Nye forhandlinger om retsforbeholdet i Statsministeriet

FORHANDLINGER: Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har indkaldt partilederne til forhandlinger om en afskaffelse af det danske retsforbehold i Statsministeriet tirsdag klokken 8.00.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har indkaldt partilederne til forhandlinger om en afskaffelse af det danske retsforbehold. 

Forhandlingerne går i gang tirsdag klokken 8.00 i Statsministeriet.

I december blev SR-regeringen sammen med Venstre, Konservative og SF enige om at sende retsforbeholdet til folkeafstemning senest i første kvartal af 2016.

Partierne er enige om at ville omdanne det danske retsforbehold til en såkaldt tilvalgsordning, hvor Danmark kan vælge, hvilke dele af retspolitikken man vil tilslutte sig, og hvilke man vil stå uden for. Målet er, at Danmark fortsat kan være en del af politisamarbejdet Europol og tilslutte os fremtidige samarbejder på retsområdet. 

Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Enhedslisten er imod en ændring af retsforbeholdet. Dansk Folkeparti frygter blandt andet, at det vil blive en glidebane hen imod mere indblanding fra EU i blandt andet Danmarks udlændingepolitik.

Bødskov: DF's nej svækker terrorforsvaret
Ifølge Socialdemokraternes EU-ordfører, Morten Bødskov, er debatten om retsforbeholdet blevet yderst aktuelt efter terrorangrebet i København.

"De partier, der sidder omkring forhandlingsbordet, er bevidste om værdien af eksempelvis Europol-samarbejdet. Dansk Folkepartis nej til at afskaffe retsforbeholdet vil derimod svække vores terrorforsvar. Det forstår jeg ikke," siger Morten Bødskov.

Der har tidligere været forhandlinger i både Justits- og Udenrigsministeriet om retsforbeholdet. Selv om det i dag er Statsministeriet, der danner ramme om forhandlingerne, tror Morten Bødskov dog ikke, at partierne når til enighed i dag.

"Vi skal tage stilling til en lang en række direktiver under mødet. Men jeg håber ikke, der kommer til at gå alt for lang tid, før der er en aftale på plads. Det er vigtigt, at vi får et papir klar, så vi kan tage en ordentlig debat om det her spørgsmål," siger Morten Bødskov.

Forrige artikel Kritik: Miljøministeriet stækker væksten i fødevareerhvervet Kritik: Miljøministeriet stækker væksten i fødevareerhvervet Næste artikel Khader til Elbæk: Hold fokus på mærkesagerne Khader til Elbæk: Hold fokus på mærkesagerne