Nye danske naturområder får international blåstempling

De fem første naturnationalparker lever op til internationale kriterier for beskyttet natur, viser gennemgang fra den globale naturorganisation IUCN. ”Jeg er meget tilfreds,” siger miljøministeren.

Der var stor glæde i rød blok, da man i 2020 satte penge af til at etablere 15 naturnationalparker. Miljøminister Lea Wermelin (tv) og den radikale miljøordfører Zenia Stampe (th).
Der var stor glæde i rød blok, da man i 2020 satte penge af til at etablere 15 naturnationalparker. Miljøminister Lea Wermelin (tv) og den radikale miljøordfører Zenia Stampe (th).Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen

Bestået.

Det er konklusionen fra verdens største naturorganisation - IUCN - der netop har færdiggjort en rapport om de første fem danske naturnationalparker.

”Alle fem naturnationalparker lever op til kriterierne for beskyttet natur,” siger Bo Normander, der er projektleder og medforfatter til den nye rapport.

Vurderingen tager udgangspunkt i IUCN's globale standarder for naturbeskyttelse, som bruges til at ensrette naturbeskyttelsen internationalt. Det bliver blandt andet brugt af FN og EU til at vurdere de enkelte landes opfyldelse af naturbeskyttelsesmål.

Konkret bliver naturnationalparkerne vurderet ud fra ti kriterier, som blandt andet handler om, at områderne skal være geografisk afgrænsede, er dedikeret til naturen, og at der er ligger en klar forvaltningsplan.

Ligeværdige kategorier

Områderne bliver herefter inddelt i seks forvaltningskategorier, hvor kategori I og II er de mest vilde områder. Tre af naturnationalparkerne – Almindingen, Fussingø og Gribskov – falder i kategori II "Nationalpark". Her er der ifølge IUCN tale om større økosystemer, der i høj grad er selvforvaltende. Samtidig spiller det ind, at det er områder, der har offentlighedens interesse, og at man vil sikre faciliteter, som publikum kan bruge.

De sidste to naturnationalparker – Stråsø og Tranum – falder i kategori V "Beskyttet landskab". Det handler om, at der i høj grad er tale om områder, der i årevis har været underlagt menneskelig aktivitet. Der er således tale om kulturlandskaber med heder og tidligere plantageskov. Og så spiller det ind, at områderne fortsat er præget af menneskelig aktivitet, da det er militært øvelsesområde.

Det kan lyde som om, at kategori V er dårligere natur end kategori II. Men sådan skal det ikke forstås, understreger Bo Normander.

”Det er ikke sådan, at IUCN siger, at II er bedre end V. Der er tale om ligeværdige kategorier, hvor konklusionen er, at det er beskyttet natur alt sammen. Men med forskellige formål for beskyttelsen,” siger han.

"Jeg er meget tilfreds"

Meldingen fra IUCN er vigtig for regeringen og rød blok, som sammen står bag naturnationalparkerne. Partierne aftalte i 2020 at afsætte et historisk højt beløb til at forbedre naturen i Danmark, som er i kraftig tilbagegang. I den forbindelse har man besluttet at etablere 15 naturnationalparker, som skal udlægges til vilde naturområder. Det betyder som hovedregel, at man udsætter store græssere bag hegn for at hjælpe naturen på vej.

Miljøminister Lea Wermelin (S) udtrykker glæde over, at de nye områder lever op til internationale standarter.

”Naturnationalparkerne er en nyskabelse i vores natur, hvor naturens egne processer får plads og ro i store sammenhængende områder. Planerne har nu fået et gennemsyn af eksterne eksperter og er blevet målt og vejet ud fra de samme kriterier som andre landes fremmeste naturområder. Jeg er meget tilfreds med, at de kommende naturnationalparker nu har fået et internationalt kvalitetsstempel,” siger miljøminister Lea Wermelin i en pressemeddelelse.

Det hører med, at områderne endnu ikke er endeligt etableret, og derfor har eksperterne taget udgangspunkt i de projektbeskrivelser, der foreligger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bo Normander

Direktør, NaturTanken, Forskningsfaglig Rådgiver, Biodiversitetsrådets Sekretariat
cand.polyt. i kemi (DTU 1996), ph.d. i mikrobiel økologi (Danmarks Miljøundersøgelser 2000)

Lea Wermelin

MF (S), fhv. miljøminister
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)









0:000:00