Ny viden: HPV-piger var oftere syge før vaccination

HPV-SAGEN: Unge kvinder, som har anmeldt bivirkninger ved HPV-vaccinen, var mere syge end andre, inden de blev vaccineret. Det viser en ny undersøgelse fra Statens Serum Institut.

Foto: Bax Lindhardt/Scanpix
Cecilie GormsenOle Nikolaj Møbjerg Toft

Kvinder, der har anmeldt formodede bivirkninger ved HPV-vaccinen, var oftere syge og i kontakt med deres læge inden første HPV-vaccination, end andre vaccinerede kvinder.

Det viser de foreløbige resultater fra en undersøgelse, som Statens Serum Institut står bag.

”Det her er vigtig ny viden, der tyder på, at det kan være væsentligt at se på sygelighed før vaccinationen, når man løbende skal vurdere vacciners sikkerhed,” siger afdelingschef Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut.

I de seneste år har der været stor fokus på HPV-vaccinen, der gives for at forhindre udviklingen af blandt andet livmoderhalskræft.

LÆS OGSÅ: HPV-sagen: Har vi mistet respekten for kendsgerninger?

En gruppe piger frygter, at de har fået alvorlige uforudsete bivirkninger af HPV-vaccinen, men danske og europæiske lægemiddelmyndigheder har ikke kunnet finde tegn på, at vaccinen skulle øge risikoen for, at pigerne skulle blive ramt af eksempelvis POTS. En stor del af de piger stoler dog ikke på myndighedernes undersøgelser.

Høj kvalitet
Kåre Mølbak peger på, at man i undersøgelsen har brugt registerinformationer, der er indsamlet, før kvinderne blev vaccineret - uafhængigt af hvorvidt de senere har indrapporteret en formodet bivirkning. Og det gør, at grundmaterialet i undersøgelsen har høj kvalitet.

LÆS OGSÅ: HPV-vaccinationer i voldsomt fald

”Selv om vores resultater ikke kan give direkte svar på, hvorfor de unge kvinder har oplevet formodede bivirkninger, støtter fundet en hypotese om, at der kan ligge nogle forudgående fysiske symptomer bag. I den videre forskning om de vaccinerede pigers symptomer og om HPV vaccinens sikkerhed, er det vigtigt at medtage denne viden,” siger Kåre Mølbak i en pressemeddelelse.

Den nye undersøgelses foreløbige resultater fremlægges torsdag ved det Nordiske Vaccinemøde på Island.

Styrelse: Vigtig viden
Det er Sundhedsstyrelsen, som i Danmark har ansvaret for børnevaccinationsprogrammet. Her vil overlæge Bolette Søborg, der netop nu er til vaccinemødet på Island, endnu ikke konkludere noget på baggrund af undersøgelsen, men hun kalder den nye viden for vigtig:

”Det er en vigtig viden, som vi er spændt på at høre mere om i dag. Det er endnu for tidligt at sige, hvordan det kan indgå i vores fremtidige arbejde, før vi ser hele undersøgelsen,” siger hun i en skriftlig kommentar til Altinget.

LÆS OGSÅ: Handicap-direktør afpressede styrelse i HPV-sag

Ny viden giver en indikation
Direktør i Kræftens Bekæmpelse Leif Vestergaard Pedersen erkender, at undersøgelsen ikke frikender HPV-vaccinen fra at have uforudsete bivirkninger hos nogle piger.

”Men den indikerer, at der for en del af pigerne er noget andet end HPV-vaccinen, der er på spil,” siger Leif Vestergaard Pedersen, der gerne havde set, at Statens Serum Institut havde fremlagt hele undersøgelsen nu.

LÆS OGSÅ: Søren Brostrøm: HPV-vaccination redder liv

Han hæfter sig også ved, at en række læger allerede har peget på denne sammenhæng, og at en række piger har fået afslag på deres ønske om erstatning for bivirkninger fra HPV, fordi deres symptomer startede inden de blev vaccineret. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00