde. Alternativet står nemlig til 8 mandater, og det giver de resterende partier 90 alene.

Foruden det kan Socialdemokratiet også glæde sig over udsigten til at genvinde titlen som Folketingets ubestridt største parti. Partiet står til at få 28,7 procent af stemmerne, og det er en forbedring fra valget i 2015 på 2,4 procentpoint.

”Det er anden måned i træk, Socialdemokraterne ligger på næsten 29 procent. Tallet dækker over en vis udskiftning af vælgere, hvor S har tabt til Radikale og SF, men vundet endnu mere fra DF og Venstre. Det følger helt den strategi, Mette Frederiksen og Henrik Sass har lagt,” siger Erik Holstein.

Netop Radikale får et markant spring frem i denne måling, hvor partiet står til 7 procent. Det er 2,4 procentpoint mere end i 2015, og hvis partiet kan holde det resultat ved et valg, har Morten Østergaard god grund til at være tilfreds, mener Erik Holstein:

”Man bør mærke sig, at Radikale denne gang står til et pænt løft. Partiet har dog svinget op og ned gennem de sidste fem Norstat-målinger, men et valgresultat på 7 procent vil være en klar sejr for Morten Østergaard. Det vil i nogen grad kompensere for den tabte parlamentariske indflydelse.”

SF er stabiliseret efter Vilhelmsen
Liberal Alliance er ikke det eneste parti, der samles i weekenden. I Kolding holder SF sit årlige landsmøde, og det er med en markant bedre måling i ryggen. Partiet står til 6,2 procent, hvilket er to procentpoint mere end valgresultatet i 2015.

”SF har helt stabilt ligget lige over 6 procent i de sidste fire Norstat-målinger. Det er absolut OK for et parti, der var helt nede at vende efter Annette Vilhelmsens kaotiske formandskab. Pia Olsen Dyhr, Karsten Hønge og Jacob Mark har stabiliseret partiet på et niveau, der ikke er prangende, men fuldt acceptabelt i en genopbygningsproces,” siger Erik Holstein og tilføjer:

”Kunsten bliver nu at lande gevinsten gennem valgkampen, hvor SF tidligere har haft problemer.”

Dokumentation

Om målingen
Målingen er foretaget af Norstat for Altinget og Jyllands-Posten på net og telefon i perioden 21.-26. marts 2019 blandt 1.204 respondenter. 

Data er vejet på køn, alder, region, uddannelse, personlig indkomst og stemme ved seneste folketingsvalg.

Den maksimale statistiske usikkerhed for partierne er +/- 2,56 procentpoint. Se usikkerhed for hvert parti nederst i tabellen.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

0:000:00