Ny formand vil være mere synlig

FORMAND: Den nye formand i Landbrug & Fødevarer, Niels Jørgen Pedersen, har som mål at være mere synlig i medierne end sin forgænger. Men den politiske strategi vil fortsætte uændret.
Niels Jørgen Pedersen er ny formand for Landbrug & Fødevarer. Han vil arbejde på at styrke kommunikationen til både bagland og offentlighed.
Niels Jørgen Pedersen er ny formand for Landbrug & Fødevarer. Han vil arbejde på at styrke kommunikationen til både bagland og offentlighed.
Peter Baggesgaard Hansen

Niels Jørgen Pedersen blev tirsdag valgt som ny formand i Landbrug & Fødevarer. Med 262 stemmer mod 181 slog han udfordreren Martin Merrild og overtager dermed posten efter Michael Brockenhuus-Schack.

Valgkampen mellem Niels Jørgen Pedersen og Martin Merrild blev af mange betragtet som et opgør om Landbrug & Fødevarers nuværende strategi, hvor Niels Jørgen Pedersen stod som repræsentant for den linje, der har været lagt under den foregående formand.

Han har da heller ikke problemer med at blive opfattet som systemets mand:

"Sådan må det vel nødvendigvis være. Nu har jeg siddet i fire måneder som fungerende formand og vil uvilkårligt i en valgkamp komme til at forklare og forsvare de ting, vi har gjort. Men jeg har nu altid betragtet mig som landmandens stemme på Axelborg," siger Niels Jørgen Pedersen.

Strategien fortsætter
Han opfatter valget af ham som et udtryk for, at der er opbakning til organisationens nuværende linje, og den nye formand understreger, at der ikke kommer ændringer i den nuværende politiske strategi:

"Vi har valgt den strategi altid at være i en konstruktiv dialog og være klar til at løse de udfordringer, vi står over for som landmænd og som samfund. Det er fint nok at sige nej til f.eks. vandplaner, men så skal vi have en anden løsning. Vi bliver lyttet mere til, hvis vi også har løsninger på de udfordringer, der er," siger Niels Jørgen Pedersen.

Men selv om strategien ligger fast, så er der ifølge Niels Jørgen Pedersen forskel på ham og den tidligere formand, Michael Brockenhuus-Schack:

"Der er mange ting, vi har været meget enige om. Vi har udviklet strategien sammen og har gået igennem hele fusionen sammen. Men der, hvor jeg adskiller mig, er nok, at jeg har en klar fornemmelse af, at det er vigtigt, at formanden tegner en klarere profil, både i offentligheden og i baglandet," siger Niels Jørgen Pedersen.

Åbenhed og dialog
Derfor vil medlemmerne og offentligheden komme til at mærke et stilskifte i forhold til den tidligere formand, hvor åbenhed, synlighed og kommunikation er i fokus.

En af den nye formands prioriteter, som han også fremhævede i valgkampen, er at styrke sammenholdet i landbruget. Vejen dertil går ifølge Niels Jørgen Pedersen netop gennem bedre kommunikation:

"Hvis vi skal flytte noget politisk, så er vi nødt til at stå sammen. Vi er nødt til at få diskuteret vores politik igennem og få skabt forståelse for det, organisationen gør. Men samtidig er vi også nødt til at have forståelse for det, der sker i medlemskredsen," siger Niels Jørgen Pedersen.

Han erkender, at Landbrug & Fødevarer ikke har været gode nok til at kommunikere til medlemmerne, hvad organisationen har opnået af politiske resultater. Derfor vil han tage en række initiativer, der skal sikre, at medlemmerne er bedre informeret:

Fakta
Blå bog
Niels Jørgen Pedersen er 46 år, mælkeproducent fra Thy og formand for LandboThy.

Han har været aktiv i landbrugets organisationer siden 1999.

I 2008 blev han viceformand i Dansk Landbrug, og han fortsatte som viceformand i Landbrug & Fødevarer. Siden januar, hvor Michael Brockenhuus-Schack blev sygemeldt, har han været fungerende formand for Landbrug & Fødevarers primærside.

"Det er utrolig vigtigt, at medlemmerne ved, hvad der foregår på Axelborg. Mange af de udfordringer, vi har haft i baglandet det sidste halvandet års tid, de kommer af, at man ikke har haft nogen fornemmelse af, hvad der skete. Det skal vi blive bedre til at kommunikere," siger Niels Jørgen Pedersen og uddyber:

"Vi vil sende en ugentlig nyhedsmail fra formanden ud til de medlemmer, der ønsker det, hvor det meget kort bliver beskrevet, hvad det er, vi arbejder med, og hvad der kommer til at ske. På den måde er medlemmerne med hele tiden," siger Niels Jørgen Pedersen.

