Nu skal Vestager og de andre kommissærer i krydsild: Sådan foregår det

OVERBLIK: Et af de vigtigste skridt på vejen til en ny Kommission starter mandag, hvor høringerne af Ursula von der Leyens kommissærhold starter. Få overblik over hele processen her.

Ursula von der Leyens bud på en ny EU-Kommission står over for sin store eksamen, når der er høringer i Europa-Parlamentet.
Ursula von der Leyens bud på en ny EU-Kommission står over for sin store eksamen, når der er høringer i Europa-Parlamentet.Foto: Kenzo Tribouillard/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Mandag starter Europa-Parlamentets høringer af de kommissærer, der er udpeget til den kommende EU-kommissionsformand Ursula von der Leyens nye Kommission.

Europaparlamentarikernes vurdering af de nominerede kommissærer er vigtig, da det er dem, der skal godkende den samlede Kommissionen, når den efter planen kommer til afstemning senere i oktober.

Og allerede inden høringerne er begyndt, har parlamentarikerne vendt tomlen ned til to af kandidaterne – Rovana Plumb fra Rumænien og László Trócsányi fra Ungarn. Afvisningen kommer fra medlemmerne af Europa-Parlamentets Retsudvalg, der har gennemgået kandidaterne for at vurdere, om de har nogen interessekonflikter.

Som noget nyt kræves der grønt lys fra Retsudvalget, før de nominerede kommissærer må gå videre til høringerne. Derfor er det indtil videre kun 24 af 26 kommissærer, der er sikre på at skulle til høringer i løbet af den næste halvanden uges tid.

Men hvordan foregår det, når Vestager og kollegaerne skal krydsforhøres af europaparlamentarikerne? Det giver Altinget dig en gennemgang af her.

Tre timers krydsild: Sådan foregår høringerne
Der er afsat tre timer til høringerne af kommissærerne. Da deres ansvarsområder kan spænde vidt og berøre flere udvalg, vil der oftest være inviteret flere fagudvalg til høringerne.

Ved høringens start får kommissærkandidaten først 15 minutter til at tale sin sag. Herefter skal vedkommende svare på op til 25 spørgsmål.

Til sidst kan kandidaten vælge at give en afsluttende replik på fem minutter.

Evalueringen
Hurtigst muligt efter høringens afslutning vil det udvalg, der var ansvarlig for høringen, evaluere kandidaten. Konkret sker det ved, at udvalgets formand og en repræsentant fra hver af Parlamentets partigrupper mødes og stemmer om, hvorvidt kandidaten skal godkendes eller afvises.

Hvis der enstemmighed om en af delene, forfattes der enten et skriftligt godkendelses- eller afvisningsbrev.

Hvis der er to tredjedele, som stemmer for en godkendelse, sender udvalget et brev, hvori der står, at kandidaten er godkendt med et stort flertal.

Men hvis der derimod er to tredjedele, der er imod den nominerede kommissær, skal det drøftes, hvad udvalget mangler for at kunne give en godkendelse. I den forbindelse kan vedkommende blive bedt om at eftersende et eller flere skriftlige svar eller at stille sig til rådighed for endnu en høring, der dog kun vil vare 1,5 time.

Sådan en ekstra høring skal godkendes af den såkaldte formandskonference, der består af Parlamentets formand og formændene for de politiske grupper. Hvis det bliver nødvendigt, vil den efter planen finde sted 14. og 15. oktober.

Hvis en ekstra høring og skriftlige svar stadig ikke er nok til enten en godkendelse eller en klar afvisning, vil hele det ansvarlige udvalg blive kaldt ind til afstemning. Her vil det være et simpelt flertal, der afgør spørgsmålet.

Sådan er rækkefølgen
Høringerne af de 24 kommissærkandidater, der har fået grønt lys af Retsudvalget, finder sted fra 30. september til 8. oktober.

Se den fulde rækkefølge her.

30. september

  • Maroš Šefčovič (Slovakiet), nomineret næstformand for interinstitutionelle forbindelser og fremsyn
  • Phil Hogan (Irland), nomineret kommissær for handel
  • Mariya Gabriel (Bulgarien), nomineret kommissær for innovation og unge

1. oktober

  • Nicolas Schmit (Luxembourg), nomineret kommissær for beskæftigelse
  • Jutta Urpilainen (Finland), nomineret kommissær for internationale partnerskaber
  • Janusz Wojciechowski (Polen), nomineret kommissær for landbrug
  • Ylva Johansson (Sverige), nomineret kommissær for indre anliggender
  • Stella Kyriakides (Cypern), nomineret kommissær for sundhed

2. oktober

  • Didier Reynders (Belgien), nomineret kommissær for retlige anliggender
  • Helena Dalli (Malta), nomineret kommissær for ligestilling
  • Sylvie Goulard (Frankrig), nomineret kommissær for det indre marked, forsvar og rumfart
  • Elisa Ferreira (Portugal), nomineret kommissær for samhørighed og reformer
  • Janez Lenarčič (Slovenien), nomineret kommissær for krisestyring

3. oktober

  • Paolo Gentiloni (Italien), nomineret kommissær for økonomi
  • Kadri Simson (Estland), nomineret kommissær for energi
  • Virginijus Sinkevičius (Litauen), nomineret kommissær for miljø og hav
  • Johannes Hahn (Østrig), nomineret kommissær for budget og administration
  • Margaritis Schinas (Grækenland), nomineret næstformand for beskyttelse af den europæiske levevis
  • Dubravka Šuica (Kroatien), nomineret næstformand for demokrati og demografi

7. oktober

  • Věra Jourová (Tjekkiet), nomineret næstformand for værdier og gennemsigtighed
  • Josep Borrell (Spanien), nomineret højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik

8. oktober

  • Valdis Dombrovskis (Letland), nomineret ledende næstformand for økonomi og kommissær for finansielle tjenesteydelser
  • Margrethe Vestager (Danmark), nomineret ledende næstformand for digital omstilling og kommissær for konkurrence
  • Frans Timmermans (Holland), nomineret ledende næstformand for den europæiske grønne aftale og kommissær for klimapolitik

De to nominerede kommissærer László Trócsányi og Rovana Plumbs skulle ifølge planen til høringer henholdsvis 1. og 2. oktober. Men indtil Ursula von der Leyen har taget stilling til afgørelsen fra udvalget og handlet på den, er deres høringer er sat på hold.

Kan der ske udskiftninger af kommissærerne efter høringerne undervejs?
Formålet med høringerne er, at Europa-Parlamentet skal vurdere, om kommissærkandidaterne har de rette kompetencer til det job, de er udpeget til.

Og det er set før, at et udvalg ikke er tilfreds med en af de nominerede kommissærer og derfor afviser vedkommende.

I det tilfælde kan Ursula von der Leyen enten ændre på vedkommendes ansvarsområde eller bede det kandidatens land om at udpege en helt ny kommissær.

Læs også

Sådan bliver en ny EU-Kommission godkendt
Udvalgene sender deres evaluering af kommissærerne til formandskonferencen, og når de alle er blevet godkendt, vil formandskonferencen erklære høringerne for afsluttet. Det forventes, at det vil ske 17. oktober

Når Ursula von der Leyen får tilsagn om, at udvalgene giver grønt lys til kommissærkandidaterne, vil hun fremsætte sin samlede Kommission til afstemning i Europa-Parlamentet.

Med en enkelt stemme skal parlamentarikerne enten stemme for eller imod. Med andre ord er der ikke mulighed for at sige nej til enkelte kommissærer og god for resten, og derfor kan Ursula von der Leyen risikere at få afvist hele sin Kommission, hvis der er nogen af kommissærerne, der er meget upopulære.

Det forventes, at EU-Kommissionen skal godkendes 23. oktober under plenarsamlingen i Strasbourg.

Når der er en godkendelse fra Europa-Parlamentet, udnævner Det Europæiske Råd officielt kommissærerne, og dermed er den nye Kommission endelig på plads.

Hvornår træder Kommissionen til?
Efter planen skal den nye Kommission træde til 1. november, og derfor skal den godkendes i løbet af oktober. Hvis Ursula von der Leyen ikke når at få det på plads inden november, kan den nuværende Kommission dog godt fortsætte i rollen som fungerende Kommission. I den rolle må den kun forvalte og ikke foreslå ny politik.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00