Ny rapport viser stor vækst i dansk musikbranche

MUSIK: Omsætningen i den danske musikbranche er steget med 23 procent på bare fire år, viser ny opgørelse. Det er særligt live-musik, som danskerne har fået smag for.

Foto: pressefoto
Peter Pagh-Schlegel

Siden 2012 er omsætningen i den danske musikbranche steget med 23 procent. Alene fra 2016 steg omsætningen med 10 procent i forhold til året før og bidrog dermed med knap 7,5 milliarder kroner til den danske samfundsøkonomi.

Det viser den årlige rapport, som Rambøll har foretaget for musikbranchen.

Fremgangen vækker glæde hos Koda, som er komponisternes rettighedsorganisation.

”Vi kan selvfølgelig kun være glade for den samlede vækst i branchen. Den vidner om branchens professionelle tilgang til musikken som erhverv. Samtidig er det afgørende for den indspillede musik, at vi får styr på det digitale marked, som er præget af ulige vilkår for streamingtjenesterne,” siger Kodas direktør, Anders Lassen, i en pressemeddelelse.

Fakta
Musikbranchens bidrag til samfundsøkonomien
- Musikbranchen har en omsætning på 7,5 milliarder i 2016

- Indspillet musik udgør 39,5 procent af den samlede omsætning svarende til 2,9 milliarder.

- Livemusik udgør 60,5 procent af den samlede omsætning svarende til 4,5 milliarder.

- Musikeksport udgør 10 procent af den samlede omsætning svarende til 750 millioner.

Live-musik får tallene i vejret
Særligt live-musikken, som en stor mængde danskere i øjeblikket nyder på Roskilde Festival, får tallene til at gå opad. Her er omsætningen steget med 29 procent siden 2012 og 13 procent fra 2015 til 2016. Liveområdet udgjorde i 2016 60,5 procent af branchens samlede omsætning.

”Rapporten fra Rambøll viser, at musikbranchen er en vigtig del af erhvervslivet. Men det betyder ikke, vi som musikbranche kan læne os tilbage, men skal tværtimod arbejde sammen med politikere og det øvrige erhvervsliv i en benhård indsats for at folde musikkens store potentiale ud, så den kommer til at spille en endnu større samfundsøkonomisk rolle i fremtiden,” siger Jakob Brixvold, Sekretariatschef i Dansk Live.

Det er femte år i træk, at Rambøll udarbejder opgørelsen på vegne af IFPI, Koda, Dansk Live, MXD, Gramex og Musikforlæggerne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Brixvold

Direktør, Arena Næstved, fhv. sekretariatschef, Dansk Live

0:000:00