Nye breve fra Moskva: Livet bliver barskt nu i Rusland

Krigen begynder at kunne mærkes i Moskva. Men russerne er vant til at leve i et land, hvor absurditeter er en del af dagligdagen. Det skriver en russisk ven til Altingets chefredaktør. Han forudsiger også, at Vladimir Putin vil fortsætte krigen, indtil han har smidt Nato helt ud af Europa.

Placeholder image
”Tag ikke demokratiet i Vesten for givet," skriver Jakob Nielsens russiske ven fra Moskva. Foto: AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Min russiske ven har været tavs i nogle dage. Jeg skriver og spørger, om alt er ok?

"Overordet går det fint, bortset fra at vi er i krig, og folk dør. Her er en dyster og akavet stemning," svarer han.

Den stemning forsøger han jævnligt selv at bløde op med vittigheder og fjollede klip fra nettet. Som han skriver:

"Uden humor er det helt umuligt at leve i Rusland."

Brevene fra Moskva er blevet min uundværlige kilde til at forstå en krig, jeg ikke forstår. De kommer fra en ven, hvis navn jeg ikke nævner. Han er en højtuddannet russer, der tidligere har boet i Vesteuropa, og som også har besøgt Danmark. 

Gudskelov har vi mad at spise og gas til at varme os ved. Vodka at drikke og balalajkaer at spille på

Han bruger vestlige medier og nærer en dyb skepsis over for Putin og de russiske oligarker, men hans verdensbillede er ikke desto mindre russisk.  På den måde er han en vigtig påmindelse om, at forskellen på sandhed og propaganda ikke er et enten-eller, men nærmere en flydende skala.

Derfor spørger jeg ham også om det initiativ, som Politiken og to andre nordiske aviser har taget, hvor de oversætter artikler til russisk for at give russere adgang til ikke-statslig journalistik. Jeg sender ham en artikel fra Politiken, hvor eksperter vurderer, at Putin er en diktator. Han læser den.

”Uanset om Putin er diktator eller ej, så møder han rent faktisk modstand fra dele af samfundet. Men der var ikke noget nyt i den artikel for mig. Jeg tror, de her argumenter er velkendte både i Rusland og i Vesten. Der har været masser af artikler som den de seneste ti år,” svarer han. 

Læs også

Jo flere nyheder, jo bedre

”Det eneste sikre er, at Putin er 100 procent uforudsigelig, både for sine fjender og for sine nærmeste allierede. Der var mange artikler i russiske oppositionsmedier sidste år om, at han er alvorligt syg og snart ville gå af.”

Synes han, det er et stærkt initiativ eller mest lidt latterligt?

”Jo flere nyheder vi har, jo bedre,” skriver han og tilføjer:

”Det russiske samfund er stadig meget splittet. Og de forskellige lejre stoler på deres egen sandhed. Efter min smag skulle vi have flere forskellige kilder til information. Men så skulle man jo også tro, at Russia Today skulle være en del af menuen i Vesten – men det betragtes som propaganda,” skriver han med henvisning til EU-landenes beslutning om at forbyde to russiske medier. 

FSB læser stadig med ...

På sociale medier kan man læse, at den russiske regering overvejer at lukke helt ned for internettet.

”Jeg har tjekket de russiske sites. Det er vrøvl. Men du ved, vi bør være forberedte på hvad som helst. ”

I de seneste dage har russerne også lukket ned for flere sociale medier som Instagram og Facebook. Men de virker stadig, konstaterer min ven.

”Måske modtager du bare mine beskeder med en dags forsinkelse,” griner han.

Måske vil de bare læse dem først?

”Ja! Der er en joke om det. En person ringer til FSB (det tidligere KGB) på en særlig anonym linje et sted i byen og begynder at tale: "Hej, er det den særlige anonyme FSB-linje?". "Ja, Sergej Petrov, det er det. Hvad kan vi gøre for dig?"."

"Tag ikke demokratiet i Vesten for givet"

Min ven forklarer, at lukningen af de sociale medier er et meget typisk eksempel på russisk kontrol.

”Parlamentet har besluttet at lukke Facebook og Instagram. Men folk, der forsøger at omgå forbuddet, bliver ikke straffet. Og for russere er det helt fint og normalt. For vi russere ved godt, at vores strenge love bliver opvejet af svag håndhævelse. Men en logisk tænkende person ville nok spørge, hvorfor Fanden vi så skulle forbyde de her tjenester …” skriver han.

Han sender et billede fra det lokale shoppingcenter, hvor en butik reklamerer med, at den kan genoplive Instagram på mobiltelefonen ved at lægge en VPN-forbindelse ind. 

Foto:

”Russisk logik fungerer sådan her: Vi er nødt til at forbyde de selskaber for at straffe dem, men vi vil ikke straffe de russere, der bruger tjenesterne. Så hvis du kan finde ud af at få adgang, så …”

Han sender mig link til en historie, der florerede mange steder, om at Facebook aktivt havde besluttet at tillade opfordringer til vold mod russere.

