To fluer i ét smæk: Pape strammer krav til indsamlere og letter livet for fonde

POLITISK: Justitsminister Søren Pape Poulsen fik torsdag fuldt flertal bag en lovændring, som lukker tiltrængt hul i indsamlingsloven. Men samtidig gør det lettere for fonde som Læger uden Grænser at benytte danskernes testamenterede midler.

Klaus Ulrik Mortensen

Der blev gjort kort proces, da et enigt Folketing torsdag formiddag vedtog justitsminister Søren Pape Poulsens (K) justeringer af indsamlingsloven.

Ingen ønskede at tage ordet. Og dermed skulle formand Pia Kjærsgaard (DF) kun bruge få minutter på at konstatere, at samtlige 106 fremmødte medlemmer støttede op om regeringens lovforslag.

Et lovændring, som både letter og besværer hverdagen i det civile Danmark.

Ballade med arvereglerne
Vi starter med lettelsen:

Vi danskere testamenterer hvert år masser af penge til godgørende fonde. Men pengene kan som udgangspunkt ikke bruges på for eksempel kræftforskning eller nødhjælpsarbejde, hvis borgeren ikke har skrevet direkte i testamentet, at pengene skal deles ud.

Søren Pape Poulsen (K)
Justitsminister

I foråret 2018 beskrev Altinget, hvordan en række ikke-erhvervsdrivende fonde havde store millionbeløb stående på konti, som de ikke kunne bruge.

Eksempelvis havde Børnecancerfonden på daværende tidspunkt 100 millioner kroner opmagasineret på indisponible konti. Mens det utilgængelige beløb hos Læger uden Grænser var godt 60 millioner.

Forklaringen skal findes i arvereglerne. Når man i dag testamenterer eller donerer penge til godgørende fonde, vil pengene automatisk gå ind i fondens formue. Alternativt skal arvelader eller gavegiver udtrykkeligt bestemme, at pengene skal uddeles. Fondene kan derfor ikke give pengene ud til fondens velgørende formål uden Civilstyrelsens samtykke. Og her har praksis på området vist sig at være ganske restriktiv.

Lovændringen giver fonden mulighed for selv at bestemme, hvordan arven eller gaven skal anvendes, og fonden behøver som udgangspunkt ikke længere at søge Civilstyrelsen om tilladelse til at uddele pengene.

Ros til ændring
En ændring, som Søren Pape Poulsen hylder.

”Vi danskere testamenterer hvert år masser af penge til godgørende fonde. Men pengene kan som udgangspunkt ikke bruges på for eksempel kræftforskning eller nødhjælpsarbejde, hvis borgeren ikke har skrevet direkte i testamentet, at pengene skal deles ud. I stedet bliver store summer låst i fondens formue, hvor de samler støv på en bankkonto," siger han til Altinget.

Og fortsætter:

"Det er dybt frustrerende for fondene, som jo ønsker at hjælpe andre, men ikke kan. Derfor har et enigt Folketing i dag sikret, at testamenterede penge til gode formål rent faktisk også kan blive uddelt - til gavn for både giverne og modtagerne af hjælpen."

Hos Læger uden Grænser tager direktør Jesper Brix imod ændringen med kyshånd. 

"Det er en beslutning, som vi er glade for, da det kommer til at betyde, at mange af de udfordringer, som vi har haft tidligere, bliver løst. Fremadrettet betyder det, at vi nemmere og mere effektivt kan udføre vores arbejde ude i verden," siger han.

Et hul skulle lukkes
Det var den gode nyhed. Og selv om den anden konsekvens af gårsdagens lovændring er af mere restriktiv karakter, er det måske at tage munden for fuld at kalde den egentlig dårlig.

Åbenlyst er det i hvert fald, at lovforslaget endte et mere acceptabelt sted end oprindeligt tiltænkt.

Justitsministeriet skulle lukke et hul i lovgivningen. Svindlere har i årevis givet sig ud for at repræsentere forskellige børnesager og har haft succes med at få støtte fra en række virksomheder til deres påståede arbejde. I praksis er pengene dog ofte ikke gået til formålene – det har bare været svært at komme efter bagmændene med den daværende lovgivning.

Derfor ville man justere indsamlingsloven, så man skal indhente en godkendelse til at samle ind hos virksomheder. Samtidig vil man gøre det ulovligt at kontakte en virksomhed uopfordret og bede om en donation.

Justering efter ønske fra Isobro
Men efter pres fra Isobro, som var bekymret for, at stramningen ville besværliggøre foreningers muligheder for at få engangsdonationer hos virksomheder, blev de ønskede stramninger løsnet, så alle foreninger med en stående tilladelse hos Skat til at lave indsamlinger er blevet undtaget fra de nye bestemmelser.

"Det er en god og pragmatisk løsning," sagde generalsekretær i Isobro Robert Hinnerskov i december til Altinget, da de nye ændringer blev meldt ud.

De nye indsamlingsregler træder i kraft 1. februar 2019.

Læs mere om ændringerne af indsamlingsloven på Folketingets hjemmeside

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Pape Poulsen

Partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

Jesper H. Brix

Koordinator, Center for Civilsamfundsledelse, Globalt Fokus
sergent (Sergentskolen Sønderborg 1990), sygeplejerske (Hvidovre Hospital Nursing School 1997), oversergent-R (Sergentskolen Sønderborg 1998), proceskonsulent (Inpraxis 2011)

0:000:00