Vi har de sidste mange år forsømt at få fortalt, hvad det er, vi laver. Befolkningen har bevæget sig længere og længere væk fra landbruget, og vi har forsømt at få fortalt om det. Den nye fortælling er første skridt i den retning.

Niels Jørgen Pedersen
Formand, Landbrug & Fødevarer

Forståelse for utilfredshed
Det er særligt aftalen om Grøn Vækst, der har skabt utilfredshed i baglandet, og den nye formand understreger, at han har forståelse for frustrationerne.

"Hvis vandplanerne var blevet gennemført, som de lå for godt et år siden, så havde det betydet døden for rigtig mange landbrug. Men tingene er rykket i den rigtige retning. Vi har fået rigtig meget faglighed ind omkring vandplanerne, og det er også et resultat af vores strategi om at være en konstruktiv medspiller," siger Niels Jørgen Pedersen.

Er debatten omkring Grøn Vækst ikke et udtryk for, at der er en modsætning mellem mange af landmændenes interesser og så kravene fra det omgivende samfund?

"Det mener jeg ikke. Strategien er at lytte til samfundet og se nogle af de udfordringer, der er, og så byde ind. Eksempelvis er klimadagsordenen virkelig et sted, vi kan byde ind som erhverv. Det er god kommunikation til offentligheden, at vi faktisk har nogle muligheder for at hjælpe os på rette spor i ambitionerne om at blive fri af fossile brændstoffer, og det lyder også godt ude ved medlemmerne, at vi vil arbejde for at vi kan få vores gylle igennem biogasanlæg, og at vi kan komme til at producere bioethanol af vores halm."

De gode historier skal fortælles
På samme tid vil formanden styrke kommunikationen til offentligheden:

"Vi skal ud over rampen. Det er vigtigt, at vi ikke kun er synlige i vores egne landbrugsblade, vi skal deltage i samfundsdebatten i de offentlige medier. Jeg tror også, vi skal deltage i samfundsdebatten på nogle områder, der ikke kun vedrører os selv," siger Niels Jørgen Pedersen, som understreger, at medlemmerne kan forvente en formand, som selv vil gøre sit til at gøre organisationen mere synlig.

Der er ifølge Niels Jørgen Pedersen store udfordringer, hvis der skal skabes en fælles forståelse mellem landbruget og det resterende samfund. Og det går begge veje, mener han. Det omgivende samfund skal også have en bedre forståelse for, hvad der sker i landbruget, og det er ifølge den nye formand en opgave, som Landbrug & Fødevarer selv må tage på sig:

"Vi har de sidste mange år forsømt at få fortalt, hvad det er, vi laver. Befolkningen har bevæget sig længere og længere væk fra landbruget, og vi har forsømt at få fortalt om det. Den nye fortælling er første skridt i den retning," siger Niels Jørgen Pedersen.

Mindre bureaukrati
Formanden lægger ikke skjul på, at landbruget har store udfordringer, som skal løses i samarbejde med det resterende samfund. Han understreger, at det er nødvendigt at styrke landbrugets vilkår på en række områder:

"Som så mange andre erhverv i Danmark er landbruget ramt af en forringet konkurrenceevne. Den er blevet dårligere og dårligere de sidste ti år, og når vi snakker konkurrenceevne, så handler det også om miljøreguleringerne. Det er utrolig vigtigt, at fremtidige miljøreguleringer hviler på et fagligt grundlag," siger Niels Jørgen Pedersen.

Både Niels Jørgen Pedersen og hans modkandidat i valgkampen, Martin Merrild, gik til valg på at mindske bureaukratiet og gøre det lettere at at være landmand i Danmark:

"Det bureaukrati og kontrolvælde, som vi er udsat for i Danmark, er også noget af det, der gør det svært at være landmand. Et eksempel kunne være husdyrsreguleringen. Hvis du skal lave nogle ændringer, så er det utrolig kompliceret og bureaukratisk at få en miljøgodkendelse igennem, og det skal vi have gjort noget ved," siger Niels Jørgen Pedersen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Niels Jørgen Toft Pedersen

Borgmester (V), Thisted Kommune, formand, Erhvervs-, Arbejdsmarkeds- og Kulturudvalget
landbruger (Kongensgård Landbrugsskole, Hammerum Landbrugsskole 1986)

0:000:00