Ny måling: Danske medier kæmper med troværdigheden

TILLID: De etablerede medier har problemer med troværdigheden, hvis man spørger den danske befolkning. Det er blevet mere legitimt at sværte medierne til, siger forsker.

2016 var året, hvor begrebet fake news for alvor blev introduceret til den brede offentlighed. De traditionelle medievirksomheder har i forbindelse med sociale mediers udbredelse fået nye konkurrenter i form af web-medier med klare politiske slagsider, hvor dokumentation ofte er en mangelvare.

Men også de etablerede medier har problemer med troværdigheden, hvis man spørger den danske befolkning. Det viser en ny måling, som Norstat har foretaget for Altinget.

Her svarer 61 procent af danskerne, at de etablerede medier har problemer med troværdigheden. 13 procent svarer ”ja, meget” til spørgsmålet, 48 procent svarer ”ja, til dels”, mens 28 procent svarer ”nej”.

 

(Artiklen fortsætter efter figuren)

Haagerup: Vigtigt med autoriteter
Ifølge DR’s nyhedsdirektør Ulrik Haagerup er målingen udtryk for et alvorligt problem for ikke kun journalistikken og mediebranchen, men også demokratiet.

Han mener, at det er vigtigt, at nyhedsmedierne har en autoritativ rolle i den offentlige debat, hvilket den nuværende udvikling bevæger sig væk fra.

”Medierne har i mange år fungeret som autoriteter i den offentlige debat, som man har kunne læne sig op af. Men i takt med, at tv-stationerne og omnibusaviserne har mistet deres autoritet, så er det dem, der råber højest og er grovest, som løber med opmærksomheden,” siger han.

Og ifølge Ulrik Haagerup har mange medier – også de seriøse af slagsen – begået den fejl at deltage i kapløbet med de mindre seriøse platforme om opmærksomheden.

 

Flere ekstreme stemmer på bloggen
Lektor i journalistik ved SDU Morten Skovsgaard er enig med Ulrik Haagerup i, at de etablerede medier til en vis grad har formet sig efter udviklingen med højtråbende medier på internettet.

Han mener dog ikke, at det er hele forklaringen bag befolkningens mistillid til medierne.

"Vi kan ikke komme uden om, at medierne også er under heftig beskydning. Selvom det langt fra er i samme grad, som det vi ser i USA, så er det også i Danmark blevet mere legitimt for politikere at kritisere medierne for at være utroværdige," siger han og fortsætter:

"For eksempel var diskussionen om røde lejesvende en ting, der fyldte meget i 1970erne. Men den har de seneste år igen kørt på fuldt blus, mens også venstrefløjen griber muligheden for at kalde medierne utroværdige, hvis dets historier ikke falder i deres smag," forklarer Morten Skovsgaard.

 

TV-stationer har højst troværdighed
I undersøgelsen fra Norstat er respondenterne desuden blevet bedt om at rangere forskellige medieplatforme efter troværdighed. Her lyder danskernes dom, at tv-mediet har størst troværdighed efterfulgt af radiostationer, mens landets morgenaviser indtager en tredjeplads.

Læs hele artiklen på Altinget: kultur (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Forrige artikel Bred opbakning til S-forslag om 1.000 nye Skat-ansatte Bred opbakning til S-forslag om 1.000 nye Skat-ansatte Næste artikel Holstein: Finansiering udskød bandepakke Holstein: Finansiering udskød bandepakke
Hvem stemmer på Radikale? Her er partiets kernevælger

Hvem stemmer på Radikale? Her er partiets kernevælger

VÆLGERPROFIL: Er Radikales vælgere unge eller gamle? Og hvilken uddannelsesbaggrund er mest udbredt blandt partiets vælgere? Altinget ser nærmere på den typiske R-vælger på dagen for partiets landsmøde.