Prognose: V-profiler i fare for at ryge ud af Folketinget

MANDATPROGNOSE: Venstre står til næsten at blive halveret, og det kan få konsekvenser for flere af partiets profiler, der kan være på vej ud af Folketinget. Det viser Altingets nyeste geografiske prognose.

Placeholder image
Venstres nestor og strategen Claus Hjort Frederiksen er i risiko for at ryge ud af Folketinget, hvis Venstre ikke får vundet vælgerne tilbage og ændret den nuværende prognose. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Hvis Venstres vælgerkrise fortsat raser, når vælgerne skal til stemmeurnerne, kan flere profilerede folketingsmedlemmer være fortid på Christiansborg.

Det viser en ny geografisk prognose, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget på baggrund af data fra Kantar Gallup og Epinion.

Ifølge den nye prognose kan Venstres tilbagegang især mærkes i København og Nordsjælland. I begge storkredse står partiet til at miste to ud af tre nuværende mandater.

Det kan koste Venstres mangeårige folketingsmedlem, tidligere minister og partistrateg Claus Hjort Frederiksen pladsen i Folketinget. I Nordsjælland har han nemlig udsigt til en svær kamp mod partiets politiske ordfører Sophie Løhde, som er storfavoritten til at hapse det ene mandat i kredsen. Løhde har en historik for at sikre sig markant flere personlige stemmer, og i 2019 fik hun næsten dobbelt så mange personlige stemmer som Hjort.

I København er det Jan E. Jørgensen og Martin Geertsen, som er i fare for at ryge ud, da stemmeslugeren Tommy Ahlers med al sandsynlighed er garanteret at få det ene mandat, som Venstre står til. Som debutant på stemmesedlen i 2019 fik Ahlers et rekordvalg, da han formåede at få femteflest stemmer ud af alle kandidater på landsplan.

Læs også

De jyske vælgere er faldet fra
Venstres nedtur i meningsmålingerne tog et alvorligt dyk i januar sideløbende med en intern konflikt mellem partiformand Jakob Ellemann-Jensen og Inger Støjberg brød ud i lys lue. Sidstnævnte forlod posten som næstformand kort tid før jul, og i sidste uge sagde hun efter flere ugers spekulationer også farvel til partiet.

Det fald i vælgertilslutningen kommer ifølge prognosen især til syne i Syd- og Østjylland. Det er her, hvor partiet har oplevet det største tab siden Altingets sidste mandatprognose, som blev lavet i november. Dengang stod Venstre til i alt 35 mandater, og heraf stod partiet til at få fem mandater i Sydjylland og seks i Østjylland.

Nu står partiet til at blive halveret i begge kredse og dermed gå fra nuværende seks til tre mandater. I resten af landet er tilbagegangen sket gradvis i takt med, at Venstre i løbet af det seneste års tid er gået tilbage i meningsmålingerne.

Artiklen fortsætter efter grafikken.

I Østjylland betyder tilbagegangen, at Venstres finansordfører og tidligere minister Troels Lund Poulsen er i risiko for at miste sin plads i Folketinget. Han blev valgt på det fjerde mandat i 2019, og han er oppe imod Jakob Ellemann-Jensen, Michael Aastrup Jensen og Britt Bager. De har alle fået flere personlige stemmer end ham ved både folketingsvalget i 2015 og i 2019.

Bag prognosen
I denne prognose indgår interviews foretaget af Kantar Gallup i perioden 1/10-20 til 31/12-20 og Epinion i december. I alt er 9.072 interviews med i analysen ("Ved ikke" mv. er fraregnet).  

Heraf er der lavet en geografisk prognose, der er vægtet mod Altingets seneste kvalitetsvægtede snit af målinger og folketingsvalget i 2019, hvilket betyder, at usikkerheden er mindre end to procentpoint. Herefter udregnes fordelingen ud fra valgloven, og her er de første mandater meget sikre, mens de sidste er mindst sikre, da meget få stemmer kan afgøre, at de falder et andet sted. Det betyder blandt andet også, at valgkampen kan være med til at flytte nogle af de få stemmer og ændre det øjebliksbillede, som prognosen viser. Der er ikke fortaget en vægtning af forventede kommende eventuelle partiledereffekter. 

Gengives enkelte tal fra artiklen, skal det være med kildeangivelsen professor Kasper Møller Hansen for Altinget på baggrund af data fra Kantar Gallup og Epinion.

Omtalte personer

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)

Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser