Nu kan Støjberg beslutte, om Danmark skal tage kvoteflygtninge

VEDTAGET: Folketinget har vedtaget et forslag, der giver udlændingeministeren ret til at beslutte, hvor mange kvoteflygtninge Danmark skal tage. Fire socialdemokrater udeblev fra afstemningen, mens DF stemte imod.

Foto: /ritzau/Jens Dresling
Cecilie Gormsen

Det er nu op til den enhver tid siddende udlændinge- og integrationsminister at fastsætte, om Danmark skal tage imod kvoteflygtninge. Og i givet fald, hvor mange.

Det har Folketinget onsdag vedtaget efter en længere debat i Folketingssalen.

Den nye lov har fået hård kritik fra både oppositionspartier og nationale organisationer, ligesom også FN's flygtningehøjkommissariat, UNHCR, har kritiseret den nye lov. Omvendt har udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) argumenteret for, at Danmark har brug for et pusterum og selv skal kunne kigge på det år for år.

Regeringen har fået opbakning til forslaget af Socialdemokratiet – til resten af oppositionens fortrydelse. Derimod har regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, ikke villet lægge stemmer til den nye lov. For selvom der er lagt et loft ind, så det skal gennem Folketinget, hvis en regering vil tage mere end 500 kvoteflygtninge, så er der lagt en lille mulighed ind for, at man kan gå uden om Folketinget.

DF: Skal en R-minister kunne bestemme?
Den siddende minister får nemlig mulighed for at skrue op for antallet i en "helt særlig situation", hvis Danmark indgår en international aftale. Og det tog Martin Henriksen en lille diskussion om med Venstres udlændingeordfører, Marcus Knuth, inden onsdagens afstemning.

”Marcus Knuth står sådan set og argumenterer for, at det er en god ide, at en radikal minister – hvis Radikale på et tidspunkt får integrationsministerposten – skal sidde og vurdere, om man skal tage mere end 500 kvoteflygtninge på et år,” sagde Martin Henriksen og fortsatte:

”Hvorfor er det, at man udadtil siger, at der er et loft på 500, og skal det fraviges, skal det forbi Folketinget – men når man så kommer med lovforslaget, så kan det fraviges uden om Folketinget.”

V: Det står sort på hvidt
Men det afviste Marcus Knuth fra Folketingets talerstol og henviste til, at det så godt som altid skal behandles i Folketinget, hvis den til enhver tid siddende regering vil tage mere end 500 kvoteflygtninge.

”Men hvis vi står i en situation, hvor vi har mulighed for at indgå en aftale med det formål at begrænse flygtningestrømmen til Danmark, så giver det god mening, at vi har den fleksibilitet," sagde Marcus Knuth og tilføjede:

"Men det er kun et enkelttilfælde – det er ikke noget, som vil kunne gå ind og ændre loftet på 500. Det vil kræve en behandling her i Folketinget. Det står sort på hvidt i lovforslaget."

Fire S-medlemmer udeblev
Også hos Socialdemokratiet har der været debat om sagen, hvor partitoppen er endt med at lande et kompromis med nogle af de kritiske partimedlemmer.

Socialdemokratiet stemte nemlig for forslaget, hvilket har mødt intern kritik. Kompromiset blev, at fire socialdemokrater – heriblandt to tidligere ministre – slet ikke var til stede i salen under afstemningen.

De fire kritiske S-politikere er Mette Gjerskov, Kirsten Brosbøl, Yildiz Akdogan og Daniel Toft Jakobsen, som altså udeblev fra afstemningen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Marcus Knuth

Kandidat til Europa-Parlamentet (K), fhv. MF (K)
ba.oecon. (Uni. of Virginia 2002), MBA (Uni. of Navarra 2007), MPA (Harvard Uni. 2013)

Martin Henriksen

Formand, Nye Borgerlige, kommunalbestyrelsesmedlem (NB), Stevns Kommune, spidskandidat til EP-valget 2024 (NB), fhv. MF (DF), sikkerhedsvagt
kursus i kristendom og teologi, vagtkursus, Landtransportskolen, HF (Frederiksberg HF-kursus 2004)









0:000:00