Ny rapport: Truslen fra cyberspionage og cyberkriminalitet er på højeste niveau

SIKKERHED: Danmark oplever en stigende trussel fra cyberkriminalitet. Det oplyser Forsvarets Efterretningstjenestes Center for Cybersikkerhed i en ny rapport.

Foto: Colourbox
Amalie Bjerre Christensen

Truslen fra cyberspionage og cyberkriminalitet mod Danmark er meget høj.

Trusselsniveauet ligger dermed på det højeste og mest alvorlige.

Det fremgår af den årlige nationale trusselsvurdering, som Forsvarets Efterretningstjenestes Center for Cybersikkerhed (CFCS) netop har offentliggjort.

Ekstremt tilpasningsdygtige hackere
For at vurdere truslen ser CFCS på, hvilke formål hackerne har med cyberangrebene. Vurderingen har i denne omgang set på cyberaktivisme, cyberterror, cyberspionage og cyperkriminalitet. Heraf udgør de to sidstnævnte den højeste trussel, fremgår det af rapporten.

Ifølge Thomas Lund-Sørensen, chef for CFCS, er det særligt fremmede stater, der har viljen, evnen og ressourcerne til at begå cyberspionage.

Cyberspionage er en spionageform, der kan bruges til ’hack-og-læk’-operationer, hvor fremmede stater har til hensigt at påvirke en dansk folkeafstemning eller den politiske proces i landet.

”Vi kan ikke understrege nok, hvor alvorlig denne trussel er. Hackerne er ekstremt tilpasningsdygtige og bliver fortsat bedre til at skjule deres ondsindede aktiviteter og deres identitet,” siger Thomas Lund-Sørensen i en pressemeddelelse.

Truslen fra cyberkriminalitet stiger
Rapporten fastslår, at truslen fra cyberkriminalitet er stigende i omfang og kompleksitet.

Ifølge rapporten skyldes det blandt andet, at et stigende antal organiserede kriminelle firmaer forsøger at lokke penge ud af virksomheder.

Samtidig specialiserer firmaerne sig i at lokke myndigheder og virksomheders ansatte til at besøge handle ud fra falske ordrer, besøge falske hjemmesider og klikke på links, der indeholder malware.

”Hackere, der vil begå berigelseskriminalitet, benytter sig ofte af ransomware-angreb. Det oplever både virksomheder og offentlige institutioner som private borgere. Og kan de kriminelle ikke selv hacke sig ind eller fremstille den fornødne malware, kan de købe sig til cyberkriminelle ydelser via internettet,” siger Thomas Lund-Sørensen og fortsætter:

”I takt med at vi bruger flere og flere ting, der er koblet til internettet, såsom vores mobiltelefoner, tablets og fjernsyn eller måske køleskabe, kameraer og babyalarmer, åbner der sig nye angrebsmuligheder for hackere.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Lund-Sørensen

Partner, Macro Advisory Partners
cand.polit. (Københavns Uni. 1990)

0:000:00