Ny måling: Liberal Alliance fortsætter nedturen

MÅLING: Liberal Alliance er gået markant tilbage siden folketingsvalget for to år siden, og partiet står til at tabe fem mandater. Rød blok øger føringen. 

Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Cecilie Gormsen

Liberal Alliance står til at blive landet næstmindste parti, hvis der var valg i dag.

Det viser en ny måling fra Norstat foretaget af Altinget, hvor Liberal Alliance står til bare 4,6 procent af stemmerne. Det svarer til otte mandater, og det er den dårligste Norstat-måling for partiet siden folketingsvalget i juni 2015, hvor Liberal Alliance fik 13 mandater.

Liberal Alliances tilbagegang undrer ikke Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

”Liberal Alliance begynder at betale for de manglende resultater. Jeg havde egentlig forventet, at regningen ville komme på et tidligere tidspunkt. Men den lader til at kommer i rater,” siger Erik Holstein og fortsætter:

”LA-vælgerne har været trofaste og tålmodige, og langt hen ad vejen er det lykkedes for Anders Samuelsen (LA) at sælge sin påstand om, at det pludselig var en sejr i sig selv at komme i regering. Men efter Uber og den forliste pensionsreform begynder den barske virkelighed at trænge sig på.”

Endnu en dukkert i vente
Og det kan blive endnu værre for Liberal Alliance, mener Erik Holstein, der blandt andet peger på efterårets skatteforhandlinger.

”Til efteråret får Liberal Alliance endnu en dukkert, fordi der ikke bliver rykket så meget som en millimeter ved topskatteprocenten,” siger han og fortsætter:

”Derfor er Liberal Alliance begyndt at omdefinere sit succeskriterium, så det nu er en fantastisk sejr at få rykket ved bundskatten. Det er klogt gjort, men næppe nok til at undgå yderligere tab.”

DF fortsætter fremgang
Kigger man på resten af blå blok er der ikke de store udsving i forhold til de seneste måneder. Dansk Folkeparti fortsætter dog sin opadgående kurve og står nu til 18,9 procent af stemmerne svarende til 34 mandater, hvilket er det højeste siden Meld-sagen begyndte at rulle sidste efterår. Det er dog fortsat markant under valgresultatet fra 2015.

”DF fortsætter sin fremgang og har efterhånden hentet det meste af tabet hjem. Målingen er foretaget efter Morten Messerschmidt (DF) kom tilbage, så indtil videre har det ikke skadet partiet, at der igen er kommet noget fokus på Meld og Feld-sagerne,” siger Erik Holstein og fortsætter:

”Som andre målinger også viser, bliver DF-vælgerne på ingen måde skræmt væk af det nære samarbejde med Socialdemokratiet. Så selvom DF har været gennem sin største nedtur nogensinde, står partiet politisk stærkt ved slutningen af folketingsåret.”

Svært kommunalvalg i vente for V
Venstre ser ud til at have stabiliseret sig på lige godt 17 procent i målingerne, og det er for lavt, hvis Lars Løkke Rasmussen (V) og co. skal gøre sig forhåbninger om et bare nogenlunde kommunalvalg, mener Altingets politiske kommentator.

”Det begynder det at haste for Løkke, hvis Venstre skal have et bare nogenlunde udgangspunkt for kommunalvalget. Med det nuværende niveau vil Venstre opleve en massakre til efteråret, hvor det i forvejen ser kritisk ud, fordi DF og S nu vil samarbejde kommunalt,” siger Erik Holstein.

Kigger man på rød blok, går flere partier frem. Både SF og Radikale står til 11 mandater, hvilket er henholdsvis fire og tre mere end ved 2015-valget.

Fremgang til SF og R
”I oppositionen kan især Radikale glæde sig over fremgang og står nu klart bedre end ved valget. Morten Østergaard (R) har holdt sit pressede parti i mediebilledet ved at rose Venstre-folk og kritisere socialdemokraterne. Det er en af de få muligheder, han har,” siger Erik Holstein og fortsætter:

”Også SF kan glæde sig over en god måling efter en lille nedtur de sidste par måneder. De godt seks procent er SF's 'normale' bundniveau, og kan partiet holde det til næste valg, vil man se det som en afgørende stabilisering efter flere års nedtur.”

Mens blå blok samlet er gået tilbage til 46,2 procent af stemmerne, står rød blok nu til at kunne mønstre 52,7 procent.

”Samlet set er rød bloks føring øget inden sommerpausen, og lægger man overvægten af nordatlantiske mandater og risikoen for stemmespild i blå blok oveni, ser det virkelig svært ud for Løkke. Men det gjorde det også for Thorning i 2013 og 2014, og alligevel var hun tæt på at vinde i 2015,” siger Erik Holstein.

Norstat Politisk Index 2016 FOLKETINGSVALG 2015 April 2017 Maj 2017 Juni 2017 usikkerhed+/- %-point 
Socialdemokraterne 26,3 28,6 27,7 26,6 2,24
Radikale Venstre 4,6 6 5,3 6,3 1,23
Konservative Folkeparti 3,4 3,5 4 3,8 0,97
Socialistisk Folkeparti - SF 4,2 4,2 4,4 6,1 1,21
Dansk Folkeparti 21,1 17,4 18,5 18,9 1,98
Kristendemokraterne (ikke opstillingsberettigede) 0,8 0 0 0 0
Venstre 19,5 17,1 17,2 17,2 1,91
Enhedslisten 7,8 8,4 8,5 8,7 1,43
Liberal Alliance 7,5 5,9 5,9 4,6 1,06
Alternativet 4,8 5,7 5,9 5 1,1
Nye Borgerlige (tilføjet oktober 2016)   2,5 1,8 1,7 0,65
Dokumentation

Om målingen
Målingen er foretaget af Norstat for Altinget på net og telefon i perioden 14. juni til 21. juni 2017 blandt 1.501 respondenter. 

Data er vejet på køn, alder, region, uddannelse og stemte ved seneste folketingsvalg.

Den maksimale usikkerhed for partierne er +/- 2,2 procentpoint. Se usikkerhed for hvert parti nederst i tabellen.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

0:000:00