Om  
Anette Trettebergstuen
Jonas Gahr Støre

Norges kultur- og ligestillingsminister går af

Norges kultur- og ligestillingsminister Anette Trettebergstuen træder tilbage efter grov upartiskhed. Hun har gentagne gange brudt habilitetsreglerne ved at udpege og foreslå personer fra hendes omgangskreds til forskellige bestyrelsesposter. 

Norges kultur- og ligestillingsminister, Anette Trettebergstuen, meddelte på et hasteindkaldt pressemøde fredag formiddag, at hun går af som minister efter at have forbrudt sig mod habilitetsreglerne. 
Norges kultur- og ligestillingsminister, Anette Trettebergstuen, meddelte på et hasteindkaldt pressemøde fredag formiddag, at hun går af som minister efter at have forbrudt sig mod habilitetsreglerne. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB/Ritzau Scanpix
Sebastian Vidkjær Stone

På et hastemøde fredag formiddag meddelte den norske kultur- og ligestillingsminister, Anette Trettebergstuen (Arbeiderpartiet), at hun træder tilbage. Det sker som konsekvens af, at hun har forbrudt sig mod habilitetsreglerne ved at foreslå personer fra hendes omgangskreds til bestyrelsesposter. 

Det skriver Altinget Norge

"Som minister er man fuldstændig afhængig af tillid, og jeg er klar over, at dette ikke er særligt tillidsvækkende. Nu tager jeg konsekvensen af mine fejl og træder tilbage som minister," lød det fra en tydeligt berørt Anette Trettebergstuen over for den forsamlede norske presse. 

Beslutningen om at træde tilbage blev truffet torsdag aften, efter at en række afsløringer om brud på habilitetsreglerne blev gjort kendt for offentligheden. 

Den norske statsminister Jonas Gahr Støre (Arbeiderpartiet) bakkede op om kulturministerens fratrædelse på et pressemøde fredag formiddag. Han kalder beslutningen for den rigtige.

Kultur- og ligestillingsministeriet har undervejs i forløbet udstukket en række advarsler til ministeren, om at hun var på kant med habilitetsreglerne og i flere tilfælde har overtrådt dem. En pointe, som også blev understreget af Jonas Gahr Støre på pressemødet.  

"Det kan være svært at vurdere, om man er inhabil, men så må man spørge om råd. Det bør være velkendt for en minister, hvad konsekvenserne er at bryde habilitetsreglerne. Det er alvorligt, og det er også sket efter flere advarsler fra ministeriet," lød det fra statsministeren, der fortsatte: 

"Hun har overtrådt habilitetsreglerne og udvist manglende viden". 

Særligt tre tilfælde er i fokus

Sagerne drejer sig om særligt tre tilfælde, hvor Anette Trettebergstuen har overtrådt habilitetsreglerne. Personer fra hendes omgangskreds blev blandt andet foreslået til bestyrelsesposter ved Den Norske Opera og Ballet og som formand for Den Nationale Scene i Norge. 

For nyligt kunne en norsk avis afsløre, at ministeren havde givet bestyrelsesposter til to gamle partifæller. Udnævnelserne fandt sted i april 2022. 

På baggrund af afsløringerne og Anette Trettebergstuens afgang, har man fra Statsministeriet i Norge bedt alle ministerierne om at undersøge, hvorvidt der i flere tilfælde har været brud på habilitetsreglerne. 

Flere af de norske oppositionspartier har kastet sig ind i sagen og blandt andet kritiseret statsminister Jonas Gahr Støre for ikke at have orden i sin egen butik. 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anette Trettebergstuen

Fhv. kultur- og ligestillingsminister (Arbeiderpartiet), Norge
psykologi (Universitetet i Oslo), offentlig styring (Høgskolen i Oslo)

Jonas Gahr Støre

Statsminister, Norge, leder, Arbeiderpartiet

0:000:00