Nye anklager mod Vallensbæk-borgmester

VALLENSBÆK: Tidligere teknisk direktør i Vallensbæk støtter anklager om nepotisme og magtmisbrug mod borgmester Henrik Rasmussen. Samtidig påpeges nye forhold i sagen, som ifølge forvaltningsekspert er ulovlige. Tilsynet har sendt en byge af nye spørgsmål.
Borgmester i Vallensbæk Kommune, Henrik Rasmussen (billedet), har blandt andet selv bedt om dyrere løsninger til et Esco-projekt udenom kommunalbestyrelsen, lyder en ny anklage.
Borgmester i Vallensbæk Kommune, Henrik Rasmussen (billedet), har blandt andet selv bedt om dyrere løsninger til et Esco-projekt udenom kommunalbestyrelsen, lyder en ny anklage.Foto: vallensbaek.dk
Kasper Frandsen

Sagen er ikke så sikker, som i kommunalbestyrelsen troede. Borgmesteren har ikke umiddelbart lagt alle kort på bordet, og det skal vi have en forklaring på.

Kenneth Kristensen Berth (DF)
Medlem af kommunalbestyrelsen i Vallensbæk Kommune
Fakta

Vallensbæk-sagen kort:

Statsforvaltningen modtager den 13. september 2012 et brev fra Djøf på vegne Bjarke Steen Johansen, der dengang var kommunaldirektør i Vallensbæk Kommune.

Bjarke Steen Johansen anklager i brevet sin egen borgmester for nepotisme og magtmisbrug. Efter Altinget.dk fik aktindsigt i brevet rullede sagen for alvor i offentligheden i slutningen af september.

Den 3. oktober frifinder en KL-undersøgelse og kommunalbestyrelsen i Vallensbæk Kommune borgmesteren på alle anklagepunkter. Den 28. noveber beslutter kommunalbestyrelsen at afskedige Bjarke Steen Johansen.

Bjarke Steen Johansen eller Djøf ønsker en normal aftrædelsesordning og trækker Vallensbæk Kommune i retten.

Anklagerne om nepotisme og magtmisbrug mod borgmesteren i Vallensbæk Kommune, Henrik Rasmussen (K), bliver nu bakket op af en tidligere central direktør i kommunen.

Det er Lars Christensen, tidligere teknisk direktør i kommunen, der nu støtter den tidligere kommunaldirektør, Bjarke Steen Johansen. Samtidig kommer han med nye anklager. 

Anklagerne fremgår af et referat fra Statsforvaltningens undersøgelse af sagen, som Altinget.dk har fået aktindsigt i.

Lars Christensen vil dog ikke udtale sig yderligere i sagen.

"Sagen er et overstået et kapitel for mig. Jeg har bare svaret beredvilligt spørgsmålene fra tilsynet," siger han.

Netop Lars Christensen og Bjarke Steen Johansen har ikke medvirket i den undersøgelse fra KL, der i starten af oktober pure frifandt Henrik Rasmussen fra alle anklager.

"At der nu er to centrale personer, der fremsætter anklager mod borgmesteren i Vallensbæk, understreger, at KL ikke er et uvildigt organ - men borgmestrenes interesseorganisation. Derfor er det meget vigtigt, at tilsynet vurderer sagen," siger Oluf Jørgensen, forvaltningsekspert og forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Nye ulovlige forhold
Lars Christensen peger ifølge referatet fra tilsynet blandt andet på, at borgmesteren selv har udpeget håndværkere til opgaver for kommunen og har forhindret sager i at komme for miljø- og teknikudvalget samt ændret oplægget fra forvaltningen til udvalget.

Og i forbindelse med et såkaldt Esco-projekt, der på grund af en millionoverskridelse førte til fyringen af Lars Christensen den 30. april 2012, fremhæver både han og Bjarke Steen Johansen, at borgmesteren ikke ønskede sagen for udvalget. Han ønskede i stedet, at underskuddet blev indregnet i kommende projekter.

Ifølge Lars Christensen kom hovedparten af overskridelserne fra "uforudsete udgifter", men "en mindre del" af udgifterne skyldtes, at Henrik Rasmussen har bedt om ændringer i Esco-projektet, efter projektet var vedtaget i teknik- og miljøudvalget.

Begge dele er ifølge Oluf Jørgensen ulovligt.

"Det er i strid med den kommunal styrelseslov, hvis en borgmester selv ændrer på en beslutning, der er truffet af kommunalbestyrelsen. Kun kommunalbestyrelsen har bevillingskompetencen," slår han fast.

Bjarke Steen Johansens og Lars Christensen forklaringer har medført en byge af 15 nye spørgsmål til Vallensbæk Kommune.

Blandt andet ønsker tilsynet svar på forløbet omkring Esco-projekterne, hvor der først for nylig er søgt om en tillægsbevilling i kommunalbestyrelsen.

DF: Lidt for tidligt ude
Ifølge 2. viceborgmester i Vallensbæk Kommune, Søren Wiborg (S), er der intet i udtalelserne fra Lars Christensen eller de nye spørgsmål fra tilsynet, der får ham til at se anderledes på anklagerne mod Henrik Rasmussen.

"Tilsynet vil gerne vide, hvordan vi har afsluttet en række sager, der ikke var afsluttet, da KL kom med deres rapport. Det er da helt naturligt," siger han.

Men hvilket indtryk gør det på dig, at en person, der tidligere har haft en central position i administration, bakker op om en række af Bjarke Steen Johansens anklager og kommer med nye anklager?

"Jeg har svært ved at se, at det, den tidligere tekniske direktør beskriver, er ulovligheder. Han må have misforstået tingene. Altså, jeg sidder i opposition og vil hellere end gerne vælte borgmesteren, men det skal være substans bagved. I udvalgsbehandlingen og KL-rapporten er det fremlagt anderledes for mig," siger han.

Dansk Folkepartis Kenneth Kristensen Berth kalder spørgsmålene fra tilsynet "meget problematiske".

"Sagen er ikke så sikker, som mange troede. Borgmesteren har ikke umiddelbart lagt alle kort på bordet, og det skal vi have en forklaring på. Men det er påstand mod påstand. Den rygende pistol mangler. Men hvorfor skulle en afgået direktør, der sidder en en fin stilling i Høje Taastrup, fremføre de synspunkter?" siger han.

Kenneth Kristensen Berth har bedt om en redegørelse fra forvaltningen i forhold til sagsforløbet omkring Esco-projektet. "Det er et mærkværdigt rod," siger han.

Kommunalbestyrelsen i Vallensbæk Kommune forventer at besvare tilsynets 15 spørgsmål den 19. december 2012. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Henrik Rasmussen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Rasmussen

Borgmester (K), Vallensbæk Kommune, formand, Erhvervshus Hovedstaden
bygningskonstruktør, master i projektledelse og procesforbedring









0:000:00