Nu er magtfordelingen i USA’s kongres afklaret

Der er udsigt til to år med splittelse i Kongressen, efter det som ventet blev Republikanerne, der fik flertal i Repræsentanternes Hus. Men "fremtiden ser for lovende ud til at blive fanget i politisk krigsførelse," lyder det fra præsident Joe Biden.

Foto: Hannah Beier/Reuters/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin HolstKatrine Falk Lønstrup

Præsident Joe Biden har udsigt til to år med svære sværdslag med de amerikanske lovgivere, når han skal forsøge at få sin politik gennemført. 

Efter en uges optælling af stemmerne fra midtvejsvalget står det nemlig klart, at Demokraterne mister magten i det ene af Kongressens to kamre – Repræsentanternes Hus – og at magten i den lovgivende forsamling dermed er splittet, fordi Demokraterne sidder med flertallet i Senatet.

Det betyder, at Republikanerne nu får mulighed for at spænde ben for Joe Biden og Demokraternes politiske forslag. Amerikansk lovgivning skal nemlig godkendes i begge kamre i Kongressen.

 

"Jeg vil samarbejde med enhver"

Præsident Joe Biden har natten til torsdag lykønsket Republikanerne med sejren. Og i samme ombæring slået fast, at det nu er vigtigt, at demokrater og republikanere er klar til at samarbejde. For "fremtiden ser for lovende ud til at blive fanget i politisk krigsførelse": 

Fakta

Valg til Kongressen

Senatet 

I Senatet sidder der i alt 100 medlemmer. To fra hver af USA's 50 delstater. De sidder i seks år ad gangen. Og kun cirka en tredjedel af senatorerne er på valg ad gangen.

Ved dette valg skal der vælges 35 nye senatorer.

Senatet har mere magt end Repræsentanternes Hus. Det er blandt andet senatorerne, som skal godkende præsidentens bud på ministre og dommere til Højesteret.

Repræsentanternes Hus 

I Repræsentanters Hus sidder der 435 medlemmer. Samtlige pladser er på valg hvert andet år.

Hver af USA’s 50 delstater har et antal medlemmer, der afhænger af, hvor mange der bor i staten. Den folkerigeste delstat, Californien, har derfor 53 medlemmer, mens en delstat som Alaska kun har ét medlem. 

"Det amerikanske folk ønsker, at vi leverer. De vil have os til at fokusere på de emner, der betyder noget for dem, og på at forbedre deres liv. Og jeg vil samarbejde med enhver – republikaner eller demokrat – der er villig til at arbejde med mig om at levere de resultater," lyder det fra Joe Biden i en erklæring fra Det Hvide Hus.

Stemmeoptællingen efter midtvejsvalget er endnu ikke afsluttet, men Republikanerne har nu vundet de fornødne 218 pladser, som kræves for at få flertallet i Repræsentanternes Hus.

Partiets sejr betyder også, at Demokraternes Nancy Pelosi mister sin position som lederen af Repræsentanternes Hus. Det er endnu ikke endeligt afgjort, hvem der overtager den post. Men alt tyder på, at det bliver republikaneren Kevin McCarthy, der allerede er blevet udpeget som sit partis nominerede.

Ikke overraskende, men mindre end forventet

De 435 pladser er på valg hver andet år, og historisk set plejer magten at svinge modsat den siddende præsident halvvejs inde i valgperioden. Derfor er udfaldet ikke overraskende, om end Republikanerne var spået en mere sikker sejr.

Ligeledes var det også forventningen, at Republikanerne ville få magten i det andet kammer – Senatet – men det lykkedes for Demokraterne at fastholde den. Det blev allerede afklaret i sidste uge, hvor partiet sikrede et smalt flertal.

Demokraterne råder nu over 50 ud af 100 pladser i Senatet, og da vicepræsidenten har den afgørende stemme i det tilfælde, at der stemmelighed, har partiet sikret sin magt. 

Demokraterne har dog stadig mulighed for at få 51 pladser. Der venter et valg i Georgia 6. december, fordi hverken den demokratiske eller republikanske senatorkandidat fik over 50 procent af stemmerne, som er et krav ifølge Georgias valglovgivning.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Joe Biden

Præsident, USA (Det Demokratiske Parti)
bachelorgrad i historie og statskundskab (University of Delaware) og kandidatgrad i jura (Syracuse University 1968)

Nancy Pelosi

Formand (Demokraterne), Repræsentanternes Hus

0:000:00