valglokale
Kommunalvalget er slut, og de 98 nye borgmestre er nu fundet. (Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget.dk)

Nu har kommunerne fået deres borgmestre

6. december 2013 kl. 7:50
KV13: Efter nogle dramatiske uger har Allerød Kommune endelig fået en borgmester. Dermed er borgmesterposten i alle landets 98 kommuner på plads.
| Flere

I ly af stormen Bodil har uvejret nu lagt sig i Allerød Kommune, der torsdag aften fik en borgmester efter flere ugers drama.

Det bliver Jørgen Johansen (K), der fremadrettet kan kalde sig borgmester i Allerød.

Den nye kommunalbestyrelse frygtede en lodtrækning ved torsdagens konstitueringsmøde, men den nye borgmester blev allerede fundet i første afstemningsrunde, da Lea Herdal (S) stemte mod sin gruppe og pegede på Jørgen Johansen.

I Dragør var borgmesterposten i første omgang gået til Socialdemokraternes Allan Holst, men knap en uge efter valget blev han væltet til fordel for Peter Læssøe fra den lokale Tværpolitisk Liste.

Kort tid efter sendte Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og Konservative dog en attraktiv konstitueringsaftale til Venstre, hvilket betød at Eik Dahl Bidstrup (V) 3. december kunne kalde sig Dragørs nye borgmester.

Kontroversielt partihop i Nyborg
Konstitueringen i Nyborg Kommune fik særlig meget opmærksomhed, da Jan Reimer Christiansen i slutningen af november valgte at forlade Socialdemokraterne og slå pjalterne sammen med Venstre.

Det betød et tip i balancen til Venstres fordel og dermed kunne Kenneth Muhs (V) kalde sig borgmester i stedet for Erik Christensen (S).

Det resulterede blandt andet i buh-råb fra de vælgere, der var mødt op foran rådhuset til konstitueringsmødet 2. december for at vise deres utilfredshed med den nye borgmester.

Jan Reimer Christensens forklaring på det kontroversielle partiskift var, at han følte sig overset i forhandlingerne.

“På valgnatten og dagen efter oplevede jeg at være blevet degraderet til en stemme. Mens de andre partiers kandidater blev kaldt til orientering om forhandlingerne, blev vi bare præsenteret for det færdige resultat. Jeg ytrede mig gevaldigt på de møder over den facon,” siger han til Fyens Stiftstidende.

Skuden er vendt i Syddjurs
I Syddjurs følte socialdemokraten Jesper Mathiesen sig sikker på sin borgmesterpost, men nu bliver det Venstres Claus Wistoft, der kan hænge borgmesterkæden om halsen.

Dermed løber Venstre fra den aftale, de indgik med Socialdemokraterne på valgnatten.

Claus Wistoft konstituerer sig med støtte fra Borgerlisten, SF, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Radikale.

Formand for Borgerlisten John Brøgger forklarer til dr.dk, at den nye aftale skyldes intern uro i Socialdemokratiet, og at man gerne vil have noget mere stabilt.

“Claus Wistoft og Kirstine Bille (SF) har de sidste fire år har vist, at de kan samarbejde konstruktivt, selvom de har forskellige politiske anskuelser. Det kan de så komme til igen i fire år mere, bare med modsat fortegn,” siger Jørgen Brøgger til dr.dk.

Københavns borgmesterposter fordelt
Fordelingen af borgmesterposter i København har også ladet vente på sig. Efter en forholdsvis lang tænkepause fra Venstres Pia Allerslev er kabalen endelig gået op.

Pia Allerslev bliver børne- og ungdomsborgmester og får blandt andet ansvaret for kommunens folkeskoler. Radikales Anna Mee Allerslev fortsætter som integrations- og beskæftigelsesborgmester.

Ninna Thomsen (SF) fortsætter på posten som borgmester på sundheds- og omsorgsområdet, og Carl Christian Ebbesen fra Dansk Folkeparti bliver kultur- og fritidsborgmester.

Efter drama internt i den socialdemokratiske gruppe, hvor stemmeslugeren Ikram Sawar skiftede til det Radikale Venstre efter at have tabt nomineringen til partiets anden borgmesterpost, er Københavns nye socialborgmester fundet.

Det bliver Socialdemokraternes gruppeformand i Borgerrepræsentationen Jesper Christensen, der fremover kan sætte sig på posten.

I Lolland Kommune trak Venstre tæppet væk under Konservatives Marie Louise Friedrichsen ved at tilbyde Socialdemokraterne en aftale, de ikke kunne afslå.

Det betyder, at Socialdemokraternes Holger Schou Rasmussen overtager borgmesterkæden, og tidligere fødevareminister Henrik Høegh (V) nu kan kalde sig viceborgmester.

 
Altinget | Kommunal

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK