Norges skandaleramte partileder i stort interview: Afviser at gå af efter mands lyssky aktiehandler

Den konservative partileder, Erna Solberg, vil ikke trække sig fra posten efter sin mands skjulte aktiehandler, fortæller hun i et interview med Altinget Norge. Hun vil være leder, så længe partiet har tillid til hende.

Høyre-leder Erna Solberg mødte pressen torsdag til en række separate interviews i Høyres Hus i Oslo.
Høyre-leder Erna Solberg mødte pressen torsdag til en række separate interviews i Høyres Hus i Oslo.Foto: Javad Parsa/NTB/Ritzau Scanpix

OSLO: For en uge siden stod den konservative leder af det norske parti Høyre, Erna Solberg, og forklarede, at hendes mand står bag 3.640 skjulte aktiehandler.

Og selv om handlerne betyder, at Solberg har været inhabil i mindst ét tilfælde i de otte år, hun var statsminister, har hun endnu ikke overvejet at overlade formandsposten til en anden.

Det fortæller hun i et interview med Altinget Norge.

"Jeg mener, at man ikke skal tage langsigtede, store beslutninger, når man står over for akutte kriser og svære sager. Det er vigtigt rent faktisk at have ro i sindet omkring de vurderinger. Og det er vigtigt for mig at sige, at det kun er det konservative parti og dets tillid, der er afgørende for den her sag," siger Solberg til Altinget.no.

Er det muligt at vurdere, hvornår krisen ophører med at være akut, så man kan foretage denne vurdering?

"Nej, det ved jeg ikke. Vi ved, at der kommer en høring i kontroludvalget, og at Økokrim (det norske bagmandspoliti, red.) på et eller andet tidspunkt vil tage stilling til, om man vil gå videre med sagen. Det afhænger lidt af, hvordan mediebilledet og presset bliver i fremtiden," siger hun. 

Læs også

Aktiehandler for 1,8 millioner norske kroner

Erna Solbergs mand, Sindre Finnes, har i løbet af perioden 2013 til 2021 valgt at handle med 3.643 aktier, alt imens Solberg bestred den ypperste post som statsminister af Norge.

Gennem disse transaktioner har Sinnes efter sigende fået en profit på 1,8 millioner norske kroner. Det var det norske erhvervsmedie E24, der afdækkede, at flere handler fandt sted i de sidste måneder af Solbergs regeringstid.

Skandalen ramte kort tid efter at Norges store konservative parti, Høyre, havde overtaget titlen som landets største parti ved kommunalvalget 11. september for første gang i 99 år.

Ifølge Solberg har hun ikke haft kendskab til handlerne, fortalte hun på et pressemøde fire dage senere, 15. september. Med sig havde hun listen med alle 3.643 aktiehandler. 

Det skal også være et plus for partiet, at jeg er leder og ikke et minus.

Erna Solberg
Formand for Høyre, tidligere statsminister i Norge

Det konservative partis tillid afgør Solbergs fremtid

Et af spørgsmålene, der flagrer, er om Solberg stadig kan sidde som leder af det konservative parti, hvis Økokrim vælger at åbne en efterforskning.

Men det er ikke op til hende, om hun skal gå af som leder, fastslår hun. Høyres tillid er afgørende for den beslutning.

Du siger, at det er op til det konservative parti at vurdere tilliden til dig. Skal partiet og dets medlemmer bede dig om at gå, eller kan den beslutning også tages af dig selv?

"Det kan jeg selvfølgelig også selv tage."

Udadtil peger mange på, at det rette valg – hvis man vil tage ansvar – er at stoppe som leder, lyder det fra den konservative leder. Den holdning deler hun dog ikke og kalder det en "sort/hvid diskussion".

Hvis det står til hende, vil hun fortsætte som leder af det konservative parti, så længe hun har partiets tillid.

"Det skal også være et plus for partiet, at jeg er leder og ikke et minus," siger hun.

Interviewet er redigeret og oversat af Lærke Møller Hansen. Du kan læse det i fuld længde hos Altinget Norge her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erna Solberg

Leder, Høyre, medlem, Stortinget, fhv. statsminister, Norge
cand.mag. (Universitetet i Bergen, 1986)

0:000:00