Nordisk Råd vil oprette EU-kontor i Bruxelles

INDFLYDELSE: Nordisk Råd skal have et EU-kontor i Bruxelles for at sætte nordiske mærkesager på den europæiske dagsorden. 

Nordisk Råd består af 87 medlemmer fra Danmark, Finland, Norge, Sverige og Island og er de nordiske parlamenters samarbejdsorganisation. 
Nordisk Råd består af 87 medlemmer fra Danmark, Finland, Norge, Sverige og Island og er de nordiske parlamenters samarbejdsorganisation. Foto: Magnus Fröderberg/norden.org
Frederik Tillitz

BRUXELLES: Onsdag aften blev det vedtaget, at Nordisk Råd skal oprette et EU-kontor i Bruxelles.

Formålet med oprettelsen er at få Norden til at fylde mere i EU-debatten, og kontoret skal samtidig hjælpe EU-parlamentarikerne fra Norden med at få sat EU på den fælles dagsorden.

"Det er dejligt, at det nu er lykkedes at komme igennem med det her Bruxelles-kontor, der skal fremme de nordiske synspunkter i EU. Oprettelsen er blevet diskuteret i 15 år. Nu bliver det endelig realiseret," siger Eva Kjer Hansen, medlem af Nordisk Råd for Venstre og fortsætter:

”Vi skal få eksporteret vores nordiske værdier og få det, som betyder noget for os til at præge EU-samarbejdet noget mere."  

Der er ingen tvivl om, at det bliver lige så interessant for Island og Norge at få den nordiske agenda på banen i Bruxelles.

Eva Kjer Hansen
Medlem af Nordisk Råd for Venstre

En enkelt medarbejder
Helt konkret betyder oprettelsen af kontoret, at en enkelt embedsmand udstationeret i Bruxelles kommer til at varetage de nordiske landes interesser i EU fra 2017.

Modellen kendes også fra de nationale parlamenter i de nordiske lande. Her har for eksempel Folketinget udstationeret en enkelt medarbejder i Bruxelles, påpeger Eva Kjer Hansen.

Alle får noget ud af kontoret
Mandag begyndte Nordisk Råds 68. årlige møde, den såkaldte Session. Det er kun Danmark, Sverige og Finland, der er medlemmer af EU, mens Norge og Island står uden for samarbejdet.

Alligevel mener Eva Kjer Hansen, at alle vil få noget ud af en fælles EU-medarbejder.

”Der er ingen tvivl om, at det bliver lige så interessant for Island og Norge at få den nordiske agenda på banen i Bruxelles,” siger hun.

S skifter holdning
De danske socialdemokrater i Nordisk Råd stemte også for oprettelsen af kontoret i Bruxelles.

"Alle andre opprioriterer i forhold til EU-spørgsmål, hvorfor skal vi som nordiske parlamentarikere ikke være en del af det?," sagde Henrik Dam Kristensen (S) under debatten.

Han står ellers oplistet som en blandt flere underskrivere på Nordisk Råds Præsidums betænkning, der beskriver, at de er imod forslaget. 

Opbakningen til kontoret kom også bag på det norske medlem af præsidiet, Michael Tetzscher.

"Vi er blevet enige om at bruge de kanaler, vi har, og det går ikke ud på, at vi skal ansætte en tjenestemand," sagde han før afstemningen.

Og selvom han sammen med en række medlemmer af Nordisk råd var imod forslaget, blev det vedtaget med 38 over 32 stemmer.

Dokumentation

Nordisk Råd:
Nordisk Råd er et samarbejdsorgan for parlamenterne i de nordiske lande. Nordisk Råd skal ikke forveksles med Nordisk Ministerråd, som er de nordiske regeringers samarbejdsorgan.

I alt er der 87 medlemmer af Nordisk Råd. Norge, Sverige, Danmark og Finland har hver tyve medlemmer, mens Island besidder syv af posterne.
Rådet blev oprettet i 1953.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eva Kjer Hansen

Direktør, Dialog mod Vold, AskovFonden, vicepræsident for ALDE (Alliancen af Liberale og Demokratiske partier i Europa) 2023-, fhv. minister og MF (V)
journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1991), cand.polit. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00