Ny VU-formand: Folketingsgruppen skal op på dupperne

INTERVIEW: Søndag valgte Venstres Ungdom ny landsformand. Jakob Schmidt vil hanke op i Venstres folketingsgruppe og lade sig inspirere af venstrefløjens unge, når det kommer til synlighed.
Når Palle i Krøniken får stor succes som socialdemokrat og den liberale Erik begår selvmord, så skal DF ikke have patent på at kritisere DR og tage værdidiskussionen. Venstre skal markere sig tydeligere også på sådanne emner, mener Jakob Schmidt
Når Palle i Krøniken får stor succes som socialdemokrat og den liberale Erik begår selvmord, så skal DF ikke have patent på at kritisere DR og tage værdidiskussionen. Venstre skal markere sig tydeligere også på sådanne emner, mener Jakob SchmidtFoto: Peter Vig
Anne Bjerregaard

Søndag valgte Venstres Ungdom, uden modkandidat, den 25-årige Jakob Engel Schmidt til landsformand. Schmidt, der siden januar har siddet som næstformand i VU og før det været politisk ordfører, efterfølger Thomas Banke på posten som landsformand for Danmarks tredjestørste politiske ungdomsorganisation.

Ambitionen for hans formandskab har ligget klar i flere måneder. Venstres Ungdom kalder nu til kamp mod den folkeforførende socialisme.

"Vi har en masse unge mennesker, som går rundt og tror på, at det Villy siger, det er fremtiden for Danmark.  VU's opgave de kommende år er at udstille Villy for det han i virkeligheden er - en politiker med store armbevægelser og meget få gennemarbejdede reelle politikområder," siger Jakob Schmidt, der ironisk nok vil tage ved lære af venstrefløjens unge, når det kommer til aktivisme i den liberale forgård:

"Vi har aldrig været særlige gode til at gå på gaden, når vi var utilfredse. Det skal vi blive, og det skal være i form af events og forskellige markeringer, som kan sætte dagsordenen på en lidt alternativ måde," siger Jakob Schmidt.

Fakta
CV for Jakob Schmidt

Uddannelse:
2007-2009: Stud.cand.merc i international business
2004-2007: BA international management
2002-2007: Officer af Reserven
1999-2002: Matematisk student fra Birkerød Gymnasium

Politisk:
Januar 2009: Næstformand, Venstres Ungdom
2007-2009: Formand, Politisk Udvalg, Venstres Ungdom
2005-2009: Formand for Venstres Ungdom i Birkerød
2001: Medlem af Venstres Ungdom

Arbejder pt. som management assistent hos Mondo A/S. Har tidligere arbejdet for Dansk Industri på letskatten.dk


Kilde: www.jakobschmidt.com

Stram op på skarpheden, V
Men det er ikke kun på landets gader og stræder, den nye formands dagsorden skal skinne igennem. Venstres folketingsgruppe skal også råbes op. Intern opposition, som han kalder det.

"Venstre har været i regering i otte år, og jeg tror nogen gange, man kan have en tendens til bare at køre ud ad det samme spor. Jeg kunne godt tænke mig nogle af Venstres folketingspolitikere kom lidt mere op på dupperne og i intern opposition. Selvfølgelig er det vigtigt, vi har en regering, der arbejder på en solidt og fast flertal, men derfor bør vi ikke stoppe med at formulere selvstændige og nyskabende politiske områder," siger Jakob Schmidt.

Jeg ved godt, de politiske realiteter er, at Dansk Folkeparti leverer op til de 90 mandater, men jeg græmmes ,og det gør jeg gentagne gange, ved at arbejde sammen med et parti, der har så lidt respekt for mennesker med en anden hudfarve

Jakob Schmidt
Nyvalgt formand, Venstres Ungdom

Han efterlyser især en klar vækststrategi for tiden efter krisen.

"Der er behov for regeringens profil, men også, at vi stadig er knivskarpe på, hvad det er, Venstre egentlig vil. Det er det, jeg savner. Det er ikke så meget en kritik, som det er en opfordring til at være lidt skarpere på profilen af de liberale værdier," siger Jakob Schmidt. Han ser gerne et opgør i partiet med berøringsangsten for eksempelvis at diskutere skat:

"Vi er nødt til at tage diskussionen om at sænke skatten i toppen, selvom det ikke er populært.
Præmissen er, at man har 15 sekunder på tv til at forklare, hvorfor det er fornuftigt, og det kan man ikke. Derfor er vi aldrig nået videre i den debat," siger Jakob Schmidt, der i VU er bannerfører på en flad skat på 40 procent.

V er bedst i samarbejde med R
Også i værdikampen skal Venstre langt mere på banen.

"Det kan ikke være rigtigt, vi ikke vil slås om værdierne længere. Det skal ikke bare være på udlændinge og integration. Vi kan så meget mere end det. Det med burkaerne er noget pjat. Det er grundlovsstridigt, slut. Venstre skal aldrig være et parti, der dikterer, hvad folk skal gå rundt i på gaden," tordner Jakob Schmidt.
Han erklærer sig også som dyb modstander af, at Dansk Folkeparti nogensinde skulle finde vej til ministerkontorerne.

"Jeg ved godt, de politiske realiteter er, at Dansk Folkeparti leverer op til de 90 mandater, men jeg græmmes, og det gør jeg gentagne gange, ved at arbejde sammen med et parti, der har så lidt respekt for mennesker med en anden hudfarve," siger Jakob Schmidt, der langt hellere vil kigge hen over midten i jagten på en regeringspartner.

"Jeg mener, Venstre er bedst, når vi samarbejder hen over midten med Radikale. Det er bare ærgerligt, de Radikale ikke vil være med."

Endnu en i rækken
Posten som VU-formand har før brolagt vejen til Christiansborg. Senest Karsten Lauritsen, der i dag er Venstres integrationsordfører, men før det også profiler som Troels Lund Poulsen, Peter Christensen og Kristian Jensen. Går man endnu længere tilbage i den liberale kongerække skiller navne som Erik Fabrin, Lars Løkke og Anders Fogh Rasmussen sig ud.

Jakob Schmidt er da heller ikke afvisende over for, at posten i VU kan give ham smag på mere.

"Der er ingen tvivl om, jeg på sigt sagtens kan se mig selv i en politisk karriere. Jeg kan også se mig selv mange andre steder. Jeg har selvfølgelig blik for det, der kommer efterfølgende, og går det godt, er jeg frisk på mere. Men min horisont er de næste to år, og hvad der sker efter det, ved jeg ikke," siger Jakob Schmidt.

Ikke-uddannede politikere er uimponerende
Den nyvalgte formand har da også adskillige år bag sig i ungdomspolitik og er til efterårets kommunalvalg nummer syv på Venstres liste i Rudersdal. Om kort tid er han færdig med sin cand.merc-uddannelse. En kontant prioritering, han mener andre politikere kunne tage ved lære af.

"Generelt er der mange evighedsstudenter på Christiansborg. Jeg har stor respekt for dem, der bliver valgt ind som unge og bruger tid på at gøre sig færdig. Men jeg synes, det er meget uimponerende, når politikere både til venstre og højre slår på tromme for at danske unge skal hurtigere igennem uddannelsessystemet, og selv kan de ikke fremvise et eksamensbevis på, de er færdige," siger Jakob Schmidt.

Han vil ikke på forhånd garantere et mere stuerent VU under hans lederskab. Venstres Ungdom vil stadig gå lige til grænsen, når det kommer til at provokere og agere i et ungdomspolitisk landsskab.

"Der er en hårfin grænse mellem at provokere og være for meget, og den skal vi selvfølgelig finde."

Dokumentation

Formænd i Venstres Ungdom siden 1968:

1968-1970 Erik Fabrin
1970-1972 Bertil Toft Hansen
1972-1974 Knud Andersen
1974-1976 Anders Fogh Rasmussen
1976-1978 Niels Jørgen Hansen
1978-1980 Troels Brøndsted
1980-1983 Flemming Oppfeldt
1983-1985 Jens Skipper Rasmussen
1985-1986 Lars Møller Sørensen
1986-1989 Lars Løkke Rasmussen
1989-1990 Jesper Ib
1990-1991 Lars Bech Pedersen
1991-1993 Hans Kargaard Thomsen
1993-1995 Carl Holst
1995-1997 Kristian Jensen
1997-1999 Troels Lund Poulsen
1999-2001 Peter Christensen
2001-2003 Torsten Schack Pedersen

2003-2005 Claus Horsted
2005-2007 Karsten Lauritzen
2007-2009 Thomas Banke
2009-        Jakob Engel Schmidt

Kilde: Wikipedia


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00