Ny økonomisk prognose fra regeringen: Beskæftigelsen slår rekord

ØKONOMISK REDEGØRELSE: Flere danskere er i arbejde, og velstanden er høj ifølge regeringens nye prognose for dansk økonomi. Men det giver et presset arbejdsmarked, hvilket kalder på nye reformer, mener økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

Foto: Henning Bagger/ Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Det går godt for dansk økonomi. Flere danskere end nogensinde har et arbejde, og velstanden er den højeste nogensinde.

Det er konklusionen fra regeringen i den nye prognose for dansk økonomi, som den præsenterede mandag.

”Der er god grund til at glæde sig over, at dansk økonomi står stærkt. Beskæftigelsen er på det højeste niveau nogensinde, og historisk mange er blevet en del af arbejdsmarkedet,” siger økonomi-og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) i en pressemeddelelse.

Ifølge prognosen har 180.000 flere fundet et job siden starten af 2013 og frem til udgangen af 2017, og det forventes, at beskæftigelsen vil stige med 70.000 ekstra personer i løbet af 2018 og 2019.

Den øgede beskæftigelse betyder også, at ledigheden er den laveste siden 2008. Samtidig er antallet af personer på offentlig forsørgelse også faldet, og det var i 2017 på det laveste niveau i mere end ti år.

Foruden rekord i beskæftigelsen er Danmarks vækst også vokset. I løbet af de seneste par år er den gradvis steget til omkring to procent af BNP. Det forventes dog, at den stigning vil blive vendt som følge af mangel af arbejdskraft, og derfor vil væksten i BNP ifølge prognosen være 1,9 procent i 2018 og 1,7 procent i 2019.

Fortsat behov for reformer
Det stigende antal danskere i beskæftigelse og en højere velstand lægger et pres på arbejdsmarkedet ifølge prognosen. Den peger på, at virksomhederne er presset af en stigende efterspørgsel, som deres produktion ikke kan efterleve, ligesom de er presset af en generel mangel på arbejdskraft.

Derfor er det nødvendigt, at regeringen stadig iværksætter reformer, selv når det går godt for dansk økonomi, mener Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

”Den gode udvikling i dansk økonomi er ikke kommet af sig selv. Den er godt hjulpet på vej af reformer. Det er min klare ambition, at vi skal fortsætte ad det spor. Det er ikke en løsning at vende det døve øre til, når virksomhederne melder om mangel på arbejdskraft. Vi skal bruge de gode tider til at trimme dansk økonomi,” siger han.

Læs hele regeringens økonomiske redegørelse her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Radiovært, 24syv, fhv. MF, fhv. økonomi- og indenrigsminister (LA)
ba.scient.soc. (Roskilde Uni. 2003)

0:000:00