Europas ledere er på fornavn med den nye chef på Asiatisk Plads

Jeppe Tranholm-Mikkelsen kommer fra det vigtigste job i EU, som ingen nogensinde har hørt om, til jobbet som departementschef i Udenrigsministeriet. Mød manden, som alle 27 EU-landes ledere er på fornavn med.

Jeppe Tranholm-Mikkelsen vender nu hjem til Asiatisk Plads efter 20 år.
Jeppe Tranholm-Mikkelsen vender nu hjem til Asiatisk Plads efter 20 år.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: I mange måneder anede Margrethe Vestager ikke, at det hotel i Bruxelles, hun altid blev booket ind på under den europæiske gældskrises vilde dage i 10’erne, lå under fem minutter til fods fra den rådsmødebygning, hun som dansk økonomi- og indenrigsminister frekventerede flittigt.

I stedet blev hun altid hentet i bil og kørt mindst dobbelt så længe gennem tæt belgisk morgentrafik. I bilen sad Jeppe Tranholm-Mikkelsen, Danmarks daværende EU-ambassadør, som i denne uge overtog posten som departementschef i Udenrigsministeriet.

”Så kunne han lige få mig for sig selv, så han kunne lave en intens briefing i hvert fald ti minutter, før vi var fremme,” siger Vestager.

Hun mener, det er karakteristisk for den mand, som nu skal være udenrigsminister Jeppe Kofods (S) højre hånd og leder af den danske udenrigstjeneste.

Han er kendt for at optimere sin tid og aldrig overlade noget til tilfældighederne – heller ikke om vind, vejr eller andre menneskers tilstedeværelse kunne stille sig i vejen for, at han fik sin minister klædt tilstrækkeligt på til at varetage Kongerigets interesser.

Vestager har regnet sig frem til, at han nåede at skibe hende igennem 33 af den slags møder i hendes ministertid – ofte til langt ud på natten. Her fik hun et indtryk af en mand med en dyb forståelse af sagerne og af det politiske håndværk.

Han er ekstremt dygtig. Det er virkelig et scoop, at han gider at tage den tørn i Udenrigsministeriet.

Lars Løkke Rasmussen
Leder af Moderaterne og forhenværende statsminister

”Han er helt utroligt kompetent. Ikke bare dygtig. Men kombinationen af at være dygtig, indsigtsfuld, hands on og kunne få ting til at ske,” siger Margrethe Vestager, som siden 2014 har været Danmarks EU-kommissær.

Et halvt års tid efter, at Vestager var flyttet ind på sit kontor i EU-Kommissionens hovedbygning lige på den anden side af gaden fra Ministerrådet, blev Jeppe Tranholm-Mikkelsen i foråret 2015 udpeget til Rådets generalsekretær.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00