Ny lov bremser både falske ægteskaber og ø-kommuners boomende bryllupsturisme

EVALUERING: Bryllupsturismen på Langeland og Ærø har fået en mavepuster, til gengæld er Danmark ifølge ny evaluering ikke længere en oplagt destination for udenlandske proformaægteskaber. Borgmester vil have nye regler, men minister afviser.

Ærø Kommuner har fået mere end halveret antallet af årlige vielser af udenlandske par, men kan stadig tælle vielserne i tusinder. (Arkiv)
Ærø Kommuner har fået mere end halveret antallet af årlige vielser af udenlandske par, men kan stadig tælle vielserne i tusinder. (Arkiv)Foto: Bax Lindhardt/SP/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Fra at have brug for flere hyldemeter kan Fyns Politi i dag nøjes med enkelte ringbind, når der skal holdes styr på nye sager om mistænkelige vielser af udenlandske par i området.

For få år siden modtog politiet på Fyn 200 – 300 anmeldelser årligt om udenlandske par, der kom til Danmark for at blive gift, men hvor motivationen snarer end kærlighed synes at være et ønske om at udnytte en liberal dansk lovgivning.

I 2019 modtog politikredsen blot 19 anmeldelser.

Den udvikling skyldes ifølge Rigspolitiet først og fremmest en lovændring, der trådte i kraft i 2019. Det fremgår af en ny evaluering fra samme ministerium.

Operationen lykkedes, men patienten døde undervejs. Den nye lov har hjulpet til med at stoppe proformaægteskaberne, men den har stort set frataget os retten til at have den her bryllupsturisme.

Ole Wej Petersen (S)
Borgmester i Ærø Kommune

”Loven skulle lukke kriminelle bagmænds bagdør ind i EU via proformaægteskaber indgået i Danmark. Det er lykkedes,” skriver social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) i en mail til Altinget.

Ændringen flyttede blandt andet ansvaret for at godkende vielserne fra kommunerne til en samlet national enhed i Familieretshuset under Social- og Indenrigsministeriet.

I 2017 og 2018 blev der viet henholdsvis knap 15.000 og godt 17.000 udenlandske par i Danmark.

I 2019 fik knap 12.000 udenlandske par tilladelse til at blive viet i Danmark. Og

Operationen lykkedes, men...
Formålet med den nye lovgivning, som blev vedtaget af et bredt flertal i Folketinget i 2018, var at sætte en stopper for, at Danmark blev udnyttet som destination for indgåelse af proformaægteskaber.

0:000:00