Ny analyse: 4 ud af 10 seniorer stemte på Socialdemokratiet

Med folketingsvalget i november har Socialdemokratiet ifølge ny valganalyse cementeret sin position som Danmarks suveræne førstevalg blandt de ældste vælgere. Håndteringen af covid-19 og varmechecks kan have sikret Mette Frederiksen de ældres stemmer, vurderer valgforskere.

Mette Frederiksen og Socialdemokratiet var ifølge analyse fra Epinion ikke meget langt fra at sikre sig et absolut flertal, hvis folketingsvalget i november udelukkende blev afgjort af vælgere over 55 år.
Mette Frederiksen og Socialdemokratiet var ifølge analyse fra Epinion ikke meget langt fra at sikre sig et absolut flertal, hvis folketingsvalget i november udelukkende blev afgjort af vælgere over 55 år.Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Tæt på hver anden vælger over 55 år har sat deres kryds ud for Mette Frederiksens Socialdemokrati ved folketingsvalget i november.

Dermed udgør de ældre vælgere ikke bare en afgørende andel af de socialdemokratiske støtter. Efterhånden udgør Socialdemokratiet i sig selv et politisk samlingspunkt for en afgørende del af det store og stigende antal ældre vælgere.

Omkring 41 procent af samtlige vælgere over 55 år ser ud til at have stemt på partiet ved dette valg. Det viser en ny analyse af exitpollen fra valgaftenen foretaget af Epinion for DR og Altinget. Her har 4.416 vælgere deltaget.

At Socialdemokratiet står stærkt blandt de ældste er ikke nyt, men analyse fra Epinon tyder på, at stillingen er blevet styrket siden sidste valg.

”Det er en meget markant aldersprofil, Socialdemokratiet har, som ser ud til at være blevet styrket. Det ser ikke kun ud til, at de er gået betydeligt frem blandt de ældste vælgere, men også tilbage blandt de yngre og i særdeleshed de yngste vælgere,” siger Rune Stubager, der er professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet.

Ved folketingsvalget i 2019 var det ifølge Epinions egne tal omkring 35 procent af vælgerne på 55 år eller ældre, der stemte på Socialdemokratiet.

Nogenlunde samme niveau er professor og valgforsker ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen nået frem til i en vælgerprofil, han lavede for Altinget i forlængelse af folketingsvalget i 2019.

I den opgørelse stemte lidt under 35 procent af vælgerne over 60 år på Socialdemokratiet, når man fraregner sofavælgerne.

Kasper Møller Hansen er dog mere forsigtig i forhold til at konkludere, om Socialdemokratiet ligefrem har styrket sin profil som de ældste foretrukne parti ved valget i november.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024