Anmeldelse af 
Niels Frid-Nielsen

Ny bog er en vigtig påmindelse om, at tidsånden truer åndsfriheden

Der er masser af stof til eftertanke i 'Åndsfrihed i det moderne samfund'. Desværre er der også lige lovlig meget kedelig, akademisk tomgang, som en mere kritisk redaktion kunne have luget ud i, skriver Niels Frid-Nielsen.

'Åndsfrihed i det moderne samfund' puster støvet af begrebet og sætter det ind i en aktuel kontekst.
Var det måske ikke Poul Henningsens revyvise fra 1940, vi sang, da Krudttønden blev udsat for terror i 2015, skriver Niels Frid-Nielsen.
'Åndsfrihed i det moderne samfund' puster støvet af begrebet og sætter det ind i en aktuel kontekst. Var det måske ikke Poul Henningsens revyvise fra 1940, vi sang, da Krudttønden blev udsat for terror i 2015, skriver Niels Frid-Nielsen. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Niels Frid-Nielsen
Icon / RatingIcon / RatingIcon / RatingIcon / RatingIcon / RatingIcon / Rating
Åndsfrihed i det moderne samfund
Ove Korsgaard og Michael Agerbo Mørch (red.)
396 sider, Aarhus Universitetsforlag

 

Vi danskere kan godt lide at se os selv, som dem, der forsvarer ytringsfriheden. Se os selv som en demokratisk bastion. Som Forenings-Danmark med et mylder af foreninger, klubber og græsrødder, der sætter fut i fejemøget.

Ja, vores ytringsfrihed, forsamlingsfrihed og religionsfrihed er ukrænkelige frihedsrettigheder. Vores ret til at trykke Muhammed-tegninger, der tager tykt pis på islam, skal ingen komme og sætte spørgsmålstegn ved.

Men hvordan står det til med åndsfriheden?

Er det åndsfrihed, når det såkaldte tildækningsforbud, der blev vedtaget i 2018, straffer den, der bærer en beklædningsgenstand, der skjuler ansigtet?

Åndsfrihed er mere end de frihedsrettigheder, vi har meget nemmere ved at tale om; åndsfrihed handler også om store, svære størrelser som tro, etik, liv, død og meningen med det hele.

Der er derfor god mening i at udsende en antologi om 'Åndsfriheden i det moderne samfund' netop nu, hvor vi bevæger os fra krise til krise, mens vi med himmelvendte øjne spørger os selv og hinanden: Hvor skal vi hen, du?

De langhårede falbelader svækker antologiens slagkraft i den offentlighed, som ellers trænger til at erkende, at åndsfrihed er langt mere end retten til at ytre sig