Ny analyse: 90 procent af beskyttede havområder har reelt ingen beskyttelse

HAVMILJØ: Langt de fleste danske Natura 2000-områder på havet er blot streger på et søkort. Det viser ny analyse fra Danmarks Naturfredningsforening.

90 procent af Danmarks beskyttede havområder har kun få eller slet ingen reel beskyttelse af havnatur, fisk og pattedyr.

Det viser en ny analyse fra Danmarks Naturfredningsforening (DN), der har undersøgt hvilken konkret beskyttelse, der er af de 18 procent af havarealet, der hører under de danske Natura 2000-områder.

"Vi tænkte på forhånd, at der nok er mange områder, som ikke opfylder de her kriterier, men det var en stor overraskelse, at der er så få, som faktisk har nogle konkrete beskyttelses-foranstaltninger for hele områdets udpegningsgrundlag,” siger havmiljørådgiver hos Danmarks Naturfredningsforening Aimi Hamberg og tilføjer:

”Det ser meget godt ud på papiret, men der er ikke sikret reel beskyttelse; Det er bare papirparker.”

Forsker bakker op
Den nye analyse fra DN bliver bakket op af en af landets førende eksperter i havmiljø. Bo Riemann, der er professor ved Institut for Bioscience på Aarhus Universitet, betegner således Natura 2000-områderne som en "utilstrækkelig beskyttelse".

"Det er rart, at de har sat tal på, så man kan se det kæmpe spring, der er fra det, man påberåber sig, til den reelle beskyttelse," siger han.

Danmark har gennem det europæiske Natura 2000-samarbejde forpligtet sig til at beskytte omkring 100 havarealer, som har særlige naturtyper eller vilde dyre- og plantearter.

Lea Wermelin lover bedre beskyttelse af havområderne i fremtiden. Læs mere om analysen og ministerens svar i den fulde artikel på Altinget Miljø.

Forrige artikel Ombudsmanden vil se på sagen om borgmesters mulige trussel mod journalist Ombudsmanden vil se på sagen om borgmesters mulige trussel mod journalist Næste artikel Dagens overblik: Partier er enige om ny milliardhjælp, og fagboss er klar til at sætte EU-medlemskab på spil Dagens overblik: Partier er enige om ny milliardhjælp, og fagboss er klar til at sætte EU-medlemskab på spil
Konsulentbesparelser dræner puljer til socialt udsatte

Konsulentbesparelser dræner puljer til socialt udsatte

PENGEJAGT: Beskæftigelsesministeriet skal spare 52 millioner på konsulenter, og vil hente en del af pengene i satspuljebevillinger til socialt udsatte. "Kreativiteten er voldsomt stor," lyder kritikken fra blå blok.