”Mit budskab er, at ingen holder fast i deres principper, uanset hvor gode de er, når situationen kræver særlig handling. Du kan være en stålsat demokrat i dag og vågne op som Hitler i morgen,” skriver han.

Og så tilføjer han køligt:

”Tag ikke demokratiet i Vesten for givet.”

Livet bliver barskt nu

Min ven fortæller, at sanktionerne begynder at kunne mærkes.

”Ja, livet bliver barskt nu i Rusland. Det bliver en helt ny tid. De velkendte globale brands er på vej væk, og kinesiske brands er hurtige til at udfylde hullerne. Man føler snart, at Rusland er en kinesisk provins isoleret fra resten af verden,” skriver han.

”I Rusland stiger priserne på importerede varer på grund af ændringer i valutakursen. Men prisen på dagligvarer er stort set den samme. Så nu er vi hastigt ved at vænne os til Honor Phones,” skriver han.

Honor Phones?

”Kinesiske mobiler … Men de har ikke Apples imponerende økosystem. Jeg har for eksempel Apple TV, men det virker jo ikke med en Honor Phone. Så – mange store ændringer i vores livsstil for tiden. Men selvfølgelig ingenting i forhold til det, der foregår i Ukraine.”

Han sender et billede af en meget lang kø til Nespresso-butikken. 

Foto: Privatfoto

”Det er vist godt, jeg drikker te! Men hov, mine teposer er britiske. Måske burde jeg også løbe ned i butikken. Eller skifte til et andet mærke.”

Han tvivler selv på, at McDonald’s forbliver lukket i særlig lang tid.

”Jeg tror, de tager en pause for at se, hvad der sker. De har mere end 850 restauranter i Rusland. Det er big business.”

Han sender en video med pingviner, der vralter afsted til tonerne af Farvel-sangen fra filmen Frozen. På pingvinerne ser man alle de vestlige varemærker.

”Uden humor er det helt umuligt at leve i Rusland. Jeg tænker, det er vores modgift mod alle de trængsler og afsavn, vi oplever fra tid til anden. Et menneske med logisk og stringent tilgang til livet vil enten fare vild i Rusland eller begå selvmord.”

Et billede af en meget overvægtig person på en knallert bliver også delt meget i Rusland. Teksten lyder:

”McDonald’s forlader Rusland.”

Foto:

Min ven sender også et billede af tomme hylder, der hvor bleerne findes i et supermarked.

”Så nu venter vi på kinesiske bleer.”

Men det rammer hans russiske stolthed, at landet er så afhængigt af varer udefra.

Hvorfor opfinder Rusland ikke noget?

”Det, der ærgrer mig mest, er, at Rusland ikke har været i stand til selv at skabe noget af høj kvalitet, og som er konkurrencedygtigt, siden vi indførte markedsøkonomi i 1991-92. Det betyder, at vi er afhængige af vestlige produkter og opfindelser – og nu altså af kinesiske,” skriver han.

”Jeg har ikke noget i min lejlighed i Moskva eller i mit hus på landet, som er fremstillet i Rusland. Eller for at være mere præcis: Nogle ting er faktisk fremstillet i Rusland, men af udenlandske firmaer. Ikke et eneste russisk brand, jeg kan komme i tanke om, findes i hele verden.”

Til gengæld har han en god portion russisk humor.

”Gudskelov har vi mad at spise og gas til at varme os ved. Vodka at drikke og balalajkaer at spille på.”

Det eneste sikre er, at Putin er 100 procent uforudsigelig

Men hvorfor er det sådan? Hvorfor er der ingen russiske produkter?

”Jeg ved det ikke. Der er mange velkendte problemer ved at drive forretning i Rusland, som den højre rente, den dårlige retssikkerhed, det store bureaukrati og så videre. Men de problemer findes også i mange andre lande, som alligevel har mere lokal produktion,” svarer han.

”Selv om der er mange dygtige folk her, og individuelle russere opnår flotte resultater i sport og videnskab, så mislykkes vi kollektivt med at levere god kvalitet i masseproduktion af varer eller tjenester. Og det har været sådan igennem hele den russiske historie.

Alt kan ske i krigen

Vores dialog får en mørkere tone, da jeg skriver til ham, at jeg er bekymret for alle rygterne om, at Rusland måske vil anvende kemiske våben i Ukraine.

I første omgang forsøger han at berolige mig.

”I den her krig eller operation er det umuligt at anvende kemiske våben eller atombomber. Enten bringer man sine egne styrker i fare, fordi fronten ikke er en lige linje, eller også forurener man et område, som begge parter regner med at bruge, i lang tid fremover.”

Så langt så godt.

”Men i det her vanvittige opgør skal man ikke udelukke nogen provokationer eller ulykker. Der kan være officerer i felten, som føler, de ikke har noget at miste,” skriver han.

Og så vender han bekymringen 180 grader. Han sender et langt indslag fra Fox News, hvor værten Tucker Carlson åbenlyst beskylder den amerikanske regering for at lyve – og hvor han anerkender den russiske påstand om, at USA og Ukraine har hemmelige laboratorier med kemiske våben i Ukraine.

”Selv i USA er der for mange ubesvarede spørgsmål om de her laboratorier.”

Han minder om vores tidligere dialog om nazistyrker, hvor han pegede på den ukrainske Azov-garde, der har forbindelse til ekstreme højre-kredse.

”Måske kan du nu forstå Putins logik lidt bedre. Styrker med nazi-sympatier, underlige amerikanske, kemiske laboratorier, udvikling af en national atombombe, tunge forsyninger af ”defensive våben” – alt det her kan gøre enhver meget bekymret,” skriver han. 

Vi russere ved godt, at vores strenge love bliver opvejet af svag håndhævelse. Men en logisk tænkende person ville nok spørge, hvorfor Fanden vi så skulle forbyde de her tjenester

 

”Når det er sagt, så er alt uafklaret, uklart og intet er bevist. Men det potentielle mix af, at noget af det måske viser sig at være sandt, kan udløse handling fra den leder, der har ansvaret for sit land og sit folk,” skriver han med henvisning til Putin.

”Samtidig bør reaktionen altid stå i forhold til truslen. Så alle holder nøje øje med begivenhederne, både i og uden for Rusland.”

Ukraine bliver splittet op

Hans egen forventning er, at Ukraine snart ophører med at eksistere som nation.

”Blandt de russiske eksperter, jeg lytter til, er der efterhånden konsensus om, at Ukraine efter operationen vil være en føderation, hvor hver del vil have ret til at forlade Ukraine og tilslutte sig andre lande. Syden kunne tilslutte sig Rusland, Lviv-regionen kunne tilslutte sig Polen,” skriver han og tilføjer:

"Take it or leave it!”

Så begynder det at blive uhyggeligt.

“Men jeg tror, der er mere på spil. Enten fortsætter operationen til andre lande for at smide Nato ud af Europa (på den måde er Ukraine en slags signal til USA om Ruslands faste beslutsomhed), eller også trækker USA sig fredeligt fra Europa,” forudser han.

”Alt vil i høj grad afhænge af Kina og deres reaktion. Indtil nu kan deres position beskrives, som en ekspert fremragende har gjort det: Ryg til ryg med Rusland, men ikke skulder ved skulder. De kommer ikke til at forråde Ruslande eller dolke os i ryggen, men de kommer heller ikke til at kæmpe sammen med os. Hvert land bør forfølge sine egne mål. Hvis den tilgang fastholdes, kan Rusland fortsætte med at kæmpe. Hvis ikke stopper alting meget pludseligt.”

Europa er overladt til sig selv

Men i min vens øjne er Europa efterladt til sin egen skæbne.

”Jeg tror ikke, USA vil kæmpe for Europa. For mig ser det ud til, at USA ikke for alvor bekymrer sig om hverken Europa eller Rusland, og at alt kan ofres for at nå andre mål. Flertallet af amerikanerne ved ikke, hvor Rusland eller de europæiske lande ligger. De kan leve helt fint uden denne del af verden. Latinamerika og Asien er nok for dem. Det vil være mere praktisk at bevare deres dominans i resten af verden. Desuden vil Rusland og Europa før eller siden være udmattede af at kæmpe med hinanden, og USA kan vende tilbage og samle et faldet og ødelagt Europa – og formentlig også Rusland – op.”

Det er en skræmmende analyse. Jeg skriver ikke noget. Han kan godt mærke mit ubehag.

”Det her er bare mine skøre tanker i en brainstorm. Og alt det her ville selvsagt have været utænkeligt for mig for to uger siden,” skriver han så.

Jeg forsøger at dreje samtalen lidt ved at sende et sarkastisk tweet, som den russiske skakspiller og Putin-kritiker Gary Kasparov lagde ud:

”Vi går nu ind i dag 24 af den særlige operation om at indtage Kyiv på to dage …”

Men min russiske ven synes ikke, det er særlig sjovt. 

Du kan være en stålsat demokrat i dag og vågne op som Hitler i morgen

”Det her er jo meget mere tragisk, end det ser ud. Igen har Putin taget fusen på alle omkring sig. Kan du ikke se, at han nyder processen mindst lige så meget som slutresultatet? Han benytter lejligheden til at smadre sine modstandere både internt og eksternt. Så krigen kommer til at fortsætte i lang tid, og ingen kan nu vide, hvor eller hvornår den vil slutte,” skriver han.

Og slutter dagens samtale med den mest dystre besked, han har sendt endnu.

”En professor i sociologi blev spurgt i går i et tv-show, hvordan han tror levevilkårene vil være i Rusland to måneder fra nu – for eksempel 15. maj? Han sagde, at det er svært at forudsige. Først og fremmest fordi han ikke var sikker på, at der bliver nogen 15. maj.”

Omtalte personer

Vladimir Putin

Præsident, Rusland
jurist (Sankt Petersborgs Statsuniversitet)

Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser