Ny fattigdomsgrænse lå klar til godkendelse i magtfuldt regeringsudvalg i maj

I maj var flere ministre i S-regeringen klar med et oplæg til en ny officiel fattigdomsgrænse, som Mette Frederiksen for bordenden i koordinationsudvalget skulle tage stilling til. Men et halvt år efter er der stadig ikke meldt noget endeligt ud.

Et oplæg til en ny fattigdomsgrænse var på dagsordenen på et møde i koordinationsudvalget tilbage i maj, viser aktindsigter.
Et oplæg til en ny fattigdomsgrænse var på dagsordenen på et møde i koordinationsudvalget tilbage i maj, viser aktindsigter. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Simon Lessel Vu Nguyen

Hvornår er man fattig i Danmark?

Dét spørgsmål lovede S-regeringen svar på i blandt andet det forståelsespapir, som gjorde Mette Frederiksen til statsminister.

Men mere end tre år og et folketingsvalg senere har Socialdemokratiet stadig ikke meldt ud, hvordan en ny officiel fattigdomsgrænse skal se ud.

Ikke desto mindre havde flere topministre 17. maj 2022 godkendt et konkret oplæg til en ny fattigdomsgrænse, som skulle være på dagsordenen i regeringens centrale koordinationsudvalg d. 18. maj. I udvalget sidder de tungeste ministre med statsminister Mette Frederiksen for bordenden, og det er her man endeligt tager stilling til de største og mest væsentlige politiske beslutninger.

Det viser aktindsigter fra Social- og Ældreministeriet, som Altinget har fået.

Et bilag med titlen “Oplæg til ny fattigdomsgrænse" var således sendt forbi til godkendelse i både Finansministeriet, Udlændinge- og Integrationsministeriet samt en række andre ministerier og derfor klar til at blive præsenteret som et punkt på dagsordenen i koordinationsudvalget, viser mails mellem Social- og Ældreministeriet og en række ministerier.

”Regeringen skal tage stilling til et oplæg til en ny fattigdomsgrænse i Danmark,” står der i den første linje i et af dokumenterne fra aktindsigten, der er dateret den 16. maj 2022.

Det er mærkeligt, at regeringen ikke har fremlagt det og ikke har været klar til at reagere og rykke på det, når de udadtil har givet udtryk for, at det betyder noget for dem.