Debat

Nord Stream 2-investor: Europa har brug for gas – Rusland har gas

DEBAT: Debatten om den russiske gasrørledning Nord Stream 2 er omgærdet af skræmmescenarier og frygt snarere end fakta, skriver investor Mario Mehren. Men vi kan ikke komme uden om, at hvis vi vil nå verdens klimamål, kan vi ikke klare os uden gas. Og det har russerne.

Efter officielle godkendelser i Sverige, Finland, Tyskland og Rusland er Danmark det eneste land, der mangler formelt at godkende ​​Nord Stream 2, skriver Mario Mehren.
Efter officielle godkendelser i Sverige, Finland, Tyskland og Rusland er Danmark det eneste land, der mangler formelt at godkende ​​Nord Stream 2, skriver Mario Mehren.Foto: Dmitry Lovetsky/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mario Mehren
Administrerende direktør i Wintershall, investor i Nord Stream 2

Den igangværende FN-klimakonference i Katowice i Polen, der slutter fredag 14. december, har slået en ting helt fast: Vi kan ikke klare os uden gas som energikilde i den nærmeste fremtid. Selv ikke, hvis vi gerne ville. Vindmøller alene gør simpelthen ikke jobbet.

Gas er samtidig nøglen til at nå verdens klimamål. Den moderne og effektive gasledning Nord Stream 2 vil hjælpe til at nå EU's emissionsmål. Rørledningsgas er det bedre alternativ til den mere CO2-intensive kondenserede naturgas fra USA, både fra et økonomisk og et miljømæssigt perspektiv.

Efter officielle godkendelser i Sverige, Finland, Tyskland og Rusland er Danmark det eneste land, der mangler formelt at godkende ​​Nord Stream 2. Ansøgninger vedrørende to forskellige rørledningsruter bliver i øjeblikket vurderet af de danske myndigheder.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Med den alternative rute nordvest om Bornholm (ansøgning 2) bør politiske overvejelser ikke længere indgå som kriterium for godkendelsen. Den omdirigerede rørledning opfylder både tekniske og økologiske parametre, og konklusionen fra Rambølls uafhængige miljørapport er klar:

Der vil hverken vil være markante eller vedvarende miljøbelastninger forbundet med rørledningen. Dette blev slået fast på et netop afholdt borgermøde på Bornholm, som Energistyrelsen havde indkaldt til.

Rørledningsgas er det bedre alternativ til den mere CO2-intensive kondenserede naturgas fra USA, både fra et økonomisk og et miljømæssigt perspektiv.

Mario Mehren
Administrerende direktør i Wintershall, investor i Nord Stream 2

Europa har brug for gas. Rusland har gas
I den offentlige debat om Nord Stream 2 har vi bemærket en række udokumenterede skræmmescenarier og anklager. Det er vores håb, at disse udokumenterede anklager trods alt ikke kan sløre det faktum, at Nord Stream 2 er et kommercielt projekt baseret på én ganske enkel forudsætning: Europa har brug for gas, Rusland har gas.

Nord Stream 2 transporterer naturgas bæredygtigt over kortest mulig afstand mellem EU og nordvestsibiriske gasfelter til en langt mere konkurrencedygtig pris end kondenseret amerikansk naturgas, til gavn for de europæiske forbrugere.

Derfor besluttede Wintershall at medfinansiere Nord Stream 2-projektet – sammen med fire andre europæiske virksomheder fra Østrig, Frankrig, Tyskland og Holland.

Læs også

Frygten for den lukkede hane
Frygten for den lukkede hane er en vedvarende diskussion, som efter min mening bliver styret af frygt snarere end af fakta. Polen kan allerede i dag dække næsten hele sit naturgasbehov med andre kilder end russiske. Ukraine har valgt ikke at købe en eneste kubikmeter russisk gas siden 2015, så gasforsyningen til Ukraine virker tydeligvis fint uden Rusland. Det resterende spørgsmål om transporttarifferne til Ukraine skal løses politisk.

Som aktør på det internationale energimarked har vi i Wintershall erfaringer fra projekter i hele verden. Vi har arbejdet sammen med vores russiske partnere i mere end 25 år, og de har altid holdt ord og overholdt alle aftaler med os. Uden undtagelse.

Indtil videre er mere end seks milliarder euro blevet investeret. Nord Stream 2 er en fælles indsats, der omfatter 670 virksomheder fra 25 lande, blandt dem også mange danske virksomheder.

Vi håber på en snarlig beslutning om tilladelsen til at færdiggøre Nord Stream 2-rørledningen, så Europa sikres den naturgas, der er brug for.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00