Prognose: Ny minister på vippen i København

GEOGRAFISK PROGNOSE: I Venstre er der lagt op til intens kamp i hovedstanden, hvor tre markante profiler kæmper om to mandater. Det viser valgforsker Kasper Møller Hansens prognose for, hvor mange mandater de forskellige partier vil få i de enkelte storkredse ved et folketingsvalg nu.

Tommy Ahlers har overtaget Søren Pinds ministerium og hans valgkreds. Men indtil videre har Martin Geertsen overtaget Pinds gamle sæde i Folketinget. 
Tommy Ahlers har overtaget Søren Pinds ministerium og hans valgkreds. Men indtil videre har Martin Geertsen overtaget Pinds gamle sæde i Folketinget. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Der kan blive særlig hård kamp om Venstre-stemmerne i hovedstaden ved næste valg – hvor enten partiets nye minister, spidskandidaten til regionsvalget eller den markante liberale stemme i folketingsgruppen trækker det korteste strå.

Det viser en geografisk prognose over, hvordan mandaterne vil falde i storkredsene, hvis der var valg nu.

Prognosen er lavet af professor Kasper Møller Hansen på baggrund af et vægtet gennemsnit af troværdige meningsmålinger og fordelt geografisk ud fra den geografiske fordeling af stemmerne ved folketingsvalget i 2015 og mere end 10.000 gallup-interviews hvert kvartal.

Ifølge prognosen får Venstre to mandater til Folketinget i hovedstaden, og dem bejler tre markante V-profiler til: forskningsminister Tommy Ahlers og de to medlemmer af Folketinget, Jan E. Jørgensen og Martin Geertsen.

Fakta
Altingets geografiske prognose

Professor i statskundskab og valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet laver hver måned et kvalitetsvægtet gennemsnit af meningsmålingerne og en geografisk prognose med mandatfordelingen for Altinget.

Mandatfordelingen er beregnet ved, at Altingets kvalitetsvægtede gennemsnit af meningsmålingerne, som baserer sig på en formel udformet af professor Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet, er fordelt geografisk ud fra den geografiske fordeling af stemmerne ved folketingsvalget i 2015 og næsten 11.000 gallup-interviews indsamlet i hvert kvartal siden valget.

Denne artikel må kun citeres efter reglerne om god presseskik og med klar angivelse af Altinget som kilde.
Gengives enkelte tal fra artiklen, skal det være med kildeangivelsen professor Kasper Møller Hansen for Altinget.

Arven fra Søren Pind
Ahlers er først for nyligt blevet Venstre-politiker, men er allerede et kendt ansigt fra TV og står på en ministerplatform. Til gengæld er han et ubeskrevet blad, når det kommer til at føre valgkamp. En valgkamp han skal føre fra Søren Pinds tidligere Østerbro-kreds.

Ved valget i 2015 måtte Martin Geertsen se sig slået af Søren Pind og Jan E. Jørgensen, men Geertsen har siden været Venstres spidskandidat ved regionsvalget i november 2017 og fik efter Søren Pinds exit i maj på ny plads i folketingsgruppen. Han er opstillet i Tårnby, hvor DF normalt står stærkt.

Overfor står Venstres liberale stemme i Folketingsgruppen, Jan E. Jørgensen, der siden valget i 2015 gentagne gange har markeret sig kritisk over for regeringens linje – blandt andet op til burkaforbuddet. I 2017 genvandt Jan E. sikkert sit sæde i Frederiksberg Byråd, hvor han i dag er viceborgmester og rådmand. Det er også på Frederiksberg, han er opstillet til Folketinget.

Ved Folketingsvalget i 2015 fik Søren Pind 7.706 personlige stemmer, mens Jan E. Jørgensen fik 3.254, og Martin Geertsen 2.576. Som spidskandidat i hele Region Hovedstaden fik Geertsen til gengæld over 23.000 stemmer ved regionalvalget i 2017. 

Senest 17. juni 2019 skal der være valg til Folketinget.

Altinget: christiansborg kan du læse hele prognosen over, hvor mange mandater de forskellige partier vil få i de enkelte storkredse ved et folketingsvalg nu.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, ansvarlig for Altingets Risbjerg-snit
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)

0:000:00