Ny rapport: Danmarks sundhedsvæsen er det tredjebedste i Europa

BRONZE: Danmark kravler op på en tredjeplads i ny rangliste over de europæiske sundhedsvæsener. Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) glæder sig over resultatet, men opgørelsen skal tages med et gran salt, mener Danske Patienter.

Det danske sundhedsvæsen kan bryste sig af at være Europas tredjebedste.

Det viser en ny rapport fra den svensk baserede tænketank Health Consumer Powerhouse, der laver en årlig sammenligning og rangordning af de europæiske sundhedsvæsener.

Tredjepladsen er en markant forbedring i forhold til sidste år, hvor Danmark kom ind på en 9. plads.

Resultatet falder i særdeles god jord hos sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), der glæder sig over hoppet op af rangstigen. Men selvom bronzemedaljen er i hus i år, er der dog ingen grund til at hvile på laurbærrene, mener ministeren.

"Den store udfordring i fremtiden bliver at sikre bedre sammenhæng for patienterne og behandling tættere på, hvor folk bor, gennem udflytning af opgaver og styrkelse af almen praksis og det nære sundhedsvæsen, så vi også fremover kan sikre et sundhedsvæsen i topklasse," skriver Ellen Trane Nørby i en kommentar til Altinget.

Den høje placering på ranglisten skyldes ifølge rapporten, at Danmark klarer sig godt, når det kommer til patientrettigheder og digitale løsninger. Gode behandlingsresultater på hjerteområdet er også med til at sikre tredjepladsen.

Patienter: Godt resultat skal tages med et gran salt
I Danske Patienter er direktør Morten Freil overordnet set også glad for Danmarks placering på ranglisten.

Han mener dog, at opgørelsen skal tages med et gran salt.

Blandt andet peger han på, at tænketanken lægger for stor vægt på hårde, målbare indikatorer som for eksempel dødelighed for kræft- og hjertepatienter.

"For langt de fleste mennesker, der har kontakt med det danske sundhedsvæsen, handler kontakten ikke om liv og død – heldigvis. Det vigtigste for patienter med især kroniske sygdomme er, om sundhedsvæsenet kan sikre god livskvalitet og et højt funktionsniveau for borgeren. På det punkt siger denne undersøgelse ikke noget om, hvor godt det danske sundhedsvæsen performer," siger Morten Freil.

Danmark overgås på ranglisten kun af det hollandske og det schweiziske sundhedsvæsen. Holland har indtaget listens førsteplads hvert år siden 2012.

Læs hele artiklen på Altinget: sundhed (kræver abonnement). Få gratis prøveabonnement her.

Forrige artikel EU: Briterne får ikke et 'indre marked a la carte' EU: Briterne får ikke et 'indre marked a la carte' Næste artikel Regeringen præsenterer milliardstrategi for robotter og kunstig intelligens Regeringen præsenterer milliardstrategi for robotter og kunstig intelligens