Ny regering vil fremskynde deadline for kommission om grønne biler

GRØN OMSTILLING: S-regeringen og støttepartierne vil have flere elbiler på gaden i en fart og ønsker derfor at fremskynde den grønne transportkommissions arbejde. Formand Anders Eldrup tøver: Vi er kommet sent i gang på grund af valget.

Den nye regering, som bliver præsenteret ved Amalienborg i dag, vil have mange flere elbiler i Danmark, og det skal gå så hurtigt som muligt. Derfor vil den undersøge, om det er muligt for Kommissionen for grøn omstilling af personbiler at blive færdig tidligere end planlagt.

Det fremgår af regeringens forståelsespapir, som er udarbejdet sammen med Radikale, Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti.

Foruden at levere en konkret stategi til at fremme grønne biler, skal kommissionen også give konkrete bud på alternativ finansiering, så de indtægter, der forsvinder i takt med diesel- og benzinslugerne skiftes ud, kan skaffes på anden vis.

”Vi ønsker en million elbiler, og derfor skal vi have lagt afgiftssystemet om så hurtigt, som det kan lade sig gøre,” siger Radikales Ida Auken.

Statens samlede indtægter fra bilrelaterede afgifter beløb sig til cirka 50 milliarder kroner i 2017 og udgør derfor en væsentlig del af statens indtægter.

Kommission: Vi er kommet sent i gang
Branchechef i Dansk Elbil Alliance, Lærke Flader, mener også, det er vigtigt at få fremskyndet afgørelsen af, hvad der skal ske med afgifterne på elbilerne. For den nuværende ordning for elbilerne udløber i udgangen af 2020.

”Man risikerer at salget går i stå, hvis der er usikre rammer om afgifterne. Det har man tidligere set,” siger hun.

Formand for kommissionen, Anders Eldrup, vil ikke på forhånd love, at arbejdet kan speedes markant op.

”Vi må undersøge om det er muligt, men jeg har ingen konklusion på det. Foreløbigt kan man jo sige, at vi er kommet langsomt i gang på grund af valget. For sekretariatet har ikke kunnet arbejde, mens der var valgkamp. Det har forsinket os i startfasen, men vi ser på, om vi kan rykke det frem, og gøre det hurtigere.”

I den fulde artikel på Altinget: Energi og klima får du Anders Eldrups bud på, hvad der skal til, for at kommissionen kan blive hurtigere færdig.

Forrige artikel Mette Frederiksen genudpeger Vestager som dansk EU-kommissær Mette Frederiksen genudpeger Vestager som dansk EU-kommissær Næste artikel Dagens overblik: Mette Frederiksen præsenterer sine ministre Dagens overblik: Mette Frederiksen præsenterer sine ministre