Nikolaj Saadat: Løkke har taget Venstres identitet som gidsel

KOMMENTAR: Venstre kan tale om alle de formandsopgør og vundne valgkampe, de vil. Men faktum er, at Lars Løkke Rasmussen er i gang med at gidselstage Venstres liberale sjæl og det borgerlige projekt – og ingen i partiet siger fra, skriver Nikolaj Saadat.

I en tid, hvor Folketinget stadig er på sommerferie, og nyvalgte socialdemokratiske ministre er de eneste politikere, der officielt er tilbage på arbejde, er det forbløffende, hvor meget Venstres cirkus fylder i den politiske dækning.

De fleste kender efterhånden også til situationens store linjer, og dækningen er som sådan ikke odiøs overhovedet.

Alligevel er det mildest talt utroligt at være vidne til det historisk liberale bondeparti være så handlingslammet som følge af en formand, der driver partiets identitet derhen, hvor det er mest bekvemt i momentet.

Det er decideret tragikomisk, at det er Venstres Ungdom, borgerlige debattører uden tråde til situationen og socialdemokrater, som nu må udlægge det politiske landskab, pege på elefanten i rummet og italesætte det helt åbenlyse:

En SV-regering har ingen gang på jord. Lars Løkke Rasmussen har taget Venstres liberale sjæl som gidsel i processen, og det kan have fremtidige konsekvenser, som Venstres bagland nok ikke engang helt kan gennemskue på nuværende tidspunkt.

Derudover er der intet – som i absolut intet – der tyder på, at et SV-samarbejde nogensinde kan blive en realitet.

Idéen om Venstre som den midtsøgende kongemager i dansk politik efter to årtiers blokpolitisk fundamentstøbning er sikkert bekvem for Løkke, men troværdigt er det ikke.

Man kan kun gisne om, hvilket dilemma Jakob Ellemann-Jensen står i, når han som politisk ordfører forsvarer Løkkes projekt, som han samtidig aldrig nogensinde selv kan stå i spidsen for, såfremt han bliver partiets formand, som mange spår.

I en diskussion på Twitter havde jeg selv æren af at høre forsvaret for Løkke-positionen af koryfæet Søren Pind.

Den samme Pind, der aldrig forspilder en chance for at nævne, hvor glad han er for at være sluppet ud af Christiansborg, men som samtidig heller ikke kan dy sig for at kommentere på alt i den politiske debat.

Han bebrejdede blandt andet de mangeårige samarbejdspartnere Konservative og Dansk Folkeparti for usmidigt samarbejde i en tid, hvor alle muligheder for borgerlig magt på sigt var åbne.

Den analyse har han givetvis ret i, men det ændrer ikke på, at Lars Løkke Rasmussen uden sit partis vidende smed de to samarbejdspartnere på møddingen under valgkampen og sågar skar dem helt fra sig – ikke bare dagen før valget, som muligvis kunne accepteres af taktiske grunde, men også efter valget.

Et mudret toårigt forhold er altså nok til, at Løkke skærer hånden af de to partier, som har stået bag Venstres magtmaraton de seneste to årtier.

Det er derfor også spøjst at høre Papes afstandtagen fra Lars Løkke i Berlingske den 14. august. Man kan undre sig over, om han også accepterede det strategiske argument, da SMS’en fra chefen tikkede ind dagen inden, at danskerne gik til stemmeurnerne.

Eller måske er grunden til det sene modsvar, at Pape fast og loyalt troede på, at nok kunne Venstre ikke genvinde magten, men det liberale projekt, som endda er del af partiets navn, naturligvis bestod hos Venstre efter valget.

Imens situationen i Venstre bliver udlagt i dagbladende, på de sociale medier og i debatsektionerne, har Løkkes kamikazeprojekt vidtrækkende konsekvenser for partiet.

Ikke nok med at man på nuværende tidspunkt er ved at destruere alle former for forhold til de partier, som faktisk er de eneste, der gider samarbejde, man giver samtidig arbejdsro til en helt ny socialdemokratisk regering, der skal sætte sig ind i nye ressortområder, og som derfor er sårbare.

I forlængelse heraf er det derfor yderst tankevækkende, at den eneste modvægt til Socialdemokratiets etablering af politiske sekretariater i ikke bare Statsministeriet, men også i Børne- og Undervisningsministeriet og højst sandsynligt også flere andre, er Radikale Venstre.

Den eneste modvægt til Socialdemokratiets forslag om en flyafgift, som i sidste ende kan ramme forbrugeren, er Radikale Venstre.

Imens det borgerlige projekt ligger i ruiner på grund af Lars Løkke Rasmussen, er Radikale Venstre blevet de liberales sidste skanse.

Løkke rundede Venstres tumultariske sommergruppemøde af med, at arbejdsdelingen i Venstre nu er klar.

Måske han skulle finde ud af, hvilke arbejdsopgaver partiet skal kæmpe for først.

-----

Nikolaj Saadat (f. 1995) er stud.scient.pol. og medlem af Socialdemokratiet.

Indlægget er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel Johanne Dalgaard: Nets frasælger data fra 96 procent af befolkningen Johanne Dalgaard: Nets frasælger data fra 96 procent af befolkningen Næste artikel Adam Holm: Greta Thunberg – klimafrelser eller panikslagen populist? Adam Holm: Greta Thunberg – klimafrelser eller panikslagen populist?