Ny analyse fra vismændene: Energikrisen kommer til at koste tusindvis af job

De økonomiske vismand giver et dystert billede af dansk økonomi ramt af energikrise og inflation i ny rapport, hvor der også er kritik af den grønne skatteaftale og regeringens forslag til en flyafgift.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Krigen i Ukraine og energikrisen er begyndt at kaste mørke skygger på den danske økonomi.

Det fremgår af en ny ”vismandsrapport” fra De Økonomiske Råds formandskab, som udkom tirsdag.

De høje energipriser er udtryk for en knaphed og virker som et signal til husholdninger og virksomheder om at spare på energien og omstille til andre energikilder. Hvis prissignalet forstyrres, hæmmes omstillingen, hvilket kan gøre krisen mere langtrukken.

De Økonomiske Råds formandskab

I rapporten tager de såkaldte vismænd et blik på Danmarks økonomiske ve og vel, men kommer blandt andet også med en vurdering af den grønne skatteaftale fra forsommeren, EU’s forslag om at beskatte overnormal profit i energiselskaber og regeringens forslag til en flyskat på 13 kroner.

Den store historie i rapporten er, at selvom Danmark står i et godt udgangspunkt i forhold til mange andre lande, så ser vi ind i en kriseramt økonomi med begyndende afmatning, der vil gå ud over beskæftigelsen.

”Prognosen indebærer omtrent nul-vækst i tre år, sådan at BNP ved udgangen af 2024 vil være på nogenlunde samme niveau som ved udgangen af 2021. Samtidig ventes beskæftigelsen at falde med mere end 100.000 personer frem til udgangen af 2023,” skriver vismændene i indledningen.

Både timingen og størrelsen af beskæftigelsesfaldet er forbundet med usikkerhed. Det kan godt materialisere sig senere end skønnet i prognosen, tilføjer vismændene, der har en noget mere dyster vurdering af dansk økonomi end både Finansministeriet og Nationalbanken.

I Finansministeriets prognose i august blev tegnet et billede med 8.000 færre danskere i job næste år, mens et ”skrækscenarie” – hvor Rusland lukker helt for gassen hele næste år – vurderede, at næsten 30.000 danskere ville miste jobbet næste år.

De Økonomiske vismænd skriver, at krisen også kan vise sig at blive endnu værre end deres egen prognose spår.

”Den geopolitiske og energiforsyningsmæssige situation kan blive yderligere forværret med endnu svagere vækst og endnu større usikkerhed til følge. Erfaringerne fra finanskrisen viser, at tilbageslag kan ske endog meget brat, når pessimisme og usikkerhed først får tag i husholdninger og virksomheder,” skriver formandskabet.

0:000:00