Ny KU-formand vil afskaffe universelle velfærds-ydelser

INTERVIEW: Mikkel Ballegaard Pedersen blev i weekenden valgt som ny formand for Konservativ Ungdom. Den nye formand vil gøre op med de universelle velfærdsydelser som for eksempel SU til alle.
Foto: Pressefoto
Nikolaj L. Simonsen

Mikkel Ballegaard Pedersen er efter Konservativ Ungdoms landsråd i weekenden ny formand for ungdomsorganisationen, en post han overtager efter Kristoffer Beck. Den nye formand vil have et opgør med den universelle velfærdsstat.

Hvad er dine mærkesager?

”Frihed og ansvar er grundlæggende altid det vigtigste for mig. Derudover synes jeg, man skal afskaffe de universelle velfærdsydelser. Der er ingen grund til, at man får velfærdsydelser, bare fordi man er borger i Danmark. Ydelserne bør i stedet målrettes de borgere, der faktisk har behov for det,” siger Mikkel Ballegaard og fortsætter:

”Eksempelvis SU'en - det bør kun være de svageste og de socialt udsatte, der får den. I andre tilfælde bør der være tale om en låne-baseret SU. Det gælder i øvrigt også folkepension, børnepenge osv. Det er den overordnede mærkesag. Vi skal have afskaffet den universelle velfærdsstat. Præmissen for dette er selvfølgelig en afskaffelse af topskatten og en generelt lavere skat."

Du har skrevet, at Danmark skal være mere konservativt, hvad mener du med det?

Fakta

Mikkel Ballegaard Pedersen er født i 1991, og har siden 2008 været medlem af KU. Han har senest været næstformand for ungdomspartiet og overtager formandsposten efter Kristoffer Beck. Mikkel læser historie med sidefag i arabisk og islamstudie ved Aarhus Universitet, hvor han er i gang med sin bacheloruddannelse. Han forventer at afslutte sin uddannelse med en kandidatgrad i kommunikation og journalistik.

”Familien har en utrolig vigtig rolle i vores samfund. Der ingen grund til, at vores ældre per definition kommer på plejehjem, mens der samtidig er flere og flere, der føler sig alene. Her kunne familien og frivillige sagtens gøre mere,” siger Mikkel Ballegaard.

Og netop frivilligheden er vigtig for den nyvalgte formand.

Der er ingen grund til, at man får velfærdsydelser, bare fordi man er borger i Danmark. Ydelserne bør i stedet målrettes de borgere, der faktisk har behov for det.

Mikkel Ballegaard
Formand for Konservativ Ungdom

”Man ser nogle gange, at fagforeningerne er imod socialt frivilligt arbejde, og det er virkelig noget, der kan gøre mig harm. Det frivillige arbejde er en meget konservativ dyd, som vi virkelig bør pleje og fremelske i vores samfund.”

Hvordan adskiller KU sig fra moderpartiet?

”Ligesom de fleste ungdomspartier er vi mere ideologiske. Vi vil nok have skatten længere ned, end de vil. Og eksempelvis har jeg personligt foreslået afskaffelse af SU'en, som i stedet bør være lånebaseret. Det er en velfærdsydelse, som Det Konservative Folkeparti ikke vil ændre på. Grundlæggende er vi nok mere ideologiske og idealistiske,” siger formanden.

Er ideologien om Gud, Konge og Fædreland ikke gammeldags og forældet?

”Det synes jeg ikke. Det handler i bund og grund om at have respekt for sit land og de værdier, landet er bygget på. Gud, Konge og Fædreland tiltaler nok ikke særligt mange unge, men samhørighed og sammenhængskraft, bygget på fælles værdier, sprog og historie, dét har en stor betydning - specielt i dag, hvor alting er så globalt. Vi kan Skype med folk i Kina og have venner i Brasilien, men vi bliver nødt til at vide, hvor vi kommer fra for at bevæge os fremad," siger Mikkel Ballegaard.

Hvad KU's holdning til EU?

”Vi er skeptiske overfor EU. Vi synes EU blander sig i for mange ting - eksempelvis arbejdsmarkedspolitiken. Nogle gange bliver EU-debatten stillet op som om, man enten er EU-positiv eller EU-negativ, hvor positiv betyder kerne-europæer, og negativ betyder udmeldelse. Vi er danskere i Europa, og vi er klar over, at der er brug for et europæisk samarbejde. Men der skal være grænser for, hvad EU kan blande sig i.”

Hvad er forklaringen på den konservative nedtur?

”Konservative blev nok for meget lillebror i den tidligere regering. Venstre blev for dominerende og for midtersøgende. Vi endte med at være lillebror i 10 år - det er nok det, vi ser resultaterne af. Det samme har vi netop set med SF, da de var i regering. Det bliver ofte det mindste parti i regeringssamarbejdet, der bøder for fejlene,” siger den nyvalgte formand.

Er Lars Barfoed den rigtige til at vende de negative meningsmålinger?

"Ja, det er der ingen tvivl om. Når det så er sagt, skal det tilføjes, at der i dansk politik fokuseres alt for meget på partilederne. Lars har brug for dygtige folketingspolitikere, ungdomspolitikere og en konservativ bevægelse. KU spiller en vigtig rolle i at genrejse den konservative sag," siger Mikkel Ballegaard.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00