Ny klimaminister: Ingen ny klimapolitik før ”kasseeftersyn”

Det bliver først efter et ”kasseeftersyn” til april, at den nye klimaminister Lars Aagaard (M) vil diskutere, hvordan Danmark skal nå klimamålet i 2025. Ministerens tilbageholdenhed bekymrer SF.

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Morten Øyen

Det bliver tidligst til april, at regeringen løfter sløret for, hvordan Danmark skal nå klimamålet i 2025.

Det fortalte den nye klimaminister Lars Aagaard onsdag eftermiddag ved årets første spørgetime i Folketinget.

Her ville SF’s Signe Munk have ministeren til at svare på, hvornår regeringen vil fremlægge nye klimatiltag, som kan sikre klimamålet i 2025 nås. 

Det er min grundlæggende tilgang, at når vi kender udfordringens størrelse, så diskuterer vi de nødvendige virkemidler.

Lars Aagaard (M)
Klima-, energi- og forsyningsminister

En analyse fra tænketanken Concito viser nemlig, at der er længere til opfyldelse af 2025-målet end den tidligere S-regeringens opgørelse viste.

”Det er aftalt, at der skal laves et samlet kasseeftersyn, som Energistyrelsen kommer med i forbindelse med Klimastatus og fremskrivning til april. Det agter jeg at overholde. Her får vi det samlede opdaterede billede af, hvor langt vi er fra at nå i mål med vores fælles målsætninger,” lød det fra Lars Aagaard.

Ministeren forklarede, at der er effekter, som trækker i hver sin retning, når det gælder klimamålet. Flere har skrottet gasfyret, og færre har købt en ny fossil bil. Til gengæld forventer Concito, at der bliver handlet mere diesel end forventet og så er udbud til projekter for CO2-fangst og lagring blevet forsinket.

”Noget kan trække den ene vej, noget kan trække den anden vej,” sagde Aagaard og tilføjede:

”Det er min grundlæggende tilgang, at når vi kender udfordringens størrelse, så diskuterer vi de nødvendige virkemidler. Så de to ting, de skal køre i en samlet proces, og det kommer til at ske til april.”

SF’s Signe Munk var dog ikke imponeret over svaret fra den nye klimaminister.

0:000:00