Ny måling: Konservative går frem

MÅLING: Konservative går for anden måling i træk frem, men blå blok står fortsat til at tabe magten.

Selvom Konservative fortsat er Folketingets mindste parti, så er der alligevel lidt at glæde sig over hos Pape og co.

Partiet runder nemlig for første gang i to år fem procent i en Norstat-måling. Det fremgår af en ny måling fra Norstat foretaget af Altinget, hvor Konservative står til ni mandater.

Og fremgangen er der én bestemt grund til, fortæller Altingets politiske kommentator Erik Holstein.

”Det er vist længe siden, man har set en konservativ meningsmåling på over fem procent. Fremgangen synes at have præcis én forklaring: Søren Pape Poulsen som justitsminister,” siger Erik Holstein og fortsætter:

”Det kan godt være, at kriminologer og dommere raser over Papes retspolitik med bandepakke og minimumsstraffe. Men vælgerne har tydeligvis en anden holdning.”

Selvom Konservative går frem, står blå blok dog samlet til at tabe magten. Blå blok kan mønstre opbakning fra 47,5 procent af vælgerne, mens rød blok står til 51,6 procent.

DF går frem
Dansk Folkeparti går også frem i den nye måling til 18 procent, efter partiet i efteråret gik markant tilbage efter Meld-sagen.

”Dansk Folkeparti kan kun være tilfredse med 18 procent. De er ved at genvinde formen efter Messerschmidt-nedsmeltningen, selvom der stadig en pænt stykke vej til valgresultatet,” siger Erik Holstein og fortsætter:

”Det voldsomme opgør mellem DF og Liberal Alliances transportminister Ole Birk Olesen ser ud til at have gavnet begge parter. DF’s fremgang er markant, men også LA går lidt frem, selvom deres minister fik en gigantisk næse.”

Læs også: Snit af målinger: Regeringspartier når nyt bundniveau

Venstre står i den nye måling til en tilbagegang på næsten tre procentpoint til 15,1 procent.

”Der er primært tale om forskydninger inden for blokkene, for Venstre lander på et helt elendigt resultat. Jeg tror dog, at Venstre ligger i den yderste del af det statistiske spænd, men tendensen for Venstre er klar nok: nedadgående,” siger Erik Holstein.

Han peger på, at Venstre i det seneste Risbjerg-snit, der er et kvalitetsvejet gennemsnit af meningsmålinger, fra starten af marts står til 17,1 procent.

Godt og skidt for SF
Kigger man på rød blok, er der fremgang til SF, der i weekenden holder landsmøde, og partiet står til en fremgang på tre mandater.

”Norstat-målingen var et perfekt rygstød op til SF’s landsmøde i weekenden. Partiet har de seneste måneder oplevet en stille, men stabil fremgang – og her nåede partiet det bedste resultat længe,” siger Erik Holstein.

Men Özlem Cekics farvel til SF torsdag aften skader ifølge Erik Holstein partiet maksimalt.

Læs også: Özlem Cekic melder sig ud af SF i protest

”På kort sigt gør det rigtig ondt på SF, og partiet får givetvis et dyk i næste meningsmåling. Men Cekic har konstant kritiseret sit parti de seneste syv-otte år, og nu kan hun i det mindste ikke gøre det indefra mere,” siger Erik Holstein.

S dykker
Socialdemokratiet tager også et markant dyk fra de seneste høje målinger.

”Socialdemokratiets tilbagegang er markant, og det bliver vigtigt for dem at nærstudere vælgervandringerne. Går partiets tabte stemmer til Dansk Folkeparti – og dermed over i blå blok – er det et problem. Er det derimod SF og Alternativet, der tager de frafaldne socialdemokrater, kan de tage det mere roligt,” siger Erik Holstein.

”Ser man på tallene, er det mest sandsynligt, at S har mistet stemmer til resten af oppositionen. For blå blok er ikke blevet styrket, og de tre regeringspartier har samlet kun opbakning fra 27 procent af vælgerne,” tilføjer han.

Norstat Politisk Index 2016 Folketingsvalg 2015 November 2016 Februar 2017 Marts 2017 Usikkerhed+/- %-point 
Socialdemokraterne 26,3 29,1 28,1 25,9 2,2
Radikale Venstre 4,6 5,2 5,8 5,8 1,18
Konservative Folkeparti 3,4 2,8 4,9 5,1 1,11
Socialistisk Folkeparti - SF 4,2 4,4 5,1 6 1,2
Dansk Folkeparti 21,1 14,3 16,3 18 1,94
Kristendemokraterne (ikke opstillingsberettigede) 0,8 0,9 1 0 0
Venstre 19,5 20,2 18 15,1 1,81
Enhedslisten 7,8 8,8 8,3 7,8 1,36
Liberal Alliance 7,5 5,9 6,3 7,1 1,3
Alternativet 4,8 5,4 4,8 6,1 1,21
Nye Borgerlige (tilføjet oktober 2016)   2,1 1,5 2,2 0,74

Forrige artikel Minister: KORA- og SFI-sammenlægning går ikke ud over forskningen Minister: KORA- og SFI-sammenlægning går ikke ud over forskningen Næste artikel Enighed om ny overenskomst: Pæne lønstigninger på vej Enighed om ny overenskomst: Pæne lønstigninger på vej