Noa Redington: Kandidatreform afhænger af, om S og V finder hinanden

De lange videregående uddannelser vil være et af de steder, hvor S og V kan finde hinanden, siger en politisk kommentator. En halvering af kandidatuddannelserne vil være en af de mest vidtgående uddannelsesreformer, lyder det fra en universitetshistoriker og uddannelseshistoriker.

Uddannelsessektoren er et af de brikker, som vil være omdrejningspunkt for reformpolitik for både S og V. Her vil de lange videregående uddannelser være et af de steder, hvor partierne kan finde hinanden og flytte rundt på ressourcerne, lyder det fra Noa Redington.
Uddannelsessektoren er et af de brikker, som vil være omdrejningspunkt for reformpolitik for både S og V. Her vil de lange videregående uddannelser være et af de steder, hvor partierne kan finde hinanden og flytte rundt på ressourcerne, lyder det fra Noa Redington.Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Vu Nguyen

S-regeringen ragede uklar med sine støttepartier inden valget, da forslaget om en halvering af kandidatuddannelserne skete med stor fanfare. 

Men nu kan det hele afhænge af, om S indgår i et regeringssamarbejde over midten med V.

Det vurderer politisk kommentator, Noa Redington.

”Uddannelsessektoren er et af de brikker, som vil være omdrejningspunkt for reformpolitik for både S og V. Her vil de lange videregående uddannelser være et af de steder, hvor partierne kan finde hinanden og flytte rundt på ressourcerne.”

Uddannelsessektoren er et af de brikker, som vil være omdrejningspunkt for reformpolitik for både S og V.

Noa Redington
Politisk kommentator

Her peger han på en halvering af kandidatuddannelserne som en mulighed, men kan ikke forudsige, hvordan det helt præcist falder ud. Rationalet er, at en SV-akse vil stå stærkt på uddannelsesområdet.

”Der er ikke kun tale om de videregående uddannelser, men også i forhold til folkeskolen og erhvervsuddannelserne, som optager S meget. Afstanden mellem partierne er ikke så store på uddannelsesområdet efterhånden, da de har talt sig tættere ind på hinanden gennem de seneste år.”

Læs også

Midterpartierne

Er en halvering af kandidatuddannelserne usandsynligt med mandater fra R?

”Der er ikke noget, der er usandsynligt. Det eneste, jeg vil sige med sikkerhed, er, at Mette Frederiksen som statsminister ikke kommer til at sidde i spidsen for en regering, der indleder en advokatvurdering af hendes rolle i minksagen. Alt andet er i spil,” siger han.

Var det et ja?

“Det bliver vanskeligt at gennemføre med R, men alt er i spil.”

Jeg har svært ved at komme i tanke om noget, der er lige så omkalfatrende.

Morten Fink-Jensen
Universitetshistoriker på Københavns Universitet

Hvordan forholder det sig med Moderaterne?

”De er helt umulige at udtale sig om. Det vigtigste for dem er, at de kommer i regering. Så er alt andet til forhandling.”

Vil S lykkedes med kandidatreformen?

”Det hele afhænger af, om V er med i en regering eller ej. Hvis man laver en S-R-SF-regering, vil det være mindre sandsynligt. Men der vil stadig være en diskussion, fordi S vil mosle på med det.”

Afslutningen på en stærk tradition

Ikke desto mindre vil det være afslutningen på en idé om en fælles struktur for universitetsuddannelserne, der går på tværs af fagområderne.

Det mener Palle Rasmussen, der er professor emeritus i uddannelseshistorie på Aalborg Universitet, hvis en halvering af kandidatuddannelserne bliver til virkelighed.

”Det er et brud med en meget stærk tradition, når man fra politisk side laver en systematisk forskel mellem fagområdernes muligheder og opbygning,” siger han og uddyber:

Det er et brud med en meget stærk tradition, når man fra politisk side laver en systematisk forskel mellem fagområdernes muligheder og opbygning.

Palle Rasmussen
Professor emeritus i uddannelseshistorie på Aalborg Universitet

“I det her tilfælde er humaniora og samfundsvidenskab tilsyneladende de laverestående fagområder, som man ikke har så meget brug for i samfundet. Derfor må de studerende herfra ud på arbejdsmarkedet så hurtigt som muligt.”

Hvis det gennemføres, så vil halvdelen af de studerende komme ud på arbejdsmarkedet med en etårig kandidatgrad. Men der er ikke noget, der indikerer, at de studerende vil få nogen nem gang på arbejdsmarkedet, forklarer han.

”De hidtidige erfaringer tyder ikke på det, men man kan selvfølgelig ikke udelukke det. Men når først universitetsstrukturen er lavet om, er det svært at få den tilbage igen.”

Morten Fink-Jensen er universitetshistoriker på Københavns Universitet. Han mener, at det vil være et af de mest indgribende og mest vidtgående uddannelsesreformer nogensinde.

”Jeg har svært ved at komme i tanke om noget, der er lige så omkalfatrende.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Noa Redington

Kommentator og rådgiver, fhv. særlig rådgiver for daværende statsminister, partiformand Helle Thorning-Schmidt (S)
ba.scient.pol. (Københavns Uni.), Master (Columbia Uni. 1996)

Morten Fink-Jensen

Lektor i universitets- og videnskabshistorie, Københavns Universitet

Palle Damkjær Rasmussen

Professor emeritus, Institut for Læring og Filosofi, Aalborg Universitet
cand.mag. i dansk og sprogpsykologi (Københavns Uni. 1974)

0:000:00