Ny aftale: Med 600 millioner kroner vil partier løfte trivsel og faglighed på uddannelserne

AFTALE: Et bredt flertal af Folketingets partier står bag ny aftale, som skal styrke trivsel og faglighed blandt børn, unge og voksne i uddannelse efter coronanedlukninger.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Nicole Sander Bertelsen

En aftale med trivsel og uddannelse frem til sommeren 2021 i centrum er faldet på plads.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Børne- og Undervisningsministeriet.

Bag aftalen står regeringen og Venstre, Dansk Folkeparti, SF, Radikale, Enhedslisten, Konservative, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Alternativet og Frie Grønne.

Aftalen sikrer 600 millioner kroner til at understøtte et fagligt løft og trivslen efter coronanedlukningerne. Indsatserne er målrettet både elever i grundskolen og på ungdoms- og voksenuddannelserne.

”Vi har som samfund et ansvar for at give vores unge mennesker de bedste forudsætninger for at fortsætte deres uddannelse og komme videre i uddannelsessystemet eller på arbejdsmarkedet. Vi skal samtidigt sikre, at mistrivslen ikke slår rod,” udtaler børne- og undervisningsminister, Pernille Rosenkrantz-Theil, i pressemeddelelsen.

Lokale løsninger
I aftalen afsættes der 390 millioner kroner i 2021 til et fagligt løft frem mod sommerferien – særligt til de elever og kursister, der skal til afsluttende prøver i løbet af foråret og sommeren, eller som har særlige behov.

Derudover afsættes særskilt 122 millioner kroner til uddannelsesforlængelser og skolepraktik på erhvervsuddannelserne, hvor det i særlig grad har været vanskeligt at undervise virtuelt i praktiske fag.

Med aftalen følger også et ændringsforslag af den såkaldte nødlov. Hensigten med ændringsforslaget er, at det skal være op til den enkelte skole og institution at vurdere, om pengene for eksempel bedst bruges til supplerende undervisning, to-lærerordninger eller turboforløb. Foreløbigt skal den tilpassede undervisning være en mulighed frem til sommeren 2021.

Et helt centralt element i aftalen er, at lærere, undervisere og pædagoger kan arrangere kortere udendørsmøder for de elever, der viser tegn på mistrivsel og nedadgående motivation.

De resterende 88 millioner kroner går til forskellige trivselsindsatser som Pædagogisk Psykologisk Rådgivning og til klubber.

Hvordan bliver pengene fordelt:
De 88 millioner kroner går til:
  • 44 millioner kroner til indsatser i regi af Pædagogisk Psykologisk Rådgivning.
  • 15 millioner kroner til klubberne.
  • 10 millioner kroner til kultur- fritids- børne- og idrætsforeningerne mv.
  • 10 millioner kroner til elevråd.
  • 5 millioner kroner til fondssamarbejde.
  • 1 millioner kroner til en forårsmotionsdag.
  • 3 millioner kroner til erfaringsopsamling og analyse af eksisterende registerdata.
De 390 millioner kroner går til:
  • Supplerende undervisning,
  • To-lærer-ordninger,
  • Co-teaching,
  • Flerfaglig undervisning,
  • Ekstra undervisning i mindre hold
  • Turboforløb.
De 122 millioner kroner kan gå til:
  • At forlænge grundforløbshold på grundforløbets 2. del med op til to uger for hold, der færdiggør forløbet i forår og sommer 2021.
  • Individuelt at forlænge elever på GF2, der færdiggør GF2 i forår og sommer 2021, med op til 4 uger, hvis skolen fx vurderer, at eleven vil være i risiko for ikke at bestå grundforløbsprøven.
  • Supplerende undervisningsuger i hovedforløbet svarende til manglende praktisk undervisning til elever, som står over for den afsluttende prøve, herunder svendeprøve, men som følge af nedlukningen ultimo 2020 og overgang til nødundervisning ikke har fået praktisk undervisning i sidste skoleperiode.
  • At forlænge ordningen med ekstraordinær skolepraktik til og med 15. juli 2021. Udmøntningen af ekstraordinær skolepraktik sker sammen med arbejdsmarkedets parter.

Kilde: Børne- og undervisningsministeriet.

Akut frihedsreform
Flere partier er godt tilfredse med aftalen. Blandt andet kalder Venstres undervisningsordfører Ellen Trane Nørby den for ”et godt skridt fremad”

”Det er et godt skridt fremad, men vi er ikke i mål endnu. I Venstre glæder vi os over, at vi med aftalen styrker PPR så de børn, der mistrives voldsomt under nedlukningen, kan få hjælp her og nu. Det er der desværre behov for mere, i takt med at skolelukninger og coronabegrænsninger trækker ud. Derfor skal skolerne også åbnes på en smittesikkerfacon, og det kæmper vi videre for,” udtaler undervisningsordfører Ellen Trane Nørby

Også hos regeringens støttepartier SF og Radikale er der glæde oven på torsdagens aftale:

”Aftalen er en akut frihedsreform til skolerne, der nu får mulighed for at bruge ressourcerne lokalt på den måde, der giver mening for børnene. Nu bliver der frihed til at vælge selv, og der kommer flere midler med ud til arbejdet. Endelig giver vi mere tid og hjælp til de elever på erhvervsuddannelserne, der har haft det sværest under nedlukningen,” udtaler børne- og undervisningsordfører Jacob Mark fra SF

”Det vigtige for Radikale Venstre er, at eleverne kommer tilbage til stærke fællesskaber. Vi vil gerne have en kortere skoledag, hvor eleverne er tæt på læreren i små hold. Med aftalen giver vi nye muligheder for SFO’er, klubber og foreninger, og vi prøver at gøre op med kun at lappe huller,” udtaler børne- og undervisningsordfører for Radikale Venstre, Lotte Rod.

Læs hele aftaleteksten her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ellen Trane Nørby

Fhv. minister & MF 2007-22 (V), byrådsmedlem, Sønderborg
cand.mag. i kunsthistorie (Københavns Uni. 2005)

Jacob Mark

MF, gruppenæstformand (SF)
bachelor i journalistik, politik og administration (Roskilde Uni. 2017)

Lotte Rod

MF (R)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00