Folketinget er åbnet: Fire grafer tager temperaturen på dansk politik

Hvis der var valg i dag, ville Folketinget pludselig se noget anderledes ud. Det viser en ny måling fra Epinion foretaget for Altinget og DR. Fire grafer tegner et billede af situationen.

De tre regeringspartier, Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne, træder noget forslåede ind i folketingssalen tirsdag, hvor Folketinget åbner.
De tre regeringspartier, Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne, træder noget forslåede ind i folketingssalen tirsdag, hvor Folketinget åbner.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

Når den røde løber rulles ud, og dørene til Christiansborg tirsdag slås op til et nyt folketingsår, er der stor forskel på partiernes kampform.

Mens de tre regeringspartier, Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne, træder noget forslåede ind i folketingssalen, kan andre næsten ikke sparke sig frem for nytilkomne vælgere. Det er i hvert fald det øjebliksbillede, som en ny måling foretaget af Epinion for Altinget og DR.

Med fire grafer tager vi temperaturen på dansk politik. Du får overblikket her.

Læs også

Mette Frederiksen og S i ny nedtur

Oven på en – for Socialdemokratiet – opmuntrende august må efterårets første temperaturmåling føles som at få et koldt og regnvådt vindstød lige i ansigtet. For partiet står til at få bare 20,4 procent af stemmerne i den nye måling.

Det er den dårligste af slagsen i de otte år, Mette Frederiksen har været partiformand. Og kan ses som et tegn på, at vælgerne ikke har købt regeringens forsøg på en "genstart", sådan som topministrene lagde op til i august.

Målingen kommer oven på en september, hvor Socialdemokratiet især har skullet forsvare regeringens bebudede skattelettelser – samtidig med at flere af landets kommuner har råbt højt om tomme pengekasser og nedskæringer på den nære velfærd.

Heller ikke statsministeren slipper i vælgernes øjne godt fra den seneste måned. For i målingen vurderer flere hende nemlig mere negativt end positivt, og derfor tager den ellers populære regeringsleders popularitet samlet set et dyk.

Det er sjældent, at Mette Frederiksen – der under coronaepidemien havde en ekstremt høj og ganske historisk opbakning i befolkningen – bliver så lunkent modtaget blandt vælgerne.

Venstre når et (foreløbigt) lavpunkt

Mens Venstre ved valget i 2022 – trods en voldsom vælgerlussing – blev det andet største parti i Folketinget, ville det se noget anderledes ud, hvis vi skulle til valgurnerne i dag.

I stedet ville partiet være det bare femte største på Christiansborg.

Ifølge den seneste måling står formand Jakob Ellemann-Jensen og Venstre nemlig til at få bare 8,7 procent af stemmerne. Partiet er aldrig blevet målt lavere af Epinion.

Fakta

Venstres måling er et nyt historisk lavpunkt, siden Epinion begyndte at måle for DR tilbage i 2008.

Den er dog behæftet med en statistisk usikkerhed på +/- 1,5 procentpoint. 

Tilbage i marts og april 2023 målte Epinion Venstre til henholdsvis 9,1 procent og 9,0 procent. Dengang havde målingerne en usikkerhed på +/- 1,4 procentpoint. 

Derfor kan Epinion ikke med tilstrækkelig statistisk sikkerhed sige, at den sande tilslutning til Venstre i befolkningen er lavere i denne måling, end den var i marts og april.

Efter alt at dømme har Ellemanns tilbagevenden til dansk politik oven på seks måneders sygemelding altså ikke lokket specielt mange vælgere over i folden. 

Støjberg overhaler Ellemann

Selv om Venstre inden længe ventes at kunne fremvise et politisk resultat i form af skattelettelser, venter der også nye farer forude: For snart skal Folketingets partier tage livtag med en CO2-afgift på landbruget.

Det er noget, der i dén grad er farligt for partiet, der er stiftet af bønder og fortsat har dybe rødder i landbruget.

Især Danmarksdemokraterne og Inger Støjberg står klar til at samle skuffede Venstre-vælgere op. Og allerede nu ser det ud til, at partiet har haft held til at indfange et par stykker: 

For første gang i 2023 ville partiet være større end Venstre, hvis der var valg i dag. 

Store oppositionspartier æder lunser af regeringen fra hver sin side

Det er efterhånden ingen stor nyhed, at midterregeringens flertal er forsvundet.

Var der valg i dag, ville Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne sammen kunne snuppe 64 af mandaterne – mod de 89, de fik ved folketingsvalget i november sidste år.

Alligevel er opbakningen til de to store oppositionspartier, SF og Liberal Alliance, opsigtsvækkende: Hele 14,4 procent af stemmerne står Pia Olsen Dyhr (SF) til at mønstre. Og i højre side af Folketingssalen har Alex Vanopslagh (LA) udsigt til krydser fra 11,7 procent af vælgerne.

Men det er langtfra alle partier, der har haft held til at samle skuffede SVM-vælgere op: Hverken Konservative eller Radikale har formået at vende regeringens krise til egen vinding. Begge står de til samme opbakning som ved valget for et lille år siden – trods forsøg på politisk genstart fra både Søren Pape Poulsen (K) og Martin Lidegaards (R) side.

Fakta

Målingerne er lavet af Epinion for Altinget og DR.

Mette Frederiksen-barometeret er udarbejdet på baggrund af i alt 1032 gennemførte interview med repræsentativt udvalgte danskere på 18 år og derover. Undersøgelsen er gennemført af Epinion som en webbaseret panelundersøgelse i perioden 22. september-29. september 2023.

Og det politiske indeks, der viser, hvordan partierne står, er udarbejdet på baggrund af i alt 2.154 gennemførte interview med danskere på 18 år og derover, hvoraf 1.646 (76 procent) har afgivet et partivalg.

Undersøgelsen er udført som henholdsvis telefoninterviews og webinterviews via onlinepanel 14.-23. september 2023.

Den maksimale stikprøveusikkerhed på de samlede resultater er +/- 2,6 procentpoint.

Den maksimale stikprøveusikkerhed i procentpoint for de enkelte partier, når det kommer til stemmeandele er: 

Socialdemokratiet: +/- 2,1. 

Radikale: +/- 1,0.

Konservative: +/- 1,1.

Nye Borgerlige: +/- 0,8.

SF: +/- 1,8.

Liberal Alliance: +/- 1,7.

Moderaterne: +/- 1,3.

Dansk Folkeparti: +/- 1,1.

Venstre: +/-  1,5. 

Danmarksdemokraterne: +/- 1,5.

Enhedslisten: +/- 1,4. 

Alternativet: +/- 0,7. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

0:000